Autor: Elena Cioina

Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie are un nou președinte. Locul deputatei comuniste, Oxana Domenti, a fost luat de democrata Valentina Buliga. De asemenea, liberal-democratul, Vadim Pistrinciuc, care a deținut una dintre funcțiile de vicepreședinte a trebuit să cedeze fotoliul fostului coleg de partid Octavian Grama, fost deputat liberal-democrat și viceministru al Sănătății.

Oxana Domenti a confirmat pentru Sănătate INFO că nu mai este președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie. La fel și Vadim Pistrinciuc. Astfel, majoritatea parlamentară și-a însușit funcțiile cheie, cel puțin în această comisie. Reorganizarea comisiilor permanente s-a produs în contextul reformei Guvernului. Parlamentul a votat în ultima ședință din sesiunea trecută reorganizarea comisiilor, conducerea și componența nominală a acestora.

Conform site-ului Parlamentului, Comisia protecție socială, sănătate și familie are 11 membri. Valentina Buliga este acum președinte, iar deputatul neafiliat Octavian Grama și democrata Valentina Stratan sunt vicepreședinți. Vadim Pistrinciuc  a devenit secretarul Comisiei, iar Oxana Domenti, potrivit site-ului Parlamentului, a rămas membru simplu.

Potrivit art. 17 al Regulamentului Parlamentului privind componența comisiilor permanente „preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii, membrii şi membrii supleanţi ai comisiilor permanente se aleg de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Componenţa nominală a comisiilor permanente se stabileşte, ţinându-se cont de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în Parlament”.

Totodată, preşedinţii comisiilor permanente pot fi revocaţi înainte de termen în condiţiile articolului 11, alineat 3 al regulamentului, iar vicepreşedinţii şi secretarii comisiilor permanente pot fi revocaţi înainte de termen, la propunerea fracţiunii parlamentare care i-a înaintat sau a unui grup de cel puţin 10 deputaţi, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Dacă fracţiunile parlamentare nu ajung la un acord asupra componenţei uneia sau mai multor comisii, Biroul permanent propune, iar Parlamentul hotărăşte, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, asupra candidaturilor propuse de fracţiunile parlamentare, respectându-se principiul reprezentării proporţionale şi opţiunea personală a deputatului”, mai scrie în regulamentul Parlamentului.

Oxana Domenti face parte din fracțiunea comuniștilor și în actuala legislatură a deținut funcția de președinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie timp de 2 ani și 7 luni. Dânsa a mai fost președinte al acestei comisii în perioada mai-august 2009, apoi vicepreședinte – în perioada 2010-2013 (decembrie-octombrie) și 2013-2014 (octombrie-decembrie). Din mai 2003 până în mai 2009 Domenti a exercitat funcția de consilier pe probleme de dezvoltare socială al președintelui Vladimir Voronin.

CV-ul Valentinei Buliga încă nu este afișat pe pagina Comisiei. Totuși, ea mai deținut această funcție, de președinte a Comisiei protecție socială, sănătate și familie, în anul 2005, când a devenit deputat în Parlamentului Moldovei, pe listele PDM. Ulterior, în perioada anilor 2009-2015, Valentina Buliga a fost ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Ea a devenit celebră abia spre sfârșitul mandatului de ministru, când le-a îndemnat pe mame să spele „pelincuțe”, după ce acestea s-au indignat că indemnizațiile pentru creșterea copiilor sunt prea mici.

 

 Articole relaționate:

Oxana Domenti: „Unele tarife sunt absolut nejustificate și nimeni nu ne-a convins că trebuie să crească în așa măsură. Vom cere în Parlament înghețarea lor și sistarea încasării banilor”

Oxana Domenti, deputat: „Se caută deputați care ar semna un proiect cu modificări la Legea Antitutun. Sper că nu vor avea curaj să-l înregistreze”

Se fac presiuni pe deputați pentru modificarea Legii Antifumat. Oxana Domenti: „Există colegi care ar fi interesați să accepte. Noi suntem ferm pe poziții”