Autor: Irina Papuc

O comisie formată din specialiști în sănătate publică și medicină primară analizează acum veridicitatea certificatelor de vaccinare a mai multor copii. Se presupune că acestea au fost falsificate, iar imunizările nu au avut loc în realitate. S-a recurs la falsuri, pentru ca micuții poată fi acceptați la grădiniță, iar copiii – la școală. Acum nu se cunoaște amploarea fenomenului. În vizor sunt raioanele din preajma Municipiului Chișinău.

UPDATE:17: 31 Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a menționt că va veni cu o poziție oficială față de acest caz mai târziu.

Ministerul Sănătății și Centrul Național de Sănătate Publică au fost informați de specialiștii din medicina preventivă din raionul Strășeni despre presupuse cazuri de falsificare a datelor privind imunizarea copiilor. Aliona Serbulenco, fost medic șef sanitar de stat și viceministru ne-a comunicat că este în concediu acum și că nu cunoaște informații de ultimă oră. Ea a semnat un ordin prin care a fost instituită o comisie care să analizeze ce s-a întâmplat.

Acum nu există date suficiente despre numărul total, iar responsabilii preferă să fie precauți. „Am expediat două demersuri, dintre care unul vineri ca să fim ajutați să luptăm cu acest fenomen”, ne-a spus Constantin Marola,  şeful secţiei control şi prevenirea bolilor transmisibile, din cadrul Centrului de Sănătate Publică Strășeni.

Raportarea cazurilor a început de la medicii de familie, care au observat situații anormale – copiii ale căror familii au refuzat vaccinarea ani la rând, au fost primiți în școli și grădinițe. Când au analizat mai atent certificatele, au observat că unora chiar le-au fost incluse toate vaccinurile obligatorii. Pe certificate există ștampile, iar acestea aparțin unor medici de familie din Chișinău.

„Medicii de familie îi cunosc foarte bine pe oamenii din sat și știu familiile care au refuzat timp de mai mulți ani vaccinurile. Nu poate copilul să primească atâtea vaccinuri într-un timp atât de scurt. Știți, și dacă analizezi bine nu corespunde nici perioada vaccinare, nici zilele. Noi avem reguli foarte stricte și distanțe de timp concrete între vaccinuri. Majoritatea sunt semnate de medici de la Chișinău. Eu cred că este un păcat făcut împotriva copilului”, spune Nicolae Pocinoc, vicedirector la Centrul Medicilor de Familie din Strășeni.

Cazurile au fost raportate la începutul lunii septembrie. Sunt implicate trei localități din Strășeni. „Nu pot să numesc localitățile implicate, sunt trei sate, în unul au avut loc mai multe cazuri. Cel mai bine să așteptăm să se facă ancheta și să se demonstreze dacă e fals sau nu. Noi ne-am făcut treaba, să raportăm cazurile de suspiciune și sperăm foarte mult că se vor lua măsuri drastice. Vaccinarea este foarte importantă și e vorba de copii. Nici nu-mi vine să cred că anume doctori ar putea fi implicați în așa ceva”, a mai spus el.

Schema funcționa în felul următor – dacă medicul de familie din localitate refuza să emită un certificat fals necesar la includerea copilului la școală sau la grădiniță, atunci părintele venea la Chișinău. Aici medici de familie eliberau astfel de acte medicale, fără să fie făcute vaccinurile. Acum se știe doar că cel puțin o instituție medicală privată este implicată.

Nicolae Furtună, vicedirector al Centrului Național de Sănătate Publică și președinte al Comisiei formate de Ministerul Sănătății, a confirmat că există suspiciuni în privința unor falsuri. „A fost creat un grup de lucru, echipa se deplasează în raioanele din imediata apropiere a Municipiului Chișinău pentru a examina toată documentația. Cu detalii vom reveni ulterior, când vor exista informații suficiente”.

Raioanele în care se deplasează echipa sunt – Strășeni, Călărași, Criuleni, Ialoveni și Anenii-Noi. Conform ordinului semnat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, specialiștii trebuie să contrapună mai multe documente medicale, să meargă în instituțiile medico-sanitare și de învățământ, să depisteze modalitatea de vaccinare etc, după care să anunțe ministerul Sănătății rezultatele. Ancheta ar dura din cauza faptului că ștampilele au fost intenționat răsucite, ceea nu permite identificarea atât de simplă a instituției și medicului implicat.

Conform specialiștilor în Sănătate Publică, există mai multe tipuri de documente medicale care trebuie contrapuse – cartela medicală a copilului, registrul lunar al activităților de vaccinare, numărul și seria vaccinului etc. Conform ordinelor aprobate de Ministerul Sănătății, există formulare de raportare a vaccinurilor și vaccinării – 063-4e, 063-5e, 063-2e, care reflectă informații despre stocul de vaccinuri, comanda lunară și registrul lunar al activităților de vaccinare.

 

 Articole relaționate:

Doi vloggeri explică pe înțelesul tuturor de ce este importantă vaccinarea. „Google nu este un medic”

Copiii trebuie să aibă vaccinuri. Fără „dacă”, fără „poate”

Părinții din România pot primi până la 10 mii de lei amendă dacă nu acceptă imunizarea copiilor

Epidemie de rujeolă | Peste 30% dintre copiii români, nevaccinaţi. Autoritățile alocă cei mai mulți bani pentru o campanie pro-imunizare