Fiecare copil este o minune, indiferent de gen, religie sau problema de sănătate cu care s-a născut. Toți sunt așteptați, doriți și apreciați de familiile lor. Fie că s-au născut cu probleme sau au ajuns așa din cauza deficiențelor din sistemul sănătății, toți copiii merită servicii de reabilitare care să-i ajute să se dezvolte. În Moldova există mai multe centre de reabilitare care vin în sprijinul copiilor cu diferite dizabilități, finanțate mai puțin din bugetul de stat și mai mult de organizațiile internaționale. Unele centre au fost create chiar de părinții copiilor cu diferite probleme de sănătate.

Deoarece părinții care au copiii cu dizabilități sau diverse probleme de comunicare, dezvoltare, trebuie și merită susținuți, am realizat o listă cu centrele de reabilitare pentru copii din diferite colțuri ale țării. Aici găsiți lista instituțiilor, serviciilor pe care le prestează, dar și prețurile solicitate:

ASOCIAȚIA OBȘTEASCĂ SOS AUTISM

AO SOS Autism a fost fondată în anul 2008, având drept scop crearea unui mediu educațional adecvat, care să favorizeze dezvoltarea copilului cu autism în toate direcțiile, cu accent pe cele deficitare specifice. SOS Autism oferă asistență copiilor autiști, stimulare psiho-senzorio-motorie prin includerea lor în diverse terapii, ceea ce îi ajută să se dezvolte și să se integreze în comunitate. De asemenea, societatea organizează diverse training-uri și suport familiilor cu copii autiști, seminare și cursuri de formare pentru specialiștii ce lucrează cu copiii autiști.   

În cadrul centrului copiii beneficiază de  jocuri pe care ei nu le au acasă, ceea ce facilitează cooperarea cu terapeutul. Aici le sunt puse la dispoziție diferite jucării pentru dezvoltarea motricității fine (ce stă la baza unor aptitudini și abilități esențiale - desenare, scriere, îmbrăcare, dezbrăcare, înșiruirea și prinderea lucrurilor), motricității grosiere(mers, sărit, alergat). De asemenea, terapeuții instruiți evaluează abilitățile copiilor prin programe eficiente de terapie individual personalizată.

Servicii prestate- Terapia ABA, PECS.

Beneficiari: Copii cu tulburări de spectru autist.

Astăzi centrul este frecventat activ de 45 familii și copiii lor. Potrivit statisticilor, în anul 2016  în Republica Moldova erau 366 de persoane cu tulburări de spectru autist, dintre care 349 sunt copii.

Preț: 120 de lei o ședință de terapie prin metoda ABA.

Adresa: strada Grenoble 191, Municipiul Chișinău, autismmoldova.md

E-mailsosautism.rm@gmail.com

Telefon: 068878788, 079021019

CENTRUL DE INTERVENȚIE PRECOCE VOINICEL

Centrul de intervenție precoce „Voinicel” este o organizație obștească, non profit. A fost creată în anul 2003 cu suportul AHEAD, cu scopul de a ajuta părinții ce au copii cu nevoi speciale.  Domeniul major de implicare al centrului este sănătatea mintală, și anume detectarea timpurie a problemelor de sănătate mintală și ulterior reabilitarea, prin intervenții ale echipelor multidisciplinare.

Servicii prestate: Instruire individuală şi în grup, ocupații logopedice, ergoterapie, kinetoterapie, ședințe cu pediatri înalt calificați.

Beneficiari: copiii de la 0- 3 ani.

Ședințele sunt gratuite.

”Voinicel” oferă servicii de intervenție timpurie pentru aproximativ 200 copii cu dizabilități pe an.

Adresa: Str. Drumul Taberei 2/A, Municipiul Chișinău, voinicel.md

E-mail: voinicel@usmf.md

Telefon: (22) 22-49-36 (22) 20-03-28 (22) 20-03-27

ASOCIAȚIA OBȘTEASCĂ CENTRUL DE REABILITARE ȘI INTEGRARE SOCIALĂ A COPIILOR CU DIZABILITĂȚI DE INTELECT CULTUM

Asociația Obștească Centrul de Reabilitare și Integrare Socială a Copiilor cu Dizabilități de Intelect CULTUM a fost fondată în anul 2000. Aceasta a fost creată din necesitatea promovării politicii de integrare a copiilor cu dizabilități de intelect în sistemul educațional comun. Este o organizație care activează în sectorul social al prestării serviciilor de integrare și incluziune socială, îngrijire, educație și recuperare pentru  persoane cu dizabilități.

Servicii prestate: Instruire individuală și în grup, ocupații logopedice, diverse terapii ocupaționale cum ar fi: cognitivă, ludoterapie, meloterapie, ergoterapie şi asistenţă medicală.

Se pune accentul pe integrarea socială axată pe dezvoltarea aptitudinilor de: mișcare, comunicare, orientare în spaţiu, autonomie personală a persoanelor cu dizabilități, precum şi consultarea părinţilor şi a membrilor familiei în crearea sistemelor de auto-ajutorare şi coach.

Beneficiari: copiii şi tineri (de la 3- 33 ani) cu diverse dizabilităţi de intelect uşoare, moderate şi severe, ce diferă din punct de vedere al gradului şi formei de dizabilitate (hidrocefalie, sindrom Langdon Down, marcaţi cu dificultăţi în diverse direcţii de dezvoltare (mișcare, vorbire, percepție, atitudine socială, psihopedagogică, joc).

Terapiile sunt gratuite.

Adresa: str. Livezilor nr.35, comuna Stăuceni, municipiul Chişinău, cultummd.tk

E-mail: cultum@mail.md

Telefon: 0690 43 338, 022-326853

Citiți articolul integral pe Sanoteca.md, un produs E-Sănătate.MD