Alina Comerzan, Președintele Asociației lucrătorilor medicali cu studii medii din Municipiul Chișinău

Opinie în contextul ideii de lansare a unei noi asociații care urmează să reunească lucrătorii medicali, farmaciștii, companiile farmaceutice în Republica Moldova, vineri, la Codru

Când sunt prea multe asociații, tot nu e prea bine, că ne dezbinăm. Mai bine e să fie o singură asociație puternică, ce poate elabora politici care vor putea îmbunătăți calitatea asistenței medicale, dar și condițiile de muncă ale lucrătorilor medicali. De exemplu, eu am revenit acum de la Iași, de la o conferință dedicată Zilei Asistenților Medicali, și am discutat destul de mult despre arderea profesională și depresie printre lucrătorii medicali. Vreau să vă spun că ei au o singură Asociație „Ordinul asistenților medicali din România”, care este divizată pe filiale. Noi am fost la filiala din Iași și ei sunt o echipă și au foarte multe standarde, protocoale, au proceduri operaționale. Dacă am putea să facem iată așa asociații pentru lucrătorii medicali, dar așa să mai facem una, nu știu cât de eficientă ar putea fi. Dacă va fi o asociație care să se implice în politici și să promoveze imaginea lucrătorului medical, ar fi bine. De ce nu?

Și dumneavoastră cum vedeți situația asociațiilor care deja există pe domenii mai înguste, reușesc ele să promoveze interesele profesionale sau nu?

Eu pot să vă dau un exemplu. Noi am creat Asociația lucrătorilor medicali din Municipiul Chișinău. Noi am fost atunci foarte entuziasmați și am crezut că vom răsturna munții. Și ce a ieșit? Când este o asociație, care are o istorie, care are diverse legături este ușor să pui în aplicare niște proiecte. Cum noi însă am creat asociația noastră este foarte greu. Începi de la zero, nu ai niște pârghii, nu ai oameni și oricum colaborăm cu Asociația de Nursing și facem totul împreună, pentru că dezbinat nu poți face nimic. Apoi, noi nu suntem așa de multe asistente medicale. Suntem vreo 20 de mii și dacă ne mai divizăm într-o asociație, în alta, cine să se ocupe de problemele noastre?

Eu totuși m-am convins pe propria experiență că trebuie să colaborez cu Elena Ivanovna (Elena Stempovscaia, președintele Asociației de Nursing din Moldova). Aceeași conferință dedicată asistenților medicali, nu face asociația municipală separat evenimentul. O organizează Asociația de Nursing și noi toți participăm, cu rapoarte, discursuri, doar participăm. Chiar și această invitație la conferința de la Iași nu a venit pe numele Asociației Municipale, ci pe adresa Asociației de Nursing, pentru că ea este cunoscută. Doar așa putem face bine pentru medicină. Nu putem compara experiența organizației noastre, care e din 2013 și a celei de Nursing, care e din ’94.