Redactor: Irina Miron

Comisia Europeană va retrage de pe piață medicamentele antifungice cu administrare orală pe bază de Ketoconazol, așa cum s-a întâmplat în Franța cu Nizoralul. Preparatul farmaceutic prezintă riscuri majore pentru ficat, scrie presa  europeană. 

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), a recomandat suspendarea la nivel european a produsului farmaceutic, după ce a fost sesizată de Franța, care l-a retras de pe piață în iulie 2011. „Beneficiul Ketoconazolului pe cale orală nu compensează riscul de leziune hepatică pentru tratarea micozelor și ciupercilor”, se arată în avizul Agenției. Comisia a lansat procedura prin care documentul să devină unul de constrângere la nivel european și îl va prezenta spre control statelor membre.

Agenția Europeană a Medicamentului recomandă pacienților tratați cu aceste medicamente să se adreseze medicilor pentru „a discuta despre un tratament alternativ”. EMA susține totuși că utilizarea locală (gel, cremă sau șampon) a medicamentelor pe bază de ketoconazol (vândute de diverse laboratoare) rămâne posibilă, având în vedere pătrunderea slabă a substanței în circulația sangvină. Aceste medicamente pot fi administrate în continuare pe cale orală, dar numai cu aprobarea autorităților naționale, pentru tratarea sindromului Cushing, o maladie hormonală rară ce poate fi fatală. 

 

Articole relaționate:

Încă un medicament va fi retras parțial pe de piața europeană după ce s-a constatat că provoacă reacții adverse la nivel neurologic 

Agenția Europeană de Farmacovigilență cere retragerea din folosință a unui medicament folosit pe larg în perfuzii. Autoritățile moldovene nu au luat încă o decizie

Un medicament pentru cardiaci, retras de urgență din farmacii