Redactor: Mariana Matcovschi

Humalog sau insulina lispro este un analog de insulină umană cu acțiune rapidă, destinat tratamentului diabetului zaharat la adulți. Atenționarea emisă de Agenția Europeană a Medicamentului se referă la modul de administrare a preparatului Humalog 200 unități/ml KwikPen, care trebuie utilizat cu mare precauție, făcându-se diferența dintre Humalog 200 unități/ml KwikPen de Humalog 100 unități/ml.

Humalog 200 unități/ml KwikPen este procurat în Republica Moldova prin procedură centralizată și este indicat în tratamentul adulților cu diabet zaharat, pentru menținerea în normă a valorilor glicemiei. Medicamentul trebuie administrat doar pacienților cu diabet zaharat care necesită doze zilnice de mai mult de 20 de unități de insulină rapidă. Humalog 200 unități/ml KwikPen conține 600 unități de insulină lispro în 3 ml de soluție injectabilă, ceea ce reprezintă o concentrație dublă față de insulina prandială standard de 100 unități/ml. Cantitatea maximă de insulină lispro care poate fi administrată într-o singură injectare din dispozitivul Humalog 200 unități/ml KwikPen este de 60 unități.

Precauții de administrare

Este foarte important ca doctorii și pacienții care administrează acest tip de insulină să știe că Humalog 200 unități/ml KwikPen poate fi adminsitrat doar utilizând stiloul injector preumplut Humalog 200 unități/ml (KwikPen). Transferul acesteia din dispozitivul original într-un alt sistem de administrare poate duce la supradozare și hipoglicemie severă, de aceea este important ca medicul să informeze pacientul care utilizează Humalog despre acest risc și să-l instruiască să nu transfere insulina într-o seringă sau pompă de insulină pentru administrare. De asemenea, medicul trebuie să se asigure că pe rețetă este indicată concentrația exactă a medicamentului, iar atunci când îl prescrie pentru prima data – să distribuie bolnavilor „Formularul de informare a pacientului”.

Trăsăturile specific ale Humalog 200 unități/ml KwikPen

Cutia medicamentului Humalog 200 posedă anumite caracteristici care îl fac să se diferențieze de cea a Humalog 100 unități/ml. Aceasta are un cadran galben de avertizare cu următoarea propoziție: „Utilizați numai în acest stilou injector (pen) pentru a evita un supradozaj sever”, concentrația de „200 unități/ml” este marcată într-un cadran galben, iar culoarea de fond este gri închis, spre deosebire de fondul alb, folosit pentru Humalog 100 unități/ml.De asemenea, Humalog 200 conține 600 de unități de insulină lispro în 3 ml de soluție injectabilă, ceea ce reprezintă o concentrație dublă față de cea de 100 unități/ml. Cantitatea maximă de insulină lispro care poate fi administrată într-o singură injectare din dispozitivul Humalog 200 unități/ml este de 60 de unități.cadrilată. Concentrația de 200 unități/ml este marcată într-o casetă galbenă.

Stiloul injector preumplut Humalog 200 unități/ml conține următoarele caracteristici de prezentare care ajută la diferențierea acestui stilou injector de cel al Humalog 100 unități/ml KwikPen:

  • Culoarea stiloului injector este gri închis.
  • Eticheta acestui stilou injector are culoarea bordo și conține o casetă cadrilată.
  • Concentrația de 200 unități/ml este marcată într-o casetă galbenă.

În Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor este înregistrat produsul medicamentos: Humalog (DCI - Insulinum lispro). Deținătorul de autorizație de punere pe piață este compania Eli Lilly România SRL.

 

 Articole relaționate:

Substanțe de contrast, folosite de doctori în testele de rezonanță magnetică ar putea fi retrase de pe piață, după ce s-a demonstrat că acestea se depozitează în țesuturile creierului

Riscul Ibuprofenului. Specialiștii cer ieftinirea lui, pentru că ar putea provoca stop cardiac 

Medicament vândut și în farmaciile din Moldova, retras de pe piața UE 

Un alt medicament retras din farmaciile din Moldova

Atenție - medicament interzis în Europa, vândut în farmaciile din Moldova