Autor: Irina Miron

Oamenii de la sate sunt mai puțin informați despre tuberculoză și consecințele acestei boli, decât cei din orașe. Majoritatea celor intervievați spun că au aflat cum se manifestă boala, abia după ce au vizionat la televizor diverse filmulețe informative, se arată într-un studiu realizat recent de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.

Potrivit autorilor cercetării, de obicei, mai puțin informați sunt oamenii cu studii medii. Gradul de informare al acestora depinde și de bunăstarea lor economică. În familiile social-vulnerabile se discută mai rar despre tuberculoză. De asemenea membrii acestora nu abordează problema cu medicii sau măcar cu rudele.

„Este vorba despre o lipsă de cultură, dar mai ales despre faptul că au mai puțin acces la mijloacele de informare. Ei vorbesc mai mult în cercul lor, fără a-și lărgi grupul de comunicare”, a precizat Valeriu Crudu, consultant în problema tuberculozei la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.  

În rezultat, doar două treimi dintre moldoveni au văzut sau au auzit mesaje de campanie privind infectarea cu bacilul Koch. Cu toate acestea, deși în continuare, pentru majoritatea oamenilor cea mai sigură sursă de informare rămâne televizorul, crește cu peste 21 la sută numărul celor care află despre tuberculoză din diverse broșuri și postere. Din publicitatea stradală se informează peste 16%, iar aproape 4% - de la diverse seminare și evenimente. 

Totodată, patru din cinci participanți la sondaj au menționat că vor apela imediat la doctor, în caz de apariție a simptomelor  de tuberculoză.

Statisticile oficiale arată că anul trecut, în Moldova erau peste 4.600 de bolnavi de tuberculoză. Aproape 3.400 dintre aceștia sunt bărbați.

 

Articole relaționate:

Tuberculoza loveşte în raioanele din centrul ţării. Călăraşi, Străşeni şi Orhei sunt cele mai afectate

Tuberculoza văzută de moldoveni: 90 % din populație crede că boala se transmite prin sânge sau pe cale sexuală, iar fiecare al cincilea om ar refuza să ofere îngrijiri rudelor cu tuberculoză 

Sancțiuni disciplinare și demisii la Ministerul Sănătății. Motivul - cazurile de infectare cu tuberculoză sunt în creștere în mai multe raioane