Autor: Elena Cioina

Consiliul Național de Coordonare a programelor naționale de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA, infecțiilor cu transmitere sexuală și tuberculozei a decis ieri excluderea Recipientului Principal (implementator principal) din partea organizațiilor neguvernamentale, din domeniul HIV/SIDA din Moldova, din procesul de gestionare a surselor Fondului Global de Combatere a SIDA, TB și Malariei. Reprezentanții CNC și-au motivat decizia prin faptul că cheltuielile ambilor Recipienți de administrare al grantului în valoare de 7,1 milioane de euro, oferit de organizația internațională, sunt prea costisitoare pentru țară. În urma votului, la care reprezentanții Recipienților Principali au fost rugați să părăsească sala, membrii Consiliului din partea Guvernului au decis că Moldova se poate descurca cu un singur Recipient Principal  al resurselor financiare.

Acesta este Instituția Publică „Unitatea de Coordonare, Implementare şi Monitorizare a Proiectelor în Domeniul Sănătății” (UCIMP), subordonată statului. Vom preciza că Moldova are în prezent doi implementatori principali – unul care reprezintă sectorul guvernamental (UCIMP) și unul neguvernamental (Centrul PAS). Aceștia au la rândul lor subrecipienți.

Agenda de ieri a CNC cuprindea două subiecte – discuții pe marginea implementării granturilor cu privire la prevenirea și combaterea HIV/SIDA și tuberculozei. În loc să discute însă care vor fi activitățile prioritare pentru țară, așa cum s-a anunțat în agenda ședinței, membrii Guvernului în CNC au propus discutarea aranjamentului de implementare al grantului. Mai simplu, aceștia s-au înțeles să decidă cu câți Recipienți Prinipali rămâne Moldova la Fondul Global. Pentru excluderea din ecuație a sectorului neguvernamental s-au exprimat 10 membri ai sectorului guvernamental, iar reprezentanții partenerilor de dezvoltare sau abținut de la vot. 

Moldova nu se descurcă fără banii Fondului Global cu prevenirea și combaterea a două maladii infecțioase. Țara va ratifica un acord cu donatorul

Astfel, membrii Guvernului care au votat pentru excluderea Recipientului Principal din partea organizațiilor neguvernamentale din procesul de gestionare a surselor financiare din partea Fondului Global, au încălcat procedurile de numire a Recipientului Principal  cerute de  organizația internațională și aranjamentele de implementare prevăzute în cererea de continuare a finanțării. Conform regulilor, țara nu poate opera schimbări esențiale în Cererea de continuare a finanțării, în caz contrar pierde dreptul de aplicare pentru finanțare prin metoda simplificată.

În cazul în care se decide schimbarea, organizația internațională ar putea să respingă cererea de continuare și să solicite dezvoltarea unei aplicații depline. În același timp Fondul Global recomandă doi implementatori – unul guvernamental și altul neguvernamental pentru a asigura echilibrul și eficiența administrării resurselor financiare alocate.

Ieri, membrii CNC au pus la vot un subiect care a fost decis încă în luna martie când a transmis donatorului Cererea de Continuare a finanțării, acceptat de către Fondul Global și care este expus expres în documente oficiale. Adică, au schimbat formatul Recipientelor Principali a resurselor financiare oferite de Fond.

În consecință, una dintre organizațiile neguvernamentale, membră în CNC a decisă să retragă din calitatea de subrecipient. „Luând  act  de decizia  CNC  TB/SIDA  din  29.06.2017  cu  privire la aprobarea proiectului grantului de țară către Fondul Global pentru susținerea  Programului național de prevenire și control HIV/SIDA/ITS, pentru anii 2018-2020,  vă  comunicăm că Fundația Soros-Moldova nu va putea activa în calitate de subrecipient   al   UCIMP - instituție guvernamentala. Această decizie a fost luată în conformitate cu politicile interne ale Fundației  Soros-Moldova”.

Este important, de asemenea, de menționat că în ședința din 15 martie Consiliul Național de Coordonare a reconfirmat Fondului Global aranjamentele de implementare ale grantului, cu implicarea celor doi Recipienți Principali – UCIMP, care reprezintă sectorul guvernamental și Centrul PAS, reprezentant al sectorului neguvernamental.

Consiliul Național de Coordonare al Programelor naționale de prevenire și control al Tuberculozei, HIV/SIDA și infecțiilor sexual-transmisibile a fost creat prin HG pentru a coordona asistenta Fondului Global pentru programele naționale, are 33 de membri, reprezentanți ai statului, dar și mai multor instituții non-guvernamentale. Președintele acestuia este ministrul Sănătății Ruxanda Glavan.