Autor: Irina Papuc

Spitalul Municipal Sfânta Treime s-ar confrunta cu o subcontractare fără precedent. Instituției i-ar lipsi aproape a cincea parte din bugetul pe care îl gestionează pentru a putea face față fluxului de pacienți. Informația se conține în raportul financiar al spitalului pentru primele șase luni de gestiune. Deși în document scrie că spitalul ar putea să fie în incapacitate de a realiza aproximativ 4.000 de cazuri tratate, acum directorul spitalului spune că informația nu este corectă și că totul nu este chiar atât de serios. Va „astupa” găurile cumva.

Administrația spitalului atenționează în raportul său că din 2014 este în scădere numărul de cazuri tratate, cu finanțare de la CNAM. Și în 2017 se pare că volumul finanțării a scăzut esențial, atingând cifra de 17.558 de cazuri. Instituția a fost contractată astfel:

Program general – aproximativ 95 de milioane de lei,

Chirurgia de o zi – 1,5 milioane de lei,

Program special – 9 milioane de lei,

Reabilitare și geriatrie – 2,6 milioane de lei,

Dializă – 3 milioane de lei,

Transplant de cornee – 1,3 milioane de lei,

Departamentul Medical Urgență – 3 milioane de lei,

Servicii de înaltă performanță – 2,7 milioane de lei.

La aceste venituri se adaugă și cele din servicii contra plată și suma alocată de fondator. Cu toate acestea, administra atenționa despre riscuri enorme de finanțare.

„21 mii de cazuri tratate este media ultimilor zece ani. Bugetul este auster în raport cu cheltuielile determinate de reforma salarială, în 2017 având loc o diminuarea fără precedent a volumului de servicii contractate în cadrul AOAM, cu mult sub potențialul instituției, fără justificarea socio-demografică”, se menționează în raportul de activitate pentru primele șase luni ale acestui an. În document se mai precizează că utilajul de înaltă performanţă este utilizat la randament extrem de scăzut. Din raport mai reiese că instituția nu va putea realiza aproximativ 4.000 de cazuri tratate, care constituie 24,3 milioane de lei. O soluție ar fi trecerea acestor pacienți în listele de așteptare, micșorarea drastică a mobilității paturilor sau disponibilizarea unor angajați, toate cu riscuri destul de mari pentru pacienți.

Am încercat să aflăm de la directorul instituției cum stau lucrurile în spital. Surprinzător, însă, managerul a spus că problema nu e chiar așa gravă cum s-a înțeles din raport, că bani în Moldova nimeni niciodată n-are și că subiectul, în general, are „multe nuanțe”.

„Contractul se ajustează la jumătate de an. Adică va fi ajustat în septembrie și n-o să fie o problemă. Aici nu văd o problemă. N-aș vrea eu acum să ajungem la acest subiect. Sunt multe nuanțe. Este o problemă foarte complexă. Sunt și problemele noastre de gestionare a cazurilor. Adevărul este undeva la mijloc”, a spus directorul instituției, Oleg Crudu. „Cine n-are nevoie de bani? Acum vara nu plătim căldura, mai puțină electricitate se cheltuiește. Câte puțin ajungem la normă”, a mai adăugat acesta, lăsând să se înțeleagă că în cazul persistării finanțării insuficiente, va trebui să taie banii de la alte necesități. Crudu a mai spus că cele 4.000 de cazuri ar fi, de fapt, vreo 2.000 și că cifra indicată nu ar fi tocmai corectă, din cauza faptului că spitalul admite spitalizări nefondate. „Avem ale noastre minusuri”, a spus el, evitând să menționeze de câți bani ar mai avea nevoie instituția ca să activeze în regim normal.

Șeful Direcției Municipale de Sănătate, Mihai Moldovanu, recunoaște că probleme există, însă susține aceeași idee – nimic grav.

„Din câte știu, există probleme, însă nu esențiale. Instituția într-adevăr nu este contractată la capacitatea la are ar trebui să fie. Adică din totalul sumei prevăzute acum ar putea să mai fie adăugate aproximativ 20 – 30 la sută. Nu sunt contractate la nivel serviciile de înaltă performanță, deoarece sunt servicii scumpe”, a spus Moldovanu. Șeful direcției recunoaște că utilajele noi procurate nu sunt utilizate acum decât la capacitate de 20 la sută. O altă problemă sunt și salariile.

„Atunci când s-a schimbat mecanismul de salarizare, pentru jumătate de an instituțiile au reușit să facă rost de bani pentru a plăti salariile doctorilor. Acum însă dacă salariile au crescut cu aproximativ 20 la sută, contractele cu CNAM nu s-au mărit în același volum. Sumele au crescut în unele cazuri cu 7, în altele cu 11 la sută, dar nu cu 20. Pentru luna decembrie ar putea exista probleme, însă nu e cazul să ne grăbim. O analiză vom avea în septembrie, când revine toată lumea din concediu”, a spus Moldovanu.

Într-adevăr, din raportul spitalului Sfânta Treime se înțelege că salariile doctorilor au crescut, precum și a asistentelor medicale și altor angajați. De exemplu, dacă un doctor primea, în medie, 7.000 de lei acum primește 9.000 de lei, iar o asistentă medicală ridică lunar 6. 300 în loc de 5.000 de lei. Astfel, instituția a plătit salarii mai mari.

Am încercat și de la CNAM să aflăm ce se întâmplă la Spitalul Sfânta Treime și dacă instituția este cu adevărat subcontractată. Deși am expediat solicitarea acum o săptămână nu am obținut până la acest moment niciun răspuns.

Amintim că anterior directorul Spitalul Valentin Ignatenco anunța într-o scrisoare oficială că instituția riscă să intre în colaps din cauza finanțării mult prea reduse. După ce Sănătate INFO a scris un material la acest subiect, directorul spitalului a negat totul și chiar amenința redacția cu acționarea în judecată, deși scrisoarea pe care o deținem confirmă întru totul cele scrise. Mai mult, scrisoarea deține număr de ieșire și stampile ale instituțiilor de stat. Nu este clar acum dacă instituția a depășit problemele financiare despre care se menționa în scrisoare.

 

 Articole relaționate:

De ce mint unii directori de spitale despre lipsa resurselor financiare, inclusiv pentru plata salariilor. „Riscăm să disponibilizăm medici și să ajungem în colaps”

Nu mai sunt bani pentru salariile doctorilor. Mărturii și documente secrete confirmă o lipsă de zeci de milioane de lei pentru plata acestora