Autor: Parascovia Rogate

În satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, oamenilor le place să mănânce bine, fără să țină cont de principiile alimentare și nu practică sportul deloc sau regulat. Munca de la terenurile agricole, dar și îngrijirea gospodăriilor le fură o mare parte din timpul pe care l-ar putea oferi sportului sau alimentației corespunzătoare. Localnicii spun că nu reușesc să aibă grijă de ei, atât timp cât au mult de lucru. Alții recunosc că nu au suficientă voință și că ar acorda mai multă atenție modului de viață sănătos, dacă ar avea o sală de fitness.

Muncesc ca să poată avea ce pune pe masă, însă ce pun în gură și cât contează mai puțin. Aceasta este trista realitate a Moldovei de la țară. Munca în câmp, lipsa de informare, dar și obiceiurile alimentare moștenite de la bunei și părinți îi fac pe moldoveni obezi și bolnavi. Obezitatea aduce cu vârsta și complicații numeroase, precum bolile cardiovasculare, gatrointestinale, respiratorii, etc.

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în Moldova fiecare a doua persoană suferă de obezitate din mai multe motive. Din acest motiv, am decis să mergem în satele Moldovei, ca să-i întrebăm pe oameni ce mănâncă și dacă fac sport. Astfel am ajuns în Gura Bâcului, Anenii Noi, chiar de Hramul Satului, unde i-am găsit pe localnici la Casa de cultură, bucurându-se de sărbătoare. Majoritatea au recunoscut că nu reușesc să mănânce regulat sau corect. Femeile spun că situația s-ar putea schimba însă dacă ar beneficia măcar de o sală de sport pentru ele.

„Copiii sunt sportul meu”

Ana Broiescu este tânără mămică. Are doi copii. Femeia recunoaște că nu ține cont de principiile alimentare și mănâncă ceea ce-și permite. Asta nu și în cazul copiilor, cărora le gătește mâncare aparte, special pentru ei.

„Ce dă Dumnezeu pe masă, asta mâncăm. Azi o să fac un borș cu carne și mulți cartofi. Mâncarea mea preferată sunt cartofii scăzuți și îi pot găti și în fiecare zi. Apă nu prea consum, mai mult sub formă de ceai. Nici sport nu reușesc să fac. Copiii sunt sportul meu. Poate dacă am avea o sală de fitness, m-aș duce. Copiilor le fac terciuri și diverse supe dietetice, fără ulei, cu multe legume”, ni se confesează Ana.

La sărbătoare am găsit-o și pe doamna Maria, o femeie rotunjoară și binedispusă care a venit împreună cu prietena sa, ca să vadă concertul organizat de ziua satului. Femeia a fost profesoară de geografie la liceul din sat, iar acum la cei 68 de ani să-i săi, are grijă de treburile casnice. În ultimii ani exercițiile fizice de dimineață sunt nelipsite din regimul zilnic, ne asigură ea.

„Mă simt bine, dar se putea și mai bine. Dimineața fac exerciții pentru întărirea mușchiului cardiac. Alerg prin grădină și fac diverse exerciții”. Fosta profesoară ne explică o altă „tehnică” preferată pentru spate. Cu prosopul. „Iau un prosop vechi și îl poziționez pe spate, apucându-i capetele cu ambele mâini și masând de sus în jos. Asta ajuta ca sângele să circule mai bine și îmi dă energie”. Potrivit ei, exercițiile și-au găsit loc în rutina zilnică abia după pensie. Altfel n-avea cum – prea mult de lucru.

Carne, de dimineața până seara

 „M-am informat și știu că principala cauză pentru care oamenii mor sunt bolile cardiovasculare, iar ca să întărim acest mușchi trebuie să facem câte 40 de minute sport în fiecare zi. Înainte nu aveam când pentru asta. Acum am 90 kg, deși ar trebui să am 65. În ultimul timp evit pâinea din alimentație. Marea noastră problemă e că nu ne iubim și nu ne gândim la sănătate. Dacă avem de lucru în grădină sau în altă parte, asta facem mai întâi, în detrimentul sănătății”, confirmă și doamna Maria, care suferă de hipertensiune. Uneori spune că o mai supără inima și stomacul, din cauza gastritei cronice, pe care a luat-o încă de prin vremea studenției, când nu reușea să mănânce regulat.

„Țin găini, așa că mănânc ouă, lactate și pește. Mă străduiesc să mănânc alimente gătite acasă, iar dacă cumpăr ceva iau de la oamenii care vând la piață, nu din magazine. Am observat că dacă mă alimentez corect mă simt mai bine. Cu toate acestea, moldovenilor le este greu să se rețină când ne înconjoară atâtea alimente frumoase și mai ales când avem atât de multe serbări”.

Tatiana Cerlenco este angajată la Primărie. Femeia ne spune că s-a pregătit de sărbătoare ca la carte. A gătit năut, piftii și copturi. „Avem un conducător de cerc sportiv pentru fotbal, avem stadion în localitate și la școală. Este și o sală sportivă la liceu, unde merg bărbații. Pentru femei însă nu este o sală de sport. Se vorbea cândva ca să facă o sală în subsolul Centrului de Sănătate, dar asta e la nivel de idee. Cu privire la alimentație mă strădui să mănânc de cel puțin trei ori pe zi. Acum că se începe sezonul legumelor și fructelor ne vom permite să le consumăm mai des. Dimineața, mănânc terci cu o bucată de carne. La prânz - felul întâi, iar seara … când și cum”, mărturisește femeia.

Dulciurile – un „must have” pe masa moldovenilor

Potrivit unui nou studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind sănătatea și bunăstarea tinerilor din Europa, consumul de fructe în Moldova reprezintă o obișnuință mai puțin frecventă, mai ales în rândul adolescenților. De altfel, dulciurile sunt adorate de tineri, iar odată cu înaintarea în vârstă moldovenii le consumă tot mai des.

„Dimineața beau un ceai cu o felie de pâine cu unt și dulceață. La fel și copilul meu. La amiază servim o supă cu carne, iar seara - cartofi cu carne. Pe parcursul zilei mai luăm fructe și legume. Uneori seara putem să mai mâncăm și dulciuri și biscuiți. Salate mâncăm la sezon. Azi am gătit cârnăciori cu salată, sarmale, ca la sărbătoare”, ne explică obiceiurile alimentare ale familiei sale Lilia Reveacov.

Femeia ne mai mărturisește că tare ar fi bine dacă ar avea acces și la un medic dietolog, ca să le ofere mai multă informație și cu care să poată discuta problemele legate de alimentație.

Pe Gheorghe l-am găsit în timp ce privea luptele de trântă, care au avut loc pe terenul Casei de Cultură. Acesta este un sport popular în această regiune. În liceul satului, este și o sală specială unde copiii și bărbații pot practica trânta. Tânărul ne povestește că practică sala mai rar. În schimb, face jogging de trei ori pe săptămână în parcul din localitate.

„La mine părinții sunt plecați în străinătate și fac mâncare când și cum. Azi o să mă duc la market și o să-mi cumpăr niște crenvurști. Apoi cred că să-mi fac și un scrob”, mai spune el.

Pe nenea Mihai l-am prins chiar înainte să ajungă pe terenul de sărbătoare. Tare voia să urmărească trântele, mai ales că o bună parte din viață a practicat și el acest sport.

„Am lăsat sportul brusc și am adăugat câteva kilograme. Din acest motiv am și hipertensiune. Acasă, încerc să mă alimentez cât de cât bine. În fiecare zi mănânc borș, brânză, etc. Îmi plac roșiile, castraveții și slănina. Dimineața mereu iau o bucată de slănină de 25 de grame în loc de unt. Trebuie să țin dietă, că am avut operație de hernie abdominală, dar ce fel de dietă să ții la sat? Azi soția a gătit plăcinte și piftii. Așa gătim o dată pe săptămână”, ni se destăinuie Mihai Melnic, în vârstă de 67 de ani.

Și Rodica, mamă a doi copii, ne spune că poate s-ar alimenta mai sănătos dacă produsele ar fi mai accesibile.

„La țară posibilitățile sunt mai mici, oamenii nu prea au bani, iar pe lângă asta nu întotdeauna putem găsi atâtea alimente, precum la orașe”.

Cu toate că nu duc un mod de viață sănătos, medicul de familie din sat ne spune că oamenii din Gura Bâcului nu prea suferă de obezitate. „Persistă obezitatea, însă într-un procent foarte mic. Oamenii lucrează mult, mai practică sport pe stadion sau se ocupă cu trânta”, spune Victor Pierdevară, medic de familie la Centrul de Sănătate din Gura Bâcului. La rândul său, Lilia Brehova, primarul satului, ne-a spus că s-a gândit de mai multe ori să creeze o sală de fitness pentru locuitori, însă cheltuielile sunt prea mari, iar autoritatea nu și le poate permite. Deocamdată, nu a fost evaluată o sumă exactă a cheltuielilor.

Potrivit datelor studiului OMS privind sănătatea și bunăstarea tinerilor din Europa,  tinerii moldoveni practică sportul foarte rar. Mai exact, într-un procentaj de 20 la sută. Datele mai arată că fiecare al cincilea băiat și una din zece fete cu vârsta de 11 ani au o greutate supraponderală. De altfel, peste 50% din tineri nu consumă fructe în fiecare zi.