Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății face primul pas în implementarea Reformei Spitalelor, utilizând instrumentul legal pregătit de colegii democrați din partid încă în luna noiembrie a anului trecut. Astfel, Ministerul a revenit la proiectul legii pregătit de Sergiu Sârbu, Boris Golovin și Igor Vremea, care au propus ca autoritatea să devină unic fondator, inclusiv al spitalelor raionale și municipale. Guvernul a avizat astăzi pozitiv mai multe modificări la Legea Ocrotirii Sănătății.

Potrivit documentului, Ministerul Sănătății urmează să devină unic fondator al tuturor spitalelor, excepție făcând doar instituțiile din asistența medicală primară și cele departamentale. Tot Ministerul ar urma să devină unic fondator și pentru viitorul Spital Universitar și întregul sistem de instruire medicală.

„Aceasta va oferi Guvernului capacitatea să gestioneze și să organizeze sistemul de sănătate într-un mod mai eficient, orientându-l la necesitățile populației, creând condiții favorabile pentru dezvoltarea asistenței medicale spitalicești și îmbunătățirea calității asistenței medicale”, se menționează în proiectul prezentat astăzi de Ministerul Sănătății. Autoritatea argumentează că dacă va deveni unic fondator, atunci va putea mai ușor realiza reforma spitalelor, fără să întâmpine piedici din partea autorităților locale.

„Scopul proiectului este asigurarea realizării reformei sectorului spitalicesc la nivel național, prin atribuirea unei singure autorități publice centrale a calității de fondator, cu scopul de a alinia condițiile de acordare a asistenței medicale spitalicești la standarde unice în toate spitalele. Concomitent, se propune ca transmiterea patrimoniului instituțiilor vizate în proprietatea publică a statului să se efectueze prin Hotărâri de Guvern ulterioare, aprobate în acest sens. Un alt scop al schimbării calității de fondator constă în raționalizarea capacităților și costurilor serviciilor medicale prestate de instituțiile medicale spitalicești, dar și asigurarea unui plan de investiții sistemice, în care Ministerul Sănătății, având rolul de fondator, își poate realiza politicile la nivel național,”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

În această ordine de idei, managerii tuturor spitalelor urmează să fie aleși în baza concursurilor organizate de Minister, iar numirea se va face în baza unui regulament aprobat, de asemenea, de către Guvern.

La rândul său, bașcanul Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, a solicitat Guvernului ca instituțiile medicale din regiune să rămână în subordinea Comitetului Executiv al Găgăuziei.

„În doi ani, noi am investit în cele trei spitale din regiune 78 de milioane de lei. Până în 2015, instituțiile aveau datorii mari. Dacă să luăm de exemplu Spitalul Raional Vulcănești, cea mai mică instituție și neprofitabilă, în acești doi ani, noi am acoperit 44% din datorii. Până la sfârșitul acestui an, planificăm să închidem toate datoriile. Noi cerem ca fondatorul instituțiilor medicale din Găgăuzia să fie în continuare Comitetul executiv al Găgăuziei ca să continuăm politica de dezvoltare a instituțiilor și să continuăm să investim și în colaborarea cu Ministerul Sănătății”, a precizat Irina Vlah.

Lilia Palii, secretarul general Guvernului a cerut în cadrul ședinței ca „până la emiterea proiectului de hotărâre, autorii să conlucreze cu Cancelaria de Stat, ca să ia în considerare și avizul acesteia, care nu a fost solicitat la momentul elaborării avizului”.

La 30 noiembrie deputații democrați mai propuneau ca Ministerul Sănătății să devină fondator unic și pentru spitalele departamentale, însă autoritatea a găsit argumente pentru care nu este de acord cu acest lucru. Unul dintre acestea este că spitalele departamentale, ca cel de Interne de exemplu, sunt „individualizate și specializate” și că într-o astfel de instituție nu ar putea fi internați concomitent un polițist și o persoană trasă la răspundere contravențională sau penală de către acesta.

Menționăm că Reforma spitalelor se află în dezbateri publice, după un proces de elaborare netransparent, până acum nefiind făcute publice analize sau expertize, un studiu de fezabilitate, care ar argumenta viitoarea structură a spitalelor.

Proiectul avizat astăzi de Guvern urmează ulterior să fie prezentat și supus dezbaterilor și în Parlament.

 

 Articole relaționate:

Toate spitalele vor trece în subordinea Ministerului Sănătății, iar zeci de directori își pierd funcțiile de conducere. Cum va arăta noua hartă a spitalelor din Moldova

Ministerul Sănătății vrea să controleze toate spitalele din țară. Cum ar urma să arate reforma acestora