Înainte de vârsta de 18 luni majoritatea copilașilor nu sunt obișnuiți să meargă la oliță. Ei încă nu-și pot da seama când ar trebui să facă acest lucru și nici nu se pot controla pentru a-și face nevoile atunci când trebuie. De cele mai multe ori, copiii mici nu înțeleg cu adevărat de ce ar trebui să stea pe oliță în loc să-și umple pur și simplu scutecele. Ei consideră, de obicei, toate produsele corpului lor interesante și nu dezgustătoare. De asemenea, copiii mici nu înțeleg de ce există atâta agitație atunci când scutecele lor se murdăresc un pic.

Desigur, există copii care se obișnuiesc repede să meargă la toaletă, făcându-i pe toți ceilalți părinți să considere că bebelușii lor au rămas în urmă. Pentru majoritatea copiilor însă pregătirea înainte de vârsta de un an și jumătate va fi dificilă și nesatisfăcătoare, iar mulți dintre ei nu vor fi pregătiți până la doi ani sau chiar doi ani și jumătate.

Sfatul specialiștilor pentru majoritatea părinților este să aștepte cu această pregătire până când copilul lor are doi ani sau doi ani și jumătate. La vârsta respectivă, majoritatea se pot descurca fără probleme. „Dacă începeți mai devreme și lucrurile nu evoluează bine, nu cred că trebuie să vă faceți griji că i-ați fi cauzat copilului probleme psihologice pe termen lung, însă în final se poate dovedi că tot procesul durează mai mult și că este mai dificil”, scrie Dr. Benjamin Spock în cartea „Îngrijirea sugarului și a copilului”.

Deprinderea folosirii toaletei. În timp ce majoritatea copiilor în vârsta de un an nu sunt gata pentru a fi instruiți, ei pot cu siguranță să învețe despre oliță. Dacă vă lăsați copilul în baie cu dumneavoastră și acolo există o oliță, copilul va sta pe ea sau chiar se va preface că o utilizează, exact la fel cum mimează că dă cu aspiratorul sau alte activități ale adulților. Acest interes precoce este un semn că el învață despre mersul la toaletă, însă nu înseamnă că este gata pentru pasul următor. Dacă îl presați sau dacă exagerați cu laudele este foarte posibil să vi se opună.

Citiți articolul integral pe Sanoteca.md, un produs E-Sănătate.MD