Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate a Municipiului Chișinău

Opinie în contextul ideii de lansare a unei noi asociații care urmează să reunească lucrătorii medicali, farmaciștii, companiile farmaceutice în Republica Moldova, vineri, la Codru

Nu cred că mai e actuală această formă de organizare a doctorilor. E depășită ideea creării asociațiilor de partid. Ele trebuie să fie profesionale. Noi avem Liga Medicilor, chiar dacă într-o formă învechită. Trebuie din ea să facem o Ligă modernă. Nu văd ce eficiență ar avea o nouă asociație a lucrătorilor medicali. Și doctorii, și învățătorii încearcă cumva să se detașeze de partide și să-și vadă de treabă. Moda aceasta cu asociații pe lângă partide era acum câțiva ani, când se avântau să aibă organizația de seniori, de tineret, de femei ori organizația de doctori, profesori, etc. În plus, acest lucru contravine normelor profesionale. Nu cred că doctorii trebuie să se regăsească în vreo organizație de partid. Medicul nu trebuie să aibă obligație față de un partid sau altul. El trebuie să aibă obligație față de funcția pe care o deține și față de pacient.

Chiar și dacă ar fi o asociație neguvernamentală, de regulă ele nu răspund provocărilor lucrătorilor medicali. Au fost create diverse asociații, și cea a asistentelor medicale, și a managerilor. În primul rând ele nu sunt ascultate de factorii de decizie. Probabil că asta se face mai mult pentru un PR personal al cuiva, care vrea să spună că: „uite, sunt și eu activ și mă ocup cu ceva”. Întrebați-i pe cei care au creat asemenea asociații să vă spună ce activitate au avut pe parcursul unui an?

Și totuși, ce fel de organizație ar trebui și ar putea să-i unească pe doctori ca ei chiar să devină o forță și să-și apere drepturile?

Trebuie să existe o asociație profesională, cum era pe vremuri Liga Medicilor, dar care să aibă atribuții clare și cum intervine în rezolvarea problemelor lucrătorilor medicali, fie este vorba de doctori, fie de asistenți. Iată la așa fel de organizație trebuie să ne concentrăm, pentru că noi ne confruntăm cu foarte multe probleme care-i vizează pe lucrătorii medicali – exodul masiv din sistem, malpraxis-ul pentru care încă nu avem o lege și nu știm cine îi apără în asemenea cazuri. Iată de așa organizații avem nevoie, bazată pe lege, dar nu pe dorința cuiva. În Moldova sunt foarte multe organizații neguvernamentale, unele mai active și cu impact, altele mai puțin. Cele din domeniul sănătății, mă refer la organizațiile profesionale, nu au demonstrat deocamdată că pot fi viabile și pot răspunde provocărilor sistemului. De aceea, eu sunt împotriva unor asemenea organizații. Se întâmplă ca aceste organizații să fie politizate la un moment dat și nu cred că e cazul ca ele să se înmulțească. O Ligă a medicilor, creată prin lege, aș fi de-acord.