Strănut, rinită, mâncărimi, urticărie, palme umflate, ochi lăcrimând, respirație dificilă și șuierătoare, durere în piept... sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute manifestări alergice. În timp ce acestea sunt reacțiile tipice ale alergiilor, puțină lume știe că implicațiile... și complicațiile... provocate de alergii pot fi mult mai subtile și grave, ajungându-se în unele cazuri la a ne pune viața în pericol. Studii clinice recente au demonstrat că reacțiile pot fi din cele mai variate, fiind asociate cu anumite boli psihice, artrită, diabet, bulimie, candidă sau obezitate. 
Alergiile reprezintă o reacție inadecvată sau exagerată a sistemului imunitar la substanțe, numite alergeni, care în mod normal, sunt inofensive și bine tolerate de majoritatea persoanelor. Celulele T ale sistemului imunitar au rolul de a ne apăra organismul de “invazia” alergenilor. Când o astfel de substanță este detectată de sistemul celular, celulele T “intră în acțiune” și încearcă să distrugă respectiva substanță, printr-o serie de reacții fiziologice. Dacă sistemul imunitar este stimulat de alergeni, anticorpii produc histamina și serotonina, acestea cauzând inflamații care dau reacții precum mâncărimi, strănut sau secreții nazale.
Reacțiile alergice pot fi provocate de anumite alimente, polen, păr de animale, venin de insecte sau praf, dar și de anumite evenimente neplăcute, stres sau factori fiziologici ca frigul sau căldura. Contactul cu alergenul provoacă, la organismele sensibilizate anterior, reacții inflamatorii locale sau sistemice care determină simptomatologia clinică a alergiei. 
Cel mai frecvent sunt afectate organele de la nivelul căii de pătrundere în organism a alergenului (așa-numitele organe țintă: pielea și mucoasele, aparatul respirator și sistemul digestiv).

Citiți articolul integral pe Sanoteca.md, un produs E-Sănătate.MD