Vă treziți cu strănuturi, tuse, febră, dureri musculare și nu știți dacă aveți simptome de răceală sau gripă? Este foarte important să cunoașteți diferența dintre ele și care sunt simptomele pentru a acționa la timp. Trebuie să știți că:

O răceală este o boală respiratorie mai ușoară decât gripa. În timp ce simptomele la răceală vă pot face să vă simțiți rău pentru câteva zile, simptomele de gripă vă pot face să vă simțiți rău de la câteva zile până la câteva săptămâni.

Gripa poate provoca, de asemenea, probleme grave de sănătate, cum ar fi pneumonia.

Care sunt simptomele răcelii

Simptomele răcelii încep de obicei cu o durere în gât, care dispare după o zi sau două. Respirația devine îngreunată, apare pruritul nazal urmat de tuse în a patra și a cincea zi. Febra este mai puțin frecventă la adulți, dar este posibilă. Copiii riscă mai frecvent să dezvolte febră. În primele zile vă veți confrunta cu secrețiile nazale apoase. Ulterior, acestea devin mai groase și mai întunecate. Mucusul întunecat este natural și nu înseamnă că ați dezvoltat o infecție bacteriană, cum ar fi o infecție a sinusurilor.

Câteva sute de viruși diferiți pot provoca simptomele răcelii

Cât durează simptomele

Simptomele durează, de obicei, aproximativ o săptămână. În primele trei zile în care aveți simptome sunteți contagioși. Aceasta înseamnă că puteți să-i contaminați și pe alții. Ideal ar fi să rămâneți acasă și să vă odihniți.  Dacă simptomele nu par să se îmbunătățească după o săptămână, este posibil să aveți o infecție bacteriană, ceea ce înseamnă că este posibil să aveți nevoie de antibiotice.

Uneori puteți confunda simptomele răcelii cu rinita alergică sau infecția sinusurilor. Dacă simptomele încep rapid și se îmbunătățesc după o săptămână, atunci este de obicei o răceală, nu alergie. Dacă simptomele nu par să se amelioreze după o săptămână, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vedea dacă ați dezvoltat o alergie sau o sinuzită.

Care sunt simptomele comune ale gripei

Simptomele de gripă sunt, de obicei, mai grave decât simptomele răcelii și apar rapid. Ele includ dureri în gât, febră, cefalee, dureri musculare, congestie și tuse. Gripa porcină, în special, este asociată cu vărsături și diaree.

Cele mai multe dintre simptomele gripei se îmbunătățesc treptat de la două până la cinci zile, dar se poate prelungi și o săptămână sau mai mult. O complicație obișnuită a gripei este pneumonia, în special la tineri, vârstnici sau la persoanele cu probleme pulmonare sau cardiace. Dacă observați dificultăți de respirație, informați medicul. Un alt semn comun al pneumoniei este febra care se reîntoarce după ce a trecut o zi sau două. La fel ca virusurile la răceală, virusurile gripei intră în corp prin mucoasele nasului, ochilor sau gurii, de ceea este foarte importantă menținerea mâinilor fără germeni prin spălarea frecventă, pentru a preveni atât simptomele gripei, cât și a răcelii.

Citiți articolul integral pe Sanoteca.md, un produs E-Sănătate.MD