Autor: Mariana Matcovschi

În Republica Moldova, cei care sunt depistați că dețin chiar și o cantitate mică de droguri, sunt încarcerați. Autoritățile, dar și societatea civilă încearcă acum să găsească metode alternative la pedeapsa cu închisoarea pentru consumatorii de droguri, așa cum recomandă experții internaționali.

Ina Tcaci, Coordonatoare Națională HIV/SIDA, susține că tratamentul acestor pacienți este cu 95% mai ieftin decât încarcerarea, urmărirea penală și tot ce implică acest proces. Cheltuielile suportate pentru o persoană care se află la evidența Inspectoratului de probațiune constituie patru lei pe zi, pe când cheltuielile legate de întreținerea unui deținut în penitenciar constituie 160 de lei pe zi.

Deoarece numărul acestor persoane este suficient de mare, specialista propune, în loc de închisoare, măsuri precum: reabilitarea, tratamentul, reintegrarea socială și reeducarea. „La nivel mondial există 255 de milioane de persoane dependente de droguri. În Moldova avem oficial 11 mii. Cifrele estimative indică însă 36 de mii de consumatori de droguri. Această cifră nu poate fi privită izolat, ea trebuie înmulțită la numărul de membri ai familiei care suferă din cauza acestei probleme. Astfel, numărul ar putea ajunge la 144 de mii de oameni”, menționează Ina Tcaci.

Dorin Purice, ministrul adjunct al afacerilor Interne, consideră că există lucruri mult mai importante decât cheltuielile statului: „Persoana care s-a aflat în detenție și are antecedente penale, nu mai are șanse să se realizeze în viață, nu se mai poate angaja nicăieri, nu-și poate deschide o afacere, nu are credibilitate. Și chiar dacă a fost încarcerată, asta nu înseamnă că nu a avut posibilitate să facă uz de droguri”, concluzionează viceministrul.

Oficialul consideră că aceste alternative trebuie găsite și încadrate în legislație, deoarece ar avea un impact pozitiv asupra sănătății populației: „Nu se vor droga pe ascuns, nu vor folosi aceeași seringă. Nu vor exista atâtea riscuri de infectare cu HIV/SIDA și alte maladii”, susține Dorin Purice.

Viceministrul susține că Programul Antidrog are la bază trei piloni: Combaterea traficului ilicit de droguri, micșorarea cererii drogurilor și reducerea riscurilor care cauzează consumul. Tot el consideră că găsirea unei alternative va duce consumatorul de droguri într-o albie cât de cât controlată.

Aliona Serbulenco, ministru adjunct al Sănătății, crede că persoanele dependente de droguri trebuie să conștientizeze în primul rând că suferă de o boală care poate fi tratată în instituțiile medicale din țară, cu susținere psihologică. „Dacă pacientul rămâne integrat în societate, în special în serviciu, acest suport este mult mai util decât încarcerarea”.

Ruslan Poberga, președintele Asociației „Inițiativa Pozitivă” a simțit pe propria lui piele ce înseamnă să lupți cu această boală. Tânărul spune că a avut norocul să nu ajungă niciodată la închisoare, chiar dacă uneori își dorea acest lucru, deoarece observa că unii prieteni de-ai săi erau într-o stare mai bună după încarcerare. „Fizic se restabileau, însă mintal erau și mai distruși. Pușcăria îți poate păstra viața, dar nu te învață să trăiești corect și să te adaptezi”, adaugă Ruslan.

În Moldova, cu prilejul Zilei internaționale de luptă împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri, a fost dat startul dezbaterilor publice cu genericul Alternativa la pedeapsă salvează vieți!”, care urmează să se desfășoare în cinci orașe.

 

█ Articole relaționate:

CAMPANIE//Sănătate INFO lansează o campanie privind decriminalizarea consumului de droguri

Kazahstanul interesat de experiența Moldovei în prevenirea celor mai răspândite infecții transmisibile. Specialiștii au studiat serviciile prestate de ONG-uri

ONG-urile din domeniul de reducere a riscurilor cer autorităților să asigure finanțare permanentă pentru programele de prevenire a infecției HIV