Autor: Elena Cioina

Cancelaria de Stat a publicat lista candidaților admiși la interviu pentru funcția de secretar general de stat în cadrul ministerelor. Pentru acest fotoliu, la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, aspiră șapte candidați. În majoritatea cazurilor, sunt nume cunoscute, care au activat sau activează în instituție. Unii dintre ei au și carnet de membru de partid, chiar dacă una dintre condiții este ca pretendenții să fie apolitici. Altfel spus, cel care va prelua atribuțiile secretarului general de stat trebuie să fie profesionist ca să poată asigura continuitatea instituțională, vorba premierului Pavel Filip. Concursul propriu-zis s-a încheiat pe 27 septembrie.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este al treilea la număr cu cei mai mulți pretendenți la funcția de secretar general de stat – tocmai 7. Acesta e devansat doar de Ministerul Apărării, care are 10 participanți la concurs și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - cu 9 candidați.

Printre cei care și-au depus CV-urile la Cancelaria de Stat sunt Viorica Dumbrăveanu, Nicolae Jelamschi, Aliona Serbulenco, Dorin Rotaru, Anastasia Oceretnîi, Boris Gîlca și Andrei Cazacu. Majoritatea dintre ei au, mai mult sau mai puțin, tangență cu sistemul de sănătate. Vezi lista aici:

Așadar, Viorica Dumbrăveanu: 

După reorganizare Viorica Dumbrăveanu este unul dintre viceminiștrii interimari pe probleme sociale. Dânsa a preluat funcția de viceministru cu drepturi depline pe 3 februarie 2016, fiind specialist în politici de protecție a familiei și drepturile copilului.

Pe site-ul ministerului scrie că Viorica Dumbrăveanu a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea de Stat din Moldova şi deţine titlul de Magistru în Drept. Şi-a început activitatea în cadrul MMPSF în anul 2002 în funcţia de consultant, ulterior a fost şef de direcţie. În perioada 2008 – 2009 a deţinut funcţia de viceministru al Protecţiei sociale, familiei şi copilului, apoi şef al Direcţiei politici de protecţie a familiei şi drepturilor copilului. Vorbește trei limbi și a fost decorată în 2010 de Președintele Republicii Moldova cu Ordinul „Meritul Civic”.

 

 

Nicolae Jelamschi 

Acum este directorul executiv al Unității de Coordonare, Implementare şi Monitorizare a Proiectelor în Domeniul Sănătăţii (IP UCIMP DS) de pe lângă minister. Organizația a preluat din acest an coordonarea integrală a celui mare grant de prevenire și combatere a infecției HIV în Republica Moldova, finanțat de Fondul Global. Pe lângă acestea, instituția mai coordonează și proiecte în domeniul prevenirii și combaterii tuberculozei. Nicolae Jelamschi a preluat funcția la sfârșitul lunii mai 2016, după ce a plecat din aceeași postură pentru care pledează acum.

În perioada mandatului său a lucrat cu trei miniștri ai Sănătății – Andrei Usatîi, Mircea Buga și Ruxanda Glavan. Cu ultima, spun surse apropiate lui Jelamschi, ar fi chiar rudă. Nicolae Jelamschi a negat însă acest lucru, întrebat fiind de Sănătate INFO, în cadrul unei conferințe de presă. Ce l-a motivat să-și depună din nou dosarul pentru funcția de secretar general de stat și pe cine va lăsa în locul lui, dacă va câștiga concursul, urmează să aflăm.

 

 

Aliona Serbulenco

Este medic șef sanitar de stat și viceministru interimar. A fost numită în această funcție în perioada Guvernului Streleț și a rămas și în timpul mandatului de ministru al Ruxandei Glavan. Aliona Serbulenco este membru PD și face parte din organizația municipală a formațiunii politice.

În 2015, site-ul Anticorupție.md scria atunci că oficialul era unul dintre cei mai înstăriți viceminiștri. Pe lângă salariul de 240 de mii de lei, ridicat în 2014, aceasta mai declara imobile, terenuri agricole, un automobil marca Volvo și o afacere în domeniul medical – întreprinderea individuală „Serbulenco Aliona”. Este înrudită pe linia fiicei cu Bogdan Zumbreanu șef al Direcției Generale Urmărire Penală de la CNA.

Aliona Serbulenco este de profesie obstetrician-ginecolog, a făcut masterat în Sănătate Publică și în această vară a susținut teza de doctor în științe medicale.

 

Dorin Rotaru

Pe site-ul Institutului de Politici și Reforme Europene scrie că Dorin Rotaru este medic chirurg, specializat în medicina socială și management în sănătate, iar în perioada 2008-2013 a deținut funcția de director executiv al Institutului de Sănătate și Asistență Medico-Socială (ISAMS). La Institut este membru asociat. Organizația a fost creată la scurt timp după fondarea Partidului Popular European, condus de Iurie Leancă.

Numele lui Dorin Rotaru se mai regăsește în proiectele gestionate de Programul ONU pentru Dezvoltare în Moldova. Cel puțin în luna iulie a acestui an,  Rotaru era manager de proiect în cadrul organizației, responsabil de procurarea mai multor medicamente și dispozitive pentru diverse programe naționale, cum ar fi cel de prevenire și control al HIV/SIDA, TB, Diabetului zaharat, maladii rare, sănătate mintală, etc. În 2013 acesta a deținut funcția de șef al Secției Programe Naționale la Ministerul Sănătății.

 

Anastasia Oceretnîi

Este și ea viceminsitru interimar la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Dânsa a preluat funcția în luna februarie a acestui an, fiind a treia la număr în componența vechii instituții. Pe site-ul instituției scrie că Anastasia Oceretnîi este doctor în sociologie, cu o experienţă bogată în activitatea didactică, ştiinţifică şi expertiză în sociologie şi asistenţă socială. A activat în cadrul Universităţii de Stat din Moldova, în calitate de conferenţiar universitar, şef al Departamentului Sociologie şi Asistenţă Socială, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială. Deţine numeroase distincţii naţionale şi vorbeşte 4 limbi. 

De asemenea, pe site-ul Consiliului Național de Acreditare și Atestare, Anastasia Oceretnîi apare în calitate de secretar, doctor, conferențiar universitar.

 

 

 

Boris Gîlca

Vine acum din mediul privat. Este director medical al rețelei de laboratoare „Invitro Diagnostics”, considerat unul dintre cele mai performante în Republica Moldova. În 2016 a primit titlul de Omul Anului în medicină și sănătate, gala fiind organizată de revista VIP Magazin

De altfel, rețeaua de laboratoare aparține controversatului om de afaceri Tudor Ceaicovschi, care menționa despre acest lucru într-un interviu pentru Sănătate INFO.

Printre fondatori figurează Valeriu Braga, Alexandru Ceaivoschi și Natalia Stoianova.

Înainte de a activa în mediul privat, Boris Gîlca a fost consilierul principal de stat al prim-ministrului Chiril Gaburici în domeniul ocrotirii sănătăţii şi dezvoltării sociale, iar ulterior în Cabinetul lui Pavel Filip.

De asemenea, el a ocupat funcția de viceministru al Muncii după ce conducerea ministerului i-a revenit Partidului Liberal Democrat, în Guvernul condus de Valeriu Streleț.

Boris Gîlca este fondatorul Oficiului Fondului ONU pentru Populație, deschis în Moldova în anul 2003. De asemenea, a participat la crearea reţelei de cabinete de sănătate reproductivă (1996); inaugurarea Centrelor de Excelență pentru Sănătatea Femeii din Chișinău (1997), Drochia (2000), Cahul (2001), Camenca (2006) și Tiraspol (2012); instituirea Comisiei Naționale pentru Populație și Dezvoltare (2007) și a Centrului de Cercetări Demografice din Moldova (2012), scrie VIP Magazin. Este doctor în științe medicale, medic obstetrician-ginecolog, ex-Reprezentant UNFPA în Republica Moldova.

Andrei Cazacu 

Este unul dintre cei mai tineri candidați pentru această funcție. Pe profilul său de Facebook scrie că are doar 31 de ani. Este șef al Direcției Relații Externe și Integrare Europeană. Dovadă sunt și o serie de comunicate și poze de la diverse conferințe și reuniuni internaționale la care participă alături de reprezentanți ai Ministerului Sănătății. Alte informații sau un CV pe site-ul instituției nu se regăsește. Direcția a fost absorbită după reorganizația celor două instituții ale statului.

 

 

 

 

 

 Articole relaționate:

Se caută secretari de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Cum arată noua structură a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și cât vor trebui să muncească funcționarii pentru 10 mii de lei promiși de Guvern

Guvernul taie jumătate din ministere. Cum va arăta noua administrație publică centrală și cu cine va fi comasat Ministerul Sănătății