Redactor: Irina Miron

Cercetătorii chinezi au obținut din celule stem pluripotente, structuri similare cu dinții. Acestea sunt elastice și dure, proprietăți asemănătoare celor ale dinților umani, scrie Agerpres România. Pentru studiu, oamenii de știință au diferențiat celulele stem pluripotente din urina umană și le-au recombinat cu  mezenchim dentar izolat din embrioni de șoareci. Produsul obținut a fost transplantat în organismul șoarecilor, iar structurile asemănătoare dinților, recuperate în trei săptămâni. Ele au aceleași caracteristici ca și dantura umană, inclusiv smalț dentar, dentină și pulpă dentară.

„În prezent, există unele probleme de cercetare cum ar fi utilizarea de celule de la șoareci, o rată de succes redusă și o duritate scăzută a smalțului, însă acestea vor fi rezolvate prin cercetări suplimentare”, a precizat Pei Duanging, savant la Institutul de Biomedicină și Sănătate „Guangzhou” din cadrul Academiei Chineze de Științe.

Omul de știință a mai spus că rezultatele studiului au demonstrat că tehnica celulelor pluripotente obținute din urină poate fi folosită și pentru regenerarea țesuturilor dentare ale pacienților și chiar a dinților. În plus, poate fi dezvoltată pentru screening-ul medicamentelor sau în terapii clinice de regenerare. 

 

Articole relaționate:

Obiceiuri care ne distrug dinții

Cele mai frecvente greşeli de îngrijire a dinților, comise involuntar