Autor: Irina Papuc

Spitalul Clinic Republican a planificat cheltuieli în valoare de 1,6 milioane de lei pentru aniversarea de 200 de ani de la fondarea instituției. Responsabilii și-au programat inclusiv o recepție la Castel MIMI, pentru care erau gata să plătească peste 50.000 de lei. SCR a refuzat să explice din ce fonduri au fost luați banii. În final, recepția a avut loc la Capitoles Park, un alt local luxos din Capitală. Doctorii de la SCR au fost nevoiți să scoată bani pentru recepție din propriul buzunar.

După ce Guvernul a decis să transfere din fondurile sale de rezervă 15 milioane de lei, aflăm că Spitalul Clinic Republican a planificat o sumă impunătoare pentru aniversarea de 200 de ani. Din devizul de cheltuieli aprobat înțelegem că instituția nu-și pune problema banilor. De exemplu, pentru arenda încăperii la Castel MIMI erau prevăzute 56.000 de lei, pentru muzică vie – 12.000 de lei, pentru transportul oaspeților din străinătate – 30.000 de lei, 64.000 de lei pentru două coffe-break-uri, iar pentru editarea unei cărți despre SCR au fost prevăzute 100.000 de lei. Fiindcă e sărbătoare, administrația s-a gândit că este momentul potrivit să repare intrările principale din instituție și cea din secția de internare. În total s-ar fi făcut 500.000 de lei. Pentru medalii, diplome și suveniruri au fost prevăzute alte 87.000 de lei. Pentru hrana participanților s-au prevăzut 320.000 de lei. În total, suma se ridică la 1,6 milioane de lei.

Deși a fost planificată la Castelul Mimi, recepția de vineri a avut loc, totuși, la Capitoles Park, un alt local luxos din Capitală. Câțiva medici de la Spitalul Clinic Republican ne-au spus, sub protecția anonimatului, că pentru ei recepția nu a fost gratuită, așa cum a fost în cazul invitaților din străinătate. Aceștia au trebuit să scoată din propriile buzunare câte 800 de lei.

Milioane și sponsori

Pe data de 9 octombrie am solicitat de la Spitalul Clinic Republican să ne spun care este sursa banilor planificați. Totodată, ca să înțelegem valoarea sumei cheltuite, am solicitat să ni se spună care este valoarea contractului cu CNAM și câți bani a câștigat instituția din servicii contra plată. Acesta este răspunsul administrației spitalului.

 

SCR a indicat pe site-ul său că 10 companii au sponsorizat evenimentul. Acestea sunt, în mare parte, companii farmaceutice. În listă se regăsește deja cunoscuta companie Arensia Exploratory care face studii clinice la Spitalul Clinic Republican și care a fost implicată într-un dosar la CNA.

Nu este clar cu ce sume au contribuit acestea la realizarea evenimentului, deoarece nicăieri nu se publică rapoarte despre serviciile acordate de către companiile farmaceutice medicilor direct sau instituțiilor medicale, așa cum se întâmplă în statele europene. Experții spun că astfel de sponsorizări generează riscuri de corupție.

„În orice stat responsabil, orice cadou sau plată efectuată de o companie farmaceutică unui doctor sau unei instituții medicale se raportează oficial. Aceste investiții generează un risc mare de corupție. Situații pot fi diferite. De exemplu, compania poate spera că investiția sa se va recupera prin favorizarea unui medicament care-i aparține sau altor produse pe care aceasta le produce și vrea să le introducă în sistemul public sau să ajungă mai ușor la pacient”, explică Ghenadie Țurcanu, expert Centrul PAS.

Menționăm că valoarea contractului, semnat cu CNAM, a fost anul trecut în valoare de aproximativ 303 milioane de lei, la care s-au adăugat alte 84 de milioane, acordate printr-o decizie a Consiliului de Administrație.

Recent, această instituție a intrat în vizorul presei pentru un motiv nu mai tocmai lăudabil – lipsa elementară de hârtie și săpun. După ce au fost atenționați de un membru al Consiliului de Participare de pe lângă premier, responsabilii din instituție au soluționat repede problema, aducând șervețele uscate, săpun lichid și dozatoare. Drept răspuns la situația creată ni s-a spus că totul se asigură, doar că pacienții sunt cei care fură articolele de igienă. 

 

  Articole relaționate: 

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” marchează 200 de ani de la fondare. Invitați din mai multe țări au participat la eveniment

Directorul SCR - la sărbătoare, viceministra Finanțelor la închisoare. Funcționara a fost reținută, în legătură cu cele 15 milioane de lei pe care le-a obținut SCR de la Guvern pentru reparații

EDITORIAL// Cine fură săpunul, hârtia, robinetele și lavoarele din spitale?