Redactor: Parascovia Rogate

Conflict de interese la conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Stela Grigoraș, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, îl are ca subaltern  pe partenerul său de afaceri, Anatol Mămăligă. Acesta este secretar de stat, poziție similară cu cea de viceministru. Cei doi au fondat împreună „Parteneriate pentru Dezvoltare” SRL, afacere care le întregește veniturile cu mii de lei anual. Stela Grigoraș și Anatol Mămăligă sunt și cumetri, ministra fiind nașa de botez a copiilor secretatului de stat, scrie moldovacurata.md.

Stela Grigoraș a fost numită ministră la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei la începutul lunii ianuarie 2016. Mai apoi  ministerele Sănătății și Muncii au fost comasate. Acum aceasta conduce Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei.  Actuala demnitară are studii în medicină (ginecologie și obstetrică), dar și o diplomă de doctorat în domeniul sociologiei.

4 mii de euro pentru 20 de zile 

Până a ajunge în funcție publică, Grigoraș a condus Organizația „Parteneriate pentru fiecare copil”. În declarația de avere și interese personale pentru anul 2016, ea arată că în perioada 1-20 ianuarie a ridicat un salariu de peste 82 de mii de lei, echivalentul sumei de patru mii de euro. Solicitată de Moldova Curată să spună dacă acesta era salariul său la această organizație neguvernamentală, ministra a răspuns prin intermediul serviciului de presă. 

„Suma de 80 de mii de lei obținuți de doamna Stela Grigoraș în luna ianuarie 2016 reiese din funcțiile pe care le-a deținut în cadrul organizației neguvernamentale până a deveni ministru, la sfârșitul lunii ianuarie. Respectiv, doamna Grigoraș, în luna ianuarie, pe lângă funcția de conducător al A.O ”Parteneriate pentru fiecare copil” a deținut și poziția de director de proiect pentru proiectele implementate de PPFC. A prestat și anumite servicii de consultanță internațională din partea PPCF și, totodată, a beneficiat și de premiul pentru anul 2015”.

Tot în anul trecut, Stela Grigoraș a obținut de la minister un salariu de circa 123 de mii de lei.

Soțul lucrează la ONG-ul de la care a plecat ministra

În schimb, soțul acesteia, Vasile Grama, a avut în 2016 un salariu anual de circa 58 de mii de lei din activitatea de profesor la Universitatea Tehnică din Moldova, iar de la A.O. „Parteneriate pentru Fiecare Copil”, organizație care a fost condusă de soția sa, a ridicat un venit de peste 150 de mii de lei, mai mare de aproape trei ori decât venitul obținut de la locul de muncă de bază.

De la firma „Parteneriate pentru Dezvoltare”, SRL, unde Stela Grigoraș este co-fondatoare,  cu 25 % din acțiuni, soțul acesteia a obținut un venit de peste 68 de mii de lei.

Subaltern, cumătru, partener de afaceri 

De la organizația „Parteneriate pentru fiecare copil” a avut venit anul trecut și Anatol Mămăligă, secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei. Acesta a ridicat un salariu de aproape 199 de mii de lei, iar soția sa, Daniela Mămăligă,  - un milion 121 de mii de lei. Soția demnitarului conduce acum această organizație după ce Stela Grigoraș a venit la minister.

Familia Mămăligă nu este străină pentru Stela Grigoraș. Pe lângă faptul că ministra și secretarul de stat fac parte din conducerea MSPSF, aceștia sunt și parteneri de afaceri:  Stela Grigoraș, Anatol Mămăligă și Daniela Mămăligă sunt fondatorii firmei „Parteneriate pentru Dezvoltare”.

Stela Grigoraș a spus pentru Moldova Curată că deși are acțiuni la această firmă, nu a obținut nici un leu din deținerea cotelor de participare.

Stela Grigoraș este nașa de botez a copiilor familiei Mămăligă, iar acest lucru a fost confirmat de ministră, dar și de secretarul de stat. Anatol Mămăligă a specificat însă că s-au cumetrit înainte ca să fie persoane publice, iar relația lor familială nu provoacă nici un obstacol în serviciul public. Stela Grigoraș a menționat în răspunsul oferit că deși Anatol Mămăligă este secretar de stat la minister, demnitarul nu ar fi în subordinea ei, dar este angajat de Cancelaria de Stat al Guvernului Republicii Moldova. Acest lucru l-a declarat și Anatol Mămăligă.

Citește articolul integral pe Moldova Curată.

 

 █ Articole relaționate:

Viceministrul Sănătății, controlat de CNI. Instituția verifică din ce bani și-a cumpărat Iașan casa de milioane

Declarațiile directorului IMC, Sergiu Gladun, la controalele CNI: „Nu am nici un conflict de interese. Soția mea lucra aici înainte ca eu să devin director” 

Directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie ar putea fi amendat de CNI. „Eu nu cunosc nimic, dar precis am scris”