Autor: Elena Cioina

La începutul acestei săptămâni Sănătate INFO a publicat o știre despre riscurile în care se află spitalele din Moldova de a nu mai putea plăti salarii lucrătorilor medicali la sfârșit de an. Managerii instituțiilor medicale, raionale, municipale și republicane au fost chemați la Ministerul Sănătății să povestească care este situația economică și financiară și cum se descurcă cu plata salariilor. Mai mulți directori cu care am vorbit au declarat că deocamdată dispun de resurse pentru a le oferi lucrătorilor salariile de funcție, nu întotdeauna însă pot asigura adaosurile pentru indicatorii de performanță. Situația ar putea să se agraveze către luna decembrie, dacă spitalele nu vor primi bani suplimentar de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Deși directorii nu recunosc, neoficial mai multe surse au declarat pentru Sănătate INFO că aceștia au fost obligați de către Ministerul Sănătății să semneze acte precum că n-ar avea probleme cu banii pentru salarii.

Subiectul nu este o noutate. La Chișinău, de exemplu, încă din iarnă directorii se plângeau că finanțarea de la CNAM este insuficientă și că acest lucru implică mai multe riscuri pentru activitatea instituțiilor medicale. Ca să acopere golurile, unii dintre ei au fost nevoiți să ia resursele din alte fonduri.

În materialul publicat luni scriam că există dovezi că unii directori au și cerut suplimentarea bugetului instituției, în caz contrar riscă „să intre în colaps”. Am dat exemplul Spitalului Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”, a cărei administrație a trimis o scrisoare mai multor instituții responsabile din domeniul Sănătății, în care descrie starea financiară deplorabilă cu care se confruntă.

Mesajul este adresat Ministerului Sănătății, CNAM-ului, Direcției Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, Federației Sindicatelor „Sănătate” și Comitetului Municipal al Federației „Sănătate”. Din acesta reiese că situația financiară a spitalului este gravă. Vom reda câteva fragmente din scrisoare. Așadar, pe 19 iunie conducerea Spitalului de Copii Ignatenco scria următoarele:

„Administrația IMSP Clinic Municipal de Copii „V.Ignatenco” vă aduce la cunoștință că pe 12 aprilie 2017 a fost încheiat acordul adițional la contractul de prestare a serviciilor medicale cu CNAM (…) Cu regret, rigiditatea regulatorie care persistă la moment în materie de gestionare de către IMSP-uri a mijloacelor provenite din FAOM, co-raportată la majorarea constantă a cheltuielilor pentru actul medical, determină inevitabil apariția insuficienței mijloacelor bănești pentru acoperirea tuturor cheltuielilor suportate de către instituțiile medicale (...) Permiteți-ne în această ordine de idei, exclusiv în scopul de apăra interesele instituției, a personalului care lucrează în ea, dar cel mai important în scopul apărării intereselor și drepturilor pacienților, de a vă informa că suma contractată propusă de către CNAM pentru negociere nu acoperă necesitățile elementare asigurării continue a instituției (salarizarea personalului, procurarea medicamentelor și consumabilelor, achitarea cheltuielilor de regie) și trezește îngrijorări din partea personalului medical care activează în această instituție”.

Mai departe, scrie în documentul semnat de Holostenco, doar pentru salarizare în 2017, instituția ar avea nevoie cu 10 milioane de lei mai mult decât în 2016, ceea ce înseamnă peste 45 de milioane de lei.  Suma totală alocată spitalului de către CNAM, conform contractului, depășește 63 de milioane 316 mii lei. Din ea, aproape 35 de milioane sunt banii pentru salarii, care însă nu ajung pentru întreg anul de gestiune. Conform legislației, instituțiile medicale sunt obligate să repartizeze 55% din banii alocați de CNAM anume pentru salarizarea personalului medical.

În scrisoarea de pe 19 iunie 2017, semnată de Holostenco, se mai spune că deja în primele cinci luni ale anului instituția pe care o conduce a depășit suma planificată pentru retribuirea muncii cu aproape un milion de lei și că în aceste circumstanțe, cităm: „vom fi nevoiți să disponibilizăm personalul existent, recrutat cu atâta dificultate, instruit și pregătit, inclusiv din resursele instituției (...) și toate acestea în plină criză de personal medical în sistem”.

Tot din cauza insuficienței banilor, instituția anunță Ministerul Sănătății, precum și celelalte instituții responsabile că a fost nevoită să micșoreze numărul de cazuri tratate de la 13.113, conform contractului provizoriu de prestări servicii, la 12.155, or, capacitatea maximă a instituției de prestare a asistenței medicale spitalicești este de aproximativ 14 mii cazuri tratate.

„Micșorarea numărului de cazuri tratate duce la incapacitatea de atingere a indicelui de rotație a patului recomandat (310), iar în final vom fi nevoiți de a sista activitatea spitalului începând cu luna octombrie 2017”.

Spitalul „Valentin Ignatenco” asigură și asistență medicală de urgență 24/24 pentru copiii din Municipiul Chișinău și din 17 suburbii. Conform calculelor, doar pentru salariile lucrătorilor din Departamentul de Medicină Urgentă sunt necesare mijloace financiare în valoare de aproximativ 10 milioane de lei. Compania Națională de Asigurări în Medicină a oferit însă instituției pentru acest Departament cu peste 600 de mii de lei mai puțin. Mai mult, instituția are o datorie de peste 6 milioane de lei, înregistrată încă la începutul anului 2016 și acum se află „în prag de colaps financiar”, se mai scrie în scrisoare.

Astfel, pentru acordarea serviciilor medicale de calitate și asigurarea activității spitalului pe parcursul acestui an mai sunt necesare peste 13 milioane de lei, în comparație cu anul trecut.

Într-o discuție cu directorul, Alexandru Holostenco, acesta a evitat să ne spună clar dacă instituția pe care o conduce se confruntă sau nu cu probleme financiare, motivând că este la volan și nu are cifrele în față. El a confirmat însă că a trimis o scrisoare către Sindicate, dar acest lucru s-ar fi întâmplat încă la începutul anului, când abia se negociau contractele cu CNAM.

„Acum nu pot să vă spun despre ce sumă exactă este vorba, pentru că trebuie să facem calculele la jumătate de an, să vedem unde suntem”, a menționat Holostencu pentru Sănătate INFO.

Directorul de la Ignatenco a explicat oarecum confuz situația, adăugând că nicio instituție nu va spune vreodată că a primit suficienți bani de la buget. Asta chiar dacă, atunci când sunt negociate contractele cu CNAM, directorii știu de ce buget ar avea nevoie pentru un an întreg.

„Cred că o instituție medicală poate asimila orice sumă de bani pe care i-ar oferi-o autoritățile. Acum suntem în proces de negocieri cu Ministerul, Compania, dar nu pot să vă spun mai multe, pentru că nu avem o finalitate. Nici nu ar fi corect să vorbesc acum despre o sumă, pentru că dacă se întâmplă să-i avem, iar eu spun că nu-i avem? Cred că nu este corect să-mi adresați acum întrebări referitor la ajung-n-ajung. Dacă într-adevăr nu am avea bani pentru salarizare, am ieși în public și am spune că nu avem bani. Noi însă am primit promisiuni și asigurări că totul o să fie ok. Așteptăm să fie revizuit bugetul pentru 2017”.

Alexandru Holostenco a mai declarat, sub același pretext că nu ține minte datele,  că nu știe ce sumă de bani a primit instituția de la CNAM la începutul anului.

Despre riscului unui „colaps financiar” la Spitalul Municipal de Copii „V.Ignatenco” ne-a confirmat și Igor Zubcu, vicepreședintele Sindicatului „Sănătate”.

„Da, într-adevăr avem o petiție de la Ignatenco în care instituția solicită bani, pentru că a fost contractată la un nivel mai mic chiar decât anul trecut, dar ea se referă la  prestarea serviciilor în general. Din discuțiile cu reprezentanții CNAM, aceștia au spus că dacă la sfârșit de an dânșii vor demonstra că au avut mai multe cazuri tratate, le vor fi acordați bani suplimentar. Acorduri adiționale nu se vor semna până când nu se va cunoaște ce surse au fost acumulate în Fondul de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală”, a precizat Zubcu.

Reprezentanții Sindicatului Sănătate spun că deocamdată nu au o poziție conturată în ceea ce privește salarizarea cadrelor medicale din Moldova și că vor avea datele în cel mult două săptămâni.

„Noi ne conducem de vocea comitetelor sindicale. În acest moment facem un sondaj, având în vedere că s-a împlinit un an de la introducerea noului sistem de salarizare. Oficial, scris pe hârtie, nu avem plângeri că nu li s-ar plăti salariile sau indicatorii de performanță, iar plângerile individuale nu le putem generaliza. Chiar și individual nu am primit în formă scrisă nicio petiție, ca să putem acționa. Sporadic zvonuri apar, de aceea și facem sondajul ca să avem o imagine documentată. Având în vedere că li s-au mărit salariile, dar instituțiile au fost contractate la nivelul anului trecut există riscul să nu le ajungă bani.

Dacă la minister au prezentat calculele și situația financiară, nouă încă nu ne-au prezentat”, a declarat pentru Sănătate INFO vicepreședintele Sindicatului „Sănătate”.

Reprezentantul Sindicatului a dat de înțeles însă că directorii de instituții medicale ar trebui să fie mai insistenți și mai fermi în poziții atunci când negociază contractele cu CNAM, ca să nu se pomenească în situația când nu le ajung bani pentru activitate. Când însă CNAM spune că nu dispune la rându-i de resurse suficiente, să prezinte răspunsuri scrise în acest sens, nu doar verbale, a adăugat sindicalistul.

„Noi doar putem presupune că nu sunt bani. Când însă cele două părți ajung să semneze contractele, se presupune că au ajuns la un numitor comun. Suntem la jumătatea anului și probabil urmează să fie semnate contracte adiționale cu instituțiile medicale, dar asta depinde de fondurile care le va acumula Compania”.

Igor Zubcu a mai precizat în contextul lipsei unor plângeri privind lipsurile financiare ale instituțiilor că acest lucru se întâmplă din câteva motive – ori nu există curaj, ori nu există probleme.

Vom mai adăuga că după ce Sănătate INFO a publicat luni știrea despre riscul de a nu putea plăti salarii cadrelor medicale la sfârșit de an, unii directori au scris ulterior scrisori către Ministerul Sănătății în care afirmă că au restanțe la plata indicatorilor de performanță pentru lucrătorii din spital, dar că în scurt timp vor începe să le achite. Iurie Mihăiescu, care semnează scrisoarea, spune că are o colaborare „utilă și eficace cu Ministerul Sănătății și CNAM” și că nu a prezentat mass-mediei informații pentru a fi publicate.  

Menționăm că atât Ministerul Sănătății, cât și Compania nu dau dovadă de transparență la capitolul contractare și salarizare. Or, aceste date nu sunt făcute publice, în pofida faptului că este vorba despre bani publici și autoritățile în cauză ar trebui să asigure transparența utilizării lor. 

 

 

 

Citește la aceeași temă:

Nu mai sunt bani pentru salariile doctorilor. Mărturii și documente secrete confirmă o lipsă de zeci de milioane de lei pentru plata acestora