Autor: Parascovia Rogate
La un an de la intentarea dosarului penal pe marginea cazului Mariei Clichici, fetița care ar fi rămas cu grave traume grave de la naștere din vina medicilor de la maternitatea din Ialoveni, rămâne neelucidat. Investigațiile Comisiei speciale a Ministerului Sănătății bat pasul pe loc, iar cauza penală, de asemenea, merge greu. Între timp copilul a fost supus mai multor investigații care arată că afecțiunile de care suferă nu sunt o moștenire genetică de la părinți. Și totuși, autoritatea în Sănătate i-a sugerat familiei Clichici să mai efectueze o analiză genetică la București. Tatăl copilei crede că astfel ministerul, dar și maternitatea din Ialoveni încearcă să scape de dosar.
Procuratura Raionului Ialoveni a deschis dosarul penal, în baza art. 213 Cod Penal pentru „încălcare din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale, care au cauzat vătămarea gravă a integrității corporale și sănătății”. Procurorul șef al Raionului, Valeriu Chitoroagă a declarat pentru Sănătate INFO că pentru a avansa cu investigațiile mai are nevoie de o expertiză medico-legală.
„S-a făcut o expertiză medico-legală, însă rezultatul nu a fost suficient de clar ca să luăm o decizie. Noi mai avem anumite întrebări, iar ca să beneficiem de răspunsurile date, experții Centrului de Medicină-Legală au zis că au nevoie și de specialiști în genetică, pe care instituția nu-i are. Ulterior, aceștia au identificat trei astfel de specialiști de la altă instituție și au început să lucreze. De asta și s-a tărăgănat, iar noi, nu puteam lua o decizie fără rezultatele acestei expertize”, a declarat Valeriu Chitoroagă pentru Sănătate INFO.
Totuși procurorul a refuzat să ne spună ce anume nu este clar în expertiza medico-legală, motivând că nu este el responsabil de dosar: „Procurorul Vasile Plevan, care studiază acest caz, este în concediu, iar eu am nevoie de timp ca să mă documentez. Am vorbit despre caz, acum o lună, dar nu țin minte toate detaliile și nu vreau să vă spun ceva incorect. Va reveni domnul Plevan și veți discuta cu el”, a adăugat Valeriu Chitoroagă.
În timp ce Procuratura din Ialoveni cauză să demonstreze dacă lucrătorii medicali au admis sau nu greșeli la nașterea Mariei, Radu Clichici se confruntă cu ping-pong-uri din partea Institutului Mamei și Copilului, unde fiica sa a fost spitalizată imediat după naștere. Într-o scrisoare adresată instituției medicale pe 3 februarie 2017, bărbatul cere ca șeful Secției Neurologie și Patologia nou-născuților să fie pedepsit disciplinar, pe motiv că nu ar fi întreprins toate măsurile necesare ca diagnosticul Mariei să fie stabilit de specialiștii din Republica Moldova și nu de cei din străinătate. Veaceslav Bozadji a tratat-o pe Maria timp de jumătate de an, după care le-ar fi sugerat părinților să meargă în străinătate pentru stabilirea diagnosticului și tratamentului bolii. Doctorul i-ar fi spus tatălui că în Moldova nu se mai poate face nimic, astfel că familia a mers pentru teste suplimentare în Federația Rusă.
Cazul Clichici este investigat și de o comisie specială de la Ministerul Sănătății, care, la revenirea de la Moscova, le-a cerut părinților să să-i efectueze Mariei și o Rezonanța Magnetică Nucleară în Moldova. Diagnosticul stabilit de medicii din țară corespunde cu cel al doctorilor de la Moscova. Acest lucru l-a indignat pe Radu Clichici și l-a determinat să ceară pedepsirea medicului de la IMC. „Noi a trebuit să cheltuim șase mii de euro pentru investigațiile făcute în Rusia, deși am fi putut să le facem gratis în Moldova”.
Institutul Mamei și Copilului (IMC) a oferit un răspuns familiei Clichici, însă acesta nu avea legătură cu solicitarea de pedeapsă a doctorului Bozadji. Responsabilii IMC au considerat de cuviință să scrie în nota informativă că afecțiunea Mariei ar fi survenit din cauza „unei erori înnăscute de metabolism”. Mai precis, din cauza unei maladii genetice de care ar suferi tata și din cauza căreia, un alt copil al lui Clichici ar fi murit. Specialiștii le-au recomandat părinților să efectueze investigația cariotipului Mariei (analiză care arată numărul cromozomilor unei persoane. Spre exemplu, cariotipul la femei este - 46,XX și la bărbați - 46,XY). Acest test ar trebui să arate dacă copilul suferă de o maladie genetică sau nu.
Familia Clichici a efectuat testul, care a arătat că Maria nu suferă de nicio maladie genetică.
Într-un alt răspuns, deja al Ministerului Sănătății pentru Sănătate INFO, autoritatea scrie că pentru a stabili cauzele exacte ale maladiei Mariei, e nevoie de analize genetice mai profunde, care pot fi efectuate în România.
„Pentru detectarea unor alterări cromozomiale subtile, mai mici decât cele care pot fi detectate prin cariotip convențional, specialiștii au recomandat efectuarea analizei molecular-citogenică (analiza array-CGH). Această investigație poate fi realizată în cadrul unui laborator medical genetic din București. Ministerul Sănătății își asumă angajamentul de a se implica în acoperirea cheltuielilor necesare pentru efectuarea acestor analize. După obținerea acestor rezultate, Comisia Ministerului Sănătății va putea stabili dacă afecțiunea a fost condiționată de calitatea actului medical sau de o patologie genetică”, scrie în răspunsul oficial.
Ministerul însă nu a mai oferit niciun ajutor, afirmă Radu Clichici, însă nu are o dovadă scrisă în acest sens. „Pentru analiza genetică mi s-a spus că trebuie să achit 2.000 lei românești, deoarece Ministerul Sănătății nu are bani. Îmi pare rău că nu s-a făcut niciun proces verbal de la ședințele de la minister. Am avut vreo trei, dar nu am ajuns la niciun consens”, a precizat Radu Clichici.
Din acest motiv familia nu a efectuat testele la București și tind să creadă că sunt purtați pe drumuri de responsabilii din Sănătate pentru a mușamaliza cazul.
„Specialiștii îmi spun că micuța e bolnavă din cauza mea. Nu știu de unde au informații că am mai avut un copil, care a decedat de o boală similară cu a Mariei, deoarece nu este adevărat. Într-adevăr am avut un copil care a murit, dar nu este adevărat că din cauza unei maladii genetice. Mai am acasă o fiică de 17 ani și e perfect sănătoasă. Bănuiesc că s-au legat de genetică, deoarece vor să tergiverseze cazul”, mai spune Clichici.
Tatăl nu s-a mulțumit cu răspunsul primit de la IMC la prima solicitare și a mai scris una la sfârșitul lunii martie curent, în care cere din nou pedepsirea medicului care a tratat-o pe Maria în primele luni de viață.
De această dată, IMC precizează că medicul, Veaceslav Bozadji, a efectuat toate procedurile conform protocoalelor clinice și că din declarațiile acestuia, specialistul le-ar fi dat de înțeles părinților că decizia de a efectua investigații în străinătate le aparține. Nici aici dovezi scrise precum că anume asta a fost recomandarea nu există, întrucât discuțiile între medic și familia Clichici au fost doar verbale.
„La IMC este purtător de cuvânt care cunoaște situația bine. Vă rog să-l contactați pe el pentru astfel de informații”, a fost răspunsul doctorului Bozadji pentru Sănătate INFO. Purtătorul de cuvânt al instituției, Steluța Andrei, a declarat că va oferi informații redacției „în termenii legali”.
Specialiștii de la IMC i-au mai cerut lui familiei Clichici ca pe lângă testele genetice amănunțite pe care trebuie să le efectueze în România și rezultatele investigațiilor efectuate în Federația Rusă, să mai prezinte copia examenului morfo-patologic și certificatul de deces al primului copil decedat. Radu Clichici mărturisește că nu dispune de vreo copie a rezultatelor examenului morfo-patologic al primului copil din simplul motiv că nu-l are.
Și pentru că nici de această dată nu a primit răspuns de ce medicul nu este pedepsit, tatăl Mariei, a depus o plângere și la Procuratura Botanica, în care solicită să verifice de ce responsabilii de la IMC nu-i răspund la întrebarea privind tragerea la răspundere a doctorului Bozadji.
În răspunsul oferit de Procuratură se spune că în acțiunile directorului IMC, Sergiu Gladun, care și-a pus semnătura pe solicitările lui Clichici, „sunt prezente elemente contravenționale ale Art. 71 din Codul Contravențional, și anume încălcarea legislației privind accesul la informație și cu privire la petiționare. La solicitare s-a prezentat un răspuns cu date vădit eronate, astfel fiind necesar de a porni procesul contravențional”, scrie în răspunsul Procuraturii Botanica.
Între timp, cât părinții caută dreptatea, Maria face exerciții de kinetoterapie și progresele sunt evidente. Fetița a început să gângurească, zâmbește, uneori chiar râde, ridică capul de sine stătător și dă din picioare. Ea are nevoie însă în fiecare zi de preparatul Sabril, care se administrează împotriva convulsiilor, de scutece și mâncare specială. Pentru aceasta părinții cheltuie în fiecare lună câte aproximativ 10 mii de lei, or doar pentru medicament ei trebuie să scoată lunar din buzunar câte 300 de euro. Soții Clichici sunt fericiți că Asociația Obștească „Din Suflet”, a donat familiei medicamentul Sabril, care le va ajunge timp de jumătate de an.
Pentru a face față situației, soții Clichici au luat credit de la bancă și au pus în gaj mașina.
Vom aminti că Maria Clichici s-ar fi născut cu multiple probleme de sănătate. Familia dă vina pe medicul obstetrician-ginecolog de la maternitatea din Ialoveni care a primit nașterea. Acum copilul suferă de tetrapareză spastică, ceea ce înseamnă o formă gravă de paralizie cerebrală, are retard mental, epilepsie, etc.
Vom mai adăuga că acesta nu este singurul caz de suspecție a malpraxisului la maternitatea din Ialoveni. La sfârșitul anului trecut, mai multe familii din raion, împreună cu familia Clichici, au adresat plângeri la Procuratură, în care au solicitat tragerea la răspundere penală a mai multor medici care au primit nașterea copiilor lor și din cauza cărora aceștia ar fi suferit traume. În baza plângerilor analizate, Procuratura Ialoveni a mai pornit alte șase cauze penale pe faptul încălcării din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale de către medicii maternității din Ialoveni.
█ Articole relaționate:
Un ginecolog-obstetrician de la un spital privat din Capitală va fi judecat pentru malpraxis
De ce medicii fac greșeli și ce pot face pacienții în asemenea cazuri
Ce este malpraxis-ul. Cum demonstrați greșeala medicală și cum puteți obține despăgubiri