Autor: Irina Papuc

Moldovenii plătesc oficial în fiecare an, din propriul buzunar, peste 400 de milioane de lei pentru diverse servicii medicale. Statisticile arată că cel mai mult achită locuitorii din raioanele Dondușeni, Cantemir și Telenești. Acolo, un om cheltuie suplimentar câte 180 de lei, pe lângă ceea ce-i oferă statul conform poliței de asigurare. Mai puțin scot din buzunare locuitorii din Cahul, Basarabeasca sau Fălești. Statistica arată că acolo un om plătește oficial suplimentar 30 de lei, pentru diferite servicii medicale.

În medie, însă, un moldovean plătește anual oficial pentru diverse servicii medicale câte 125,5 lei. Aceasta ar însemna că moldovenii au scos, anul trecut, din buzunarul lor pentru sănătate peste 400 de milioane de lei sau aproape 26 de milioane de euro. În același timp, tot în 2012 Compania Națională de Asigurări în Medicină a adunat din contribuțiile persoanelor asigurate aproape 1,8 miliarde de lei.

Vitalie Pricop, directorul Spitalului Raional Dondușeni are o explicație pentru faptul că bolnavii din această regiune achită mai mult pentru serviciile medicale. „La noi medicii sunt cei mai cinstiți, dau toți bani în casa spitalului și nu pun în buzunar cum se întâmplă în alte spitale. Doctorii noștri din secția consultativă chiar își ridică salariile din serviciile prestate contra plată”, susține directorul.

Recent, Compania Națională de Asigurări în Medicină a anunțat că a suplimentat numărul de servicii medicale în baza poliței de asigurare medicală cu până la 200 de servicii. Totodată, cele mai recente date ale CNAM arată că moldovenii plătesc cel mai mult pentru internarea în spitale și pentru medicamente. În Moldova, peste 80 la sută din populație are asigurare medicală.

 

Articole relaționate: 

CNAM recunoaște: volumul plăților informale, extrem de mari, mai ales pentru internarea în spitale. Experții spun că este vorba de milioane 

Mai multe investigații medicale în baza poliței. Lista va fi completată cu peste 600 de servicii noi 

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, se pronunță pentru legalizarea plăților informale la medic