Autor: Parascovia Rogate

Consumul de tutun printre moldoveni urmează să fie redus cu până la 5% către anul 2021. În acest fel, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale își propune să  reducă decesele cauzate de maladiile asociate consumului de tutun. Printre acestea –cancerul de plămâni, bolile cardiovasculare, pulmonare etc. Prevederile sunt incluse în Programul național privind controlul tutunului și au fost aprobate ieri de Guvern. Reducerea numărului de fumători cu trei la sută, până în 2018, este și una dintre condițiile Băncii Mondiale ca instituția să ofere finanțare pentru dezvoltarea sectorului de sănătate în Moldova.

Potrivit documentului, autoritatea în sănătate își propune să creeze un sistem național de monitorizare a tendințelor de îmbolnăvire și mortalitate, cauzate de consumul de tutun. Pe lângă aceasta, un alt obiectiv al Programului este să identifice și să includă până la 80% dintre fumători în programe de consiliere și tratament. Un alt scop al ministerului ține de creșterea cu până la 20 la sută a ponderii moldovenilor ce vor cunoaște mai bine despre consecințele fumatului pentru sănătate, viața socială, economică, etc.

Ce acțiuni promite să întreprindă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecție Sociale

Pentru a atinge obiectivele Programului, autoritatea în sănătate urmează să realizeze mai multe acțiuni. Printre acestea sporirea penalităților pentru nerespectarea legislației în domeniul controlului tutunului, impozitarea produselor din tutun, reducerea tuturor formelor de comerț ilicit cu produse din tutun și organizarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice în acest sens.

Odată cu aprobarea Programului național privind controlul tutunului a fost emis și Regulamentul Consiliului Național de Coordonare în domeniul Controlului Tutunului. Organizația va avea rol consultativ și se va ocupa de coordonarea și organizarea eficientă a acțiunilor în domeniul controlului tutunului și va avea grijă să combată efectele negative ale consumului de tutun asupra sănătății.

Pentru realizarea obiectivelor propuse în Program și reducerea consumului de tutun sunt estimate cheltuieli de peste 28 de milioane de lei. Sursele de finanțare internă pentru implementarea Programului vor fi alocările din bugetul de stat, precum și din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Finanțarea externă constituie granturi oferite de diverși donatori.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, din cele peste 39.000 de decese înregistrate anual în Moldova, aproximativ 4.700, adică 12 la sută, au loc din cauza bolilor cauzate de fumat și expunerea la fumul de tutun. Mortalitatea în rândul bărbaților este de două ori mai mare decât în rândul femeilor.

Se schimbă ambalajul la pachetele de țigări. Regulamentul devine obligatoriu în 5 luni

Cheltuielile anuale pentru bolile cauzate de consumul articolelor din tutun, potrivit ultimelor date, sunt estimate la peste 880 milioane lei anual. Totodată, Moldova înregistrează cheltuieli economice de aproape două miliarde de lei pe an, din cauza productivității pierdute din cauza fumatului, a deceselor premature, spitalizării și tratamentului ambulatoriu al bolilor asociate cu fumatul.

Vom aminti că în ciuda pledoariei Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar și a Societății Civile asupra Legii Antitutun, acum o lună, Parlamentul a votat unele modificări ale documentului. Aceștia au permis comercializarea pe piața Moldovei, inclusiv adolescenților, a produselor din tutun care nu ard. Dispozitivele sunt produse de o singură companie de tutun și care acum își deschide o fabrică de producere în România. Prin votul lor, deputații au favorizat un singur producător de tutun, în defavoarea celorlalți. Deputații au acceptat amendamentele la pachet cu alte legi, fără să intre în esența lor sau au aflat despre ele pe ultima sută de metri. Cu toate acestea nimeni dintre legislatori, chiar și cei care se declară împotriva modificărilor, nu s-au pronunțat împotrivă și nici nu s-au abținut. Opoziția parlamentară, inclusiv socialiștii, nu au participat la proces, întrucât au boicotat ședința Legislativului.

Tot atunci, Platforma pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului a solicitat președintelui, Igor Dodon, să nu promulge legea 192, care prevede inclusiv modificări la Legea privind controlul tutunului. Activiștii civici afirmau că amendamentele votate de deputații din majoritatea parlamentară s-au făcut netransparent și cu numeroase încălcări de procedură.

„Concomitent, amendamentele propuse creează o concurență neloială pentru plasarea pe piață a produselor din tutun, deoarece pun în condiții inegale aceleași produse care conțin nicotină pentru care este interzisă publicitatea, sponsorizarea autorităților publice, consumul în spații publice închise etc”, a scris într-o declarație Platforma pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului.

Cum respectă Legea Antitutun agenții economici, instituțiile medicale și cele de învățământ. Un an de la aplicarea restricțiilor

Susținătorii Legii Antitutun au adus exemplul Federației Ruse, care are o lege antitutun la fel de restrictivă precum cea a Moldovei și care examina în Duma de Stat un proiect de lege ce va restricționa inclusiv accesul la produsele din tutun care nu ard și care, de exemplu, în Moldova urmează să fie permise prin amendamentele operate.

 „Parlamentul a adoptat amendamente care vor omorî anual 5.600 moldoveni”, au mai scris promotorii Legii Antitutun.

Deocamdată, amendamentele Legii Antitutun nu au fost publicate în Monitorul Oficial. În varianta actuală a Legii privind controlul tutunului fumatul produselor din tutun care nu ard, alături de cele care ard, este interzis în locurile publice închise și semiînchise. Printre acestea sunt instituții publice, școli, spitale, ministere, etc, localuri de alimentație publică (baruri, restaurante, cafenele, etc) stadioane, locuri de joacă pentru copii, etc.

 

  Articole relaționate: 

Un deputat democrat ar fi modificat Legea privind controlul tutunului la cererea lui Vlad Plahotniuc

Aproape un an de când nu se mai fumează în localurile din Moldova. Cum au răspuns moldovenii la întrebările despre fumat

Parlamentul e „afumat” de businessul țigărilor, cu voci regizate. „Sunt puțini, dar fac atâta lobby”