Autor: Elena Cioina

După ce acum doi ani au votat o lege riguroasă privind controlul tutunului în Republica Moldova, deputații moldoveni au operat modificări suspecte, în ultima ședință a Parlamentului. Documentul, împreună cu alte legi, a suferit mai multe modificări. Deputații le-au votat la pachet în lectura a doua, fără întrebări sau dezbateri.

Astfel, deputații au considerat că în noua redacție a Legii privind controlul tutunului cuvintele „produs din tutun” și „fum din tutun” trebuie să se numească obligatoriu „produse din tutun pentru fumat”. Potrivit legii, fumatul tutunului, sub orice formă, este interzis în toate spațiile publice închise și semiînchise.

În aceleași timp, articolul 19 din lege a fost suplimentat cu alineatul 6 potrivit căruia „produsele din tutun, altele decât cele pentru fumat, precum și pachetele unitare și ambalajele exterioare ale acestora să fie exceptate de la interdicții”. Acest lucru înseamnă că în Moldova va fi permisă vânzarea, utilizarea și promovarea acestora. În schimb restricția rămâne valabilă pentru țigările obișnuite, electronice, narghilea, care produc fum.

Mai mult, dacă în varianta de până la modificări, articolul 24 prevedea interzicerea comercializării produselor din tutun care nu ard, inclusiv a tutunului de uz oral, pentru mestecat și pentru uz nazal, în redacția nouă articolul a fost modificat, astfel că deputații interzic doar plasarea pe piață a produselor din tutun care nu ard și acestea sunt tutunul pentru uz oral, de mestecat și nazal. Orice alt produs din tutun care nu intră în aceste trei categorii, sunt excepție de la lege. În schimb, imediat în articolul 25, alineatul 1, litera c, deputații moldoveni le permit minorilor să cumpere de pe internet produse tutun care nu ard, altele decât pentru uz nazal, oral sau de mestecat.

La articolul 91 prim, din Codul Contravențional, deputații au exclus și sancțiunile pentru importul, plasarea pe piață sau comercializarea produselor din tutun care nu ard, ceea ce înseamnă că pentru ele nu se vor mai plăti amenzi.

De asemenea articolul 8, care prevedea amenzi pentru „utilizarea mărcilor comerciale la plasarea pe piață a produselor din tutun și produselor conexe care conțin elemente de prezentare și etichetare false, înșelătoare sau care pot crea impresii eronate despre caracteristicile, efectele asupra sănătății, riscurile și emisiile acestor produse, etc”, a fost exclus în totalitate.

Vom preciza că din sinteza legii 192, prin care s-au operat amendamente la mai multe legi, cele care vizează legea controlul tutunului au fost propuse de către deputatul democrat, Cornel Dudnic, membru al Comisiei economie, buget și finanțe. Am încercat să aflăm de la el de ce a fost nevoie de aceste modificări la lege, cum comentează faptul că minorilor li se va permite, conform noilor amendamente, să cumpere pe internet produse din tutun care nu ard și care dintre ele fac parte din această categorie? De asemenea, l-am întrebat de ce nu au fost organizate dezbateri publice, inclusiv în Parlament pe marginea acestui subiect sensibil și dacă, inclusiv în calitate de sportiv de performanță, conștientizează efectele acestor modificări, în mod special pentru tineri, dar și faptul că astfel favorizează punerea pe piață a unui singur produs al companiei Philip Morris, care în acest moment în deschide o fabrică în România, iar produsul din tutun care nu arde se încadrează în excepțiile făcute la legea privind controlul tutunului.

Cornel Dudnic a motivat prima dată că este la un eveniment și revine cu detalii într-o jumătate de oră, pentru că „este mult de discutat”. A doua oară a invocat că este într-o discuție și nu poate vorbi. Ulterior nu a mai răspuns solicitărilor Sănătate INFO, după care a revenit cu acest mesaj în care recunoaște că amendamentele la lege au fost operate de el, la cererea președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc (detalii în foto). La scurt timp după ce a scris acest mesaj, Dudnic a revenit cu un alt sms în care se arată indignat de ce îl invocăm pe Plahotniuc, de parcă am fi „obsedați” de acest nume. „Am vorbit despre una, iar dumneavoastră mă întrebați despre Plahotniuc. Parcă sunteți obsedați de acest nume. Nu are nimic cu discuția noastră. Eu sunt autorul amendamentelor și le-am semnat. Sunt în vacanță. Ne vom întoarce la această conversație în toamnă, poate chiar ne vom întâlni dacă va fi nevoie”, a scris deputatul.

Nici președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Ștefan Creangă nu a răspuns la telefon pentru a oferi comentarii. La rândul lor, responsabilii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției spun că instituția nu și-a dat avizul pentru modificările operate și că schimbările „denigrează tot pentru ce s-a optat până acum”, a declarat medicul șef sanitar de stat al țării, Aliona Serbulenco.

„Cu Ministerul Sănătății nimeni nu s-a consultat, respectiv nici eu nu am știut  nimic. Totuși, la Ministerul Sănătății este un grup de lucru intersectorial, responsabil de implementarea prevederilor legii. Vom aduna acest grup de lucru și vom lua anumite decizii privind pașii care îi vom face. Riscurile acestor modificări sunt mari și despre ele Ministerul Sănătății a vorbit nu o singură dată. Am cerut Cancelariei de Stat să ne spună dacă a fost vreun document prin care ni s-a cerut opinia. Nu am găsit un asemenea document”.

În schimb, Ion Șalaru, director adjunct al Centrului Național de Sănătate Publică a declarat pentru Sănătate INFO că știe despre modificări și că „regretă că un deputat a promovat acest lucru pe ascuns, fără dezbateri, iar Parlamentul a votat amendamentele”.

Între timp, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) a remis o scrisoare Evei Gudumac, președinte al Comisiei pentru ocrotirea sănătății din cadrul Consiliului societății civile pe lângă președinte prin care atenționează că modificările operate la Legea privind controlul tutunului va afecta sănătatea tinerei generații și că acestea „subminează eficiența Legii privind controlul tutunului și pârghiile ei de protecție a sănătății populației, în special a copiilor și adolescenților de efectele dăunătoare ale produselor din tutun. „Fiind propus în grabă, documentul a fost votat de majoritatea deputaților fără ca aceștia să intre în esența modificărilor. Din acest motiv, Centrul PAS solicită convocarea ședinței Comisiei pentru ocrotirea sănătății din cadrul Consiliului societății civile de pe lângă președinte pentru a examina modificare propuse de deputatul Cornel Dudnic”, mai scrie în declarație.

Modificările la Legea privind controlul tutunului au fost votate în ultima ședință a Parlamentului din sesiunea primăvară-vară, la pachet cu alte legi care vizau inclusiv reforma administrației publice centrale. Legea 192 a trecut de a doua lectură cu votul a 51 de deputați din partidele de la Guvernare, cei din opoziție au părăsit sau au boicotat ședința. Documentul urmează acum să fie promulgat de președintele, Igor Dodon, al cărui partid, oficial, este în opoziție față de actuala putere.

 

█ Articole relaționate: 

Se schimbă ambalajul la pachetele de țigări. Regulamentul devine obligatoriu în 5 luni

FOTO// Ce ar putea face statul cu miliardele de lei acumulate din accizele la țigări 

Cum respectă Legea Antitutun agenții economici, instituțiile medicale și cele de învățământ. Un an de la aplicarea restricțiilor

„Sper că vom putea face front comun cu deputații din Parlament pentru a nu permite modificarea Legii Antitutun”