Autor: Parascovia Rogate

Tot mai mulți oameni din Comuna Bubuieci suferă de boli diareice acute în ultimii ani. Potrivit specialiștilor din sănătate publică, numărul de îmbolnăviri a crescut cu 73%, începând cu 2013. Medicii atenționează că problema cea mare este groapa de gunoi de lângă sat, unde sunt depozitate toate deșeurile din Municipiul Chișinău. Riscurile pentru sănătatea populației vor crește, afirmă specialiștii, dacă responsabilii nu vor găsi o soluție. Oamenii se pot îmbolnăvi de rabie, encefalită sau chiar ciumă.

Potrivit comunicatului de presă, emis de Centrul de Sănătate Publică al Municipiului Chișinău, situația cea mai gravă este că în ultimii ani tot mai mulți oameni suferă de boli diareice acute, comuna Bubuieci fiind cea mai afectată din satele din Moldova la acest capitol. Din 2013 până în 2015, numărul de îmbolnăviri a crescut cu 73%. Astfel, în 2015, la 100 de mii populație reveneau 1.300 de bolnavi, cu 600 mai mulți decât în 2013.

Riscuri pentru sănătate

Specialiștii în sănătate publică avertizează că dacă autoritățile nu vor lua măsuri privind evacuarea deșeurilor din preajma localității, atunci sănătatea oamenilor s-ar putea înrăutăți. Aceștia pot contacta mai multe maladii infecțioase, precum bolile diareice acute, helmintiaze, microsporie, trihofetie, leptospiroza, tularemia, rabia etc.).

Gropile de gunoi reprezintă un mediu ideal pentru dezvoltarea și înmulțirea microbilor patogeni, de care sunt atrași câinii, pisicile, rozătoarele și insectele care pot transmite mai multe infecții.

„Muștele care se așează pe produsele alimentare, după ce au stat pe deșeuri, le pot contamina cu diferite microorganisme (Salmonella, Șigella, Escherichia coli) sau cu alți agenți patogeni, care provoacă toxiinfecţii alimentare, unele dintre ele fiind severe. În acest mod, persoana care nu respectă igiena personală se poate îmbolnăvi”, scrie în comunicat.          

Specialiștii în Sănătate Publică spun că rozătoarele găsesc în gropile de gunoi un mediu ideal de înmulțire. De asemenea, acestea pot polua solul, sursele de apă și astfel contaminează legumele și fructele.  

Pe lângă astea: „În excrementele de șobolani și șoareci pot fi și alte bacterii și viruși. Sunt și alte boli periculoase, răspândite de rozătoare, care deocamdată nu s-au înregistrat. Este vorba de ciumă, care se transmite la om prin paraziții care trăiesc pe șoareci, encefalită - transmisă de șoarecii de pădure și rabie – prin șobolani de la animalele bolnave”, mai precizează Centrul de Sănătate Publică din Municipiul Chișinău. 

Date generale privind sănătatea locuitorilor din Comuna Bubuieci

În aceeași ordine de idei, specialiștii spun că din 2010 până acum calitatea apei în comuna Bubuieci este aproximativ aceeași. Potrivit datelor, apa din fântânile din Bubuieci, anul trecut, nu corespundea în proporție de 80% normelor de igienă după indicatorii sanitaro-chimici și în proporție de 70 la sută după indicatorii sanitaro-microbiologici. Cu alte cuvinte, cel mai frecvent, calitatea apei din fântânile publice nu corespunde după conţinutul de nitraţi, amoniac, reziduu sec, E.coli şi enterococi, ne anunță specialiștii în comunicat.

De asemenea, mortalitatea generală a populației în comuna Bubuieci, în perioada anilor 2013-2015, este într-o creștere ușoară. Astfel în 2015 au murit 58 de oameni, cu opt mai mulți decât în 2013.

După cauzele de deces, pe primul  loc se plasează  afecțiunile sistemului cardiovascular (58,9%), urmate de tumorile maligne (18,3%) și cirozele ficatului (6,3%). Structura mortalității după cauze de deces în comuna Bubuieci este similară cu cea din alte sate. Totuși, se observă o creștere a numărului de decese  din cauza afecțiunilor sistemului cardiovascular. Anul trecut, din acest motiv au decedat 36 de persoane, cu șapte mai multe decât în 2013. Și numărul oamenilor care au decedat de tumori este în creștere. Anul trecut s-au înregistrat 14 decese, cu nouă mai multe decât în 2013.

Vom aminti că locuitorii de la Bubuieci au ieșit din nou la proteste, fiind nemulțumiți că deșeurile din Chișinău sunt din nou aduse la groapa de gunoi de lângă sat. Oamenii spun că nu mai suportă mirosul și cer autorităților municipale să înceteze să le mai transporte încolo. Sătenii au blocat accesul camioanelor și spun că sunt gata să protesteze până când va fi găsită o soluție.

 

 Articole relaționate:

Gheretele din Chișinău – nu doar hidoase, dar periculoase. Unde își spală vânzătorii mâinile și unde merg la veceu 

Excursie urât mirositoare. Veceurile spitalelor din Moldova sunt mizerabile, fără hârtie igienică și săpun 

Criză de specialiști la Centrul de Sănătate Publică din raionul Basarabeasca. Cei care au rămas reușesc doar să facă investigații parazitologice la copii și să monitorizeze bolile transmisibile