Autor: Elena Cioina

Directorul Spitalului Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” cere Platformei E-Sănătate drept la replică. Alexandru Holostenco se arată indignat de faptul că în știrea despre lipsa banilor pentru salarii, și nu doar, în spitalele din țară, instituția pe care o conduce a fost dată drept unul dintre exemple. Managerul consideră că scrisoarea publicată de Sănătate INFO în care dânsul descria situația prin care trece spitalul în aceste momente, ar perpetua „o idee sterilă și falsă”, iar jurnaliștii de la Platforma E-Sănătate nu ar face altceva decât să folosească documentul trimis mai multor instituții responsabile din sănătate „în calitate de obuz în războiul mediatic tot mai conturat împotriva reformelor Guvernului”.

În documentul trimis ieri Redacției Sănătate INFO însă Holostenco nu infirmă că problemele financiare ar lipsi și nici că ar fi cerut suplimentar bani de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) pentru a putea continua activitatea. Dimpotrivă, managerul recunoaște că problema e una mai veche, din 2015, mai precis de dinainte să fie făcută reforma salarială și de a deveni dânsul director al spitalului. El amintește de controalele efectuate de CNAM în 2016 în peste 400 de instituții medicale din țară, inclusiv la „V.Ignatenco” în care s-a descoperit că o parte din banii contractați pentru prestarea serviciilor medicale au fost folosiți în alte scopuri. În consecință instituția a trebuit să plătească penalități.

„Astfel, în cadrul unor controale ale CNAM privind corectitudinea gestionării de către instituția noastră a mijloacelor provenite din FAOM, au fost constate mai multe nereguli, interpretate drept „dezafectări de mijloace” care s-au soldat cu decizia în baza legislației în vigoare și clauzelor contractuale de a obliga IMSP „V.Ignatenco” să restituie o sumă considerabilă de mijloace financiare. Așadar, instituția, prin penalizări legale, a fost pusă în situația unui deficit bugetar”.

Este adevărat că pe 7 aprilie anul curent, Compania Națională de Asigurări în Medicină a publicat pe site-ul său un comunicat privind controalele efectuate în 2016 în instituțiile medicale pe care le contractează. Inspectorii au constatat că șapte spitale din țară au folosit banii destinați tratamentului pacienților în alte scopuri decât pentru îndeplinirea Programului Unic. Printre instituțiile verificate este și Spitalul „V.Ignatenco”.

„Volumul total al acestor mijloace financiare, inclusiv penalităţile aplicate, a fost de 10 milioane 855 de mii de lei, cu 8% mai mult în comparație cu cea înregistrată în 2015 şi constituie 0,46% din valoarea totală a serviciilor medicale contractate anul trecut. Prestatorii de servicii medicale care au admis astfel de situaţii au fost obligaţi să returneze banii în conturile CNAM şi să achite penalităţile”.

Jurnaliștii de la publicația online Moldnova.eu au cerut de la CNAM sumele cu care au fost amendate instituțiile medicale și au constatat că în comparație cu alte spitale penalizate „V.Ignatenco” a cheltuit cei mai mulți bani în alte scopuri decât cele prevăzute în contractul pentru anul 2016. Este vorba de 2% din suma contractului, adică 1,2 milioane de lei din 61,8 milioane alocate din Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală.

În scrisoarea trimisă autorităților deja în luna iunie și publicată ulterior pe Sănătate INFO, Alexandru Holostenco pomenește de un gol de 13 milioane de lei, deci mult mai mult decât a fost nevoit să restituie CNAM-ului pentru faptul că a cheltuit resursele în alte scopuri decât cele indicate în contract.

Prin urmare nu este clar scopul scrisorii pe care directorul a trimis-o Platformei E-Sănătate, or, în ea Alexandru Holostenco își manifestă doar indignarea că instituția a fost dată drept exemplu.

Vom aminti însă că știrea „De ce mint unii directori de spitale despre lipsa resurselor financiare...” a fost realizată în continuarea unei alte știri în care mai mulți directori de spitale au declarat că există riscul să nu le ajungă bani, spre finele anului, pentru salarizarea cadrelor medicale, iar documente obținute de Platforma E-Sănătate arată că și Spitalul „V.Ignatenco” se confruntă cu aceleași probleme și suma de care ar mai avea nevoie instituția pentru a se putea menține depășește 13 milioane de lei.

Vom mai preciza că Platforma E-Sănătate nu a pornit niciun război mediatic împotriva Guvernului și în mod special a reformelor lansate de Ministerul Sănătății, ci dimpotrivă,  prezintă obiectiv și echidistant problemele și realizările din sistem, inclusiv atunci când responsabilii care ar trebui să le scoată în evidență, nu o fac. Alexandru Holostenco a fost întrebat la telefon dacă e adevărat că a cerut de la CNAM bani suplimentar pentru activitatea instituției, iar dânsul s-a eschivat de la un răspuns clar, motivând că nu ține minte toate cifrele.

 

█ Articole relaționate: 

Platforma E-Sănătate nu va dezminți informațiile publicate, așa cum cere Ministerul Sănătății

Lucia Bacalu: „Decât ar merge Plahotniuc cu pamperși și bonețele prin maternități, nu ar fi mai bine să-și pună ministra Sănătății la treabă?”

Asistenții medicali din școli își vor primi în continuare salariile mici din bugetul public