Autor: Irina Papuc

Mai mulți bolnavi de hepatita C spun că deja de o lună nu-și mai primesc medicamentele pentru tratament antiviral. Deși am solicitat mai multe zile în șir informații de la conducerea spitalului, acestea au refuzat să ni le ofere. La rândul lor, responsabilii de la Ministerul Sănătăți susțin că au aflat de la noi despre această problemă.

Mai mulți bolnavi de hepatita virală C s-au plâns că de mai bine de o lună nu-și mai primesc tratamentul. Aceștia spun că medicamentele cu care se tratau s-au epuizat deja de-o lună, iar altele nu se știe când vor fi procurate.

Sergiu Popa, directorul Spitalului Republican, unde se pot trata bolnavii de Hepatita C, nu a răspuns la apelurile noastre de mai bine de o săptămână pentru a explica situația. Nici șefa secției Hepatologie, Maria Cojuhari, nu a fost prea explicită. Ea spus doar că acum cei 188 de pacienți se tratează cu Pegasys. „Îi tratăm cu Pegasys. Nu există probleme la acest capitol. Trebuie să vedem pacientul ca să știm ce fel de tratament a primit. Numai așa vă putem da detalii”, a spus ea, fără să precizeze ce se întâmplă cu celelalte tipuri de medicamente importante pentru tratamentul simptomatic și mai ales de ce sunt tratați pacienții cu un singur tip de medicament dacă tot ei recunosc că fiecare bolnav are o schema diferită de tratament.

Viceministrul Sănătății, Svetlana Cotelea, ne-a spus, inițial că nu știe nimic despre această problemă, dar că se va informa. După trei zile, proaspătul viceministru a menționat că a avut o întâlnire cu directorul Spitalului Republican și a discutat problema. „Anumite stocuri de medicamente cu adevărat s-au epuizat, mai există unul singur care este suficient pentru câțiva pacienți. Acum urmează ca CNAM să găsească surse disponibile pentru ca să procurăm altele. Solicitarea a fost făcută pentru 400 de pacienți cu diferite tipuri de hepatită”, a menționat ea. Deși reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină au participat la acea ședință, au refuzat să ne spună ce sumă ar putea aloca și dacă va fi suficientă pentru bolnavii înscriși în tratament.

În același timp, responsabilii de la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale ne-au confirmat că Spitalul Republican a solicitat efectuarea unei licitații publice pentru procurarea preparatelor antivirale în anul 2011. Atunci suma licitației a ajuns la 28 de milioane de lei. Ulterior, la sfârșitul anului 2012 a mai fost o comandă de suplinire a stocului cu aproximativ 30 la sută, cu suma de 6 milioane de lei. „Pentru anul 2013 încă nu s-a organizat nicio licitație. Acum o săptămână am primit solicitarea de la ei. Urmează să stabilim valoarea în lei”, a precizat directorul Agenției, Alexandru Coman.

În Republica Moldova au nevoie de tratament antiviral aproximativ 10.000 de bolnavi. Statul își permite să trateze doar 300 anual. Tratamentul antiviral are loc doar în două instituții medicale - la Spitalul Clinic Republican și Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă.

 

Articole relaționate:

Bolnavii de hepatita C stau în rând câte zece ani pentru ca să se trateze. În acest timp boala evoluează în cancer și ciroză 

Aproape un million de americani ar putea suferi de hepatita C, dar nu știu despre acest lucru 

Dovadă de indiferență. Medicii i-au spus unei femei că este bolnavă abia peste un an după ce au aflat că suferea de hepatita C și risca să moară