Autor: Silvia Rotaru

Un grup de medici de la Spitalul Raional Ungheni a scris redacției Sănătate INFO că lucrează în condiții grele, fără utilajele necesare și că nu au mai fost remunerați pentru indicatorii de performanță. Mesajele au ajuns la redacția Sănătate INFO, după ce am a făcut un apel către toți lucrătorii medicali să ne scrie ce drepturi le sunt încălcate la locul de muncă. Deși despre această problemă se știe foarte bine, responsabilii ridică din umeri. *

„Sistemul medical de rămâne fără medici și asistente. Suntem tratați ca sclavi, muncim dublu, dar suntem remunerați puțin. Nu mai vorbim de premii, al 13-lea salariu sau de indicatorii de performanță. Administrația nu dispune de finanțe. Unde ajungem cu așa condiții ? Vreau să rămân în țară, lângă copii și părinți, dar... nu vom rezista”, mai scrie ea.

Mesajele au continuat să curgă de la un grup de lucrători medicali din aceeași instituție. „Activez de 20 ani la spitalul Raional Ungheni cu salariul de 3.050 lei. Acum și performanța mi s-a luat abuziv. Zilnic directorul ne spune că nu sunt bani, dar eu obligațiunile de serviciu mi le îndeplinesc. Pacienții nu suferă, sunt tratați”, susține un alt lucrător medical de la aceeași instituție.

„Sunt asistentă medicală în Spitalul Raional Ungheni și îmi sunt încălcate drepturile. Nu mi se oferă indicii de performanță, deși lucrăm dublu. Administrația motivează că nu sunt bani, dar pentru ei sunt. Cum putem trăi cu un salariu de 2.300 lei? Ne-au scos categoriile, ne-au scos totul”.

Medicii spun că își iubesc profesia, își îndeplinesc obligațiile de serviciu, dar când ajung la sfârșit de lună li se pierde tot avântul de a mai munci și se întreabă cum să supraviețuiască mai departe.

„Sunt tânăr specialist. Activez în Spitalul Raional Ungheni deja de 7 ani cu un salariu de 2.600 lei. Cum să supraviețuiesc cu așa salariu? Am doi copii. De ce mi s-au luat indicii de performanță ? Care este motivul?”

Spitalele publice au adunat peste jumătate de Miliard de lei din servicii contra plată, dar au încălcat normele în vigoare și au dat medicilor salarii mai mici

Contactat de Sănătate INFO, directorul Spitalului Raional Ungheni, Andrei Alexeev, spune că într-adevăr salariații instituției nu au primit acei indicatori de performanță, pentru că „nu sunt bani”. *

„Corect, noi am depășit plafonul de salarizare al Spitalului cu 3% . Nu se mai ajung 900.000 de lei. Totul este oficial, transparent, noi nu ascundem asta. Am anunțat CNAM că nicidecum nu ne încadrăm. A fost scris un articol cândva că lucrătorii nu primesc acești indicatori și ministerul ne-a impus pe toți să achităm, începând cu infirmierele și terminând cu medicii și ne-am pomenit că am ajuns la 9 luni de când fond de salarizare nu avem îndeajuns cum ni s-a cerut”, recunoaște directorul.

Acesta susține că fosta conducere a Ministerului Sănătății care și a propagat ideea cu adaosul la salariu în funcție de indicatorii de performanță era la curent cu tot ce se întâmplă în spitale, iar situația este similară la mai toate instituțiile din țară. „Am fost la un curs de perfecționare și practic știu că la mai multe spitale este aceeași situație”.

Directorul susține că nu este de acord ca acele 15% adaos la salariu să fie achitat pentru toți angajații din instituție. „Dacă să vorbim serios, ce performanță poate să facă o infirmieră? Eu înțeleg când vorbesc despre medici, o asistentă medicală, dar nicidecum infirmierele. Sunt raioane care în general nu li s-a plătit niciun criteriu de performanță la sectorul adjuvant”, spune Andrei Alexeev. „Era vorba ca din septembrie să fie un acord adițional cu CNAM. Deja suntem în noiembrie, ni s-a spus că până la sfârșitul lui decembrie vom avea acel acord adițional”, a mai explicat directorul.

Și Federația Sindicatelor din Moldova ar fi primit abia săptămâna trecută două sesizări în privința lipsei adaosului la salariu în instituțiile medicale din țară, deși despre aceasta se știa de multă vreme.

„Săptămâna trecută ne-a venit sesizarea de la Bălți și Leova prin motivația că nu există finanțe. Suntem în proces de colectare a informațiilor practic din toate instituțiilor din țară și urmează să fie pusă în discuție la întâlnirea pe care o programez să o am cu secretarul de stat, Boris Gîlca”, susține Aurel Popovici, președintele Sindicatului Sănătatea.

Popovici spune că problema a apărut din cauza faptului că instituțiile nu sunt finanțate suficient de către CNAM și astfel spitalele nu reușesc să acopere cheltuielile suplimentare.

„Cheltuielile pentru serviciile care sunt solicitate de la instituție în mai mare parte sunt mai mari, decât cele contractate de CNAM. Spre exemplu, anul trecut Spitalul Raional din Bălți a avut un flux mai mare de pacienți cu 1.600 de cazuri decât au fost contractați de către CNAM. Atunci cine acoperă aceste servicii, dacă ele nu sunt acoperite de Companie?”, se întreabă Aurel Popovici.

Acesta susține că până la finele acestei săptămâni va ști cu exactitate în câte raioane există această problemă, deși încă din luna iunie Sănătate INFO scria despre faptul că directorii de spitale se plângeau că nu le ajung bani pentru salarii și că nu pot plăti pentru indicatorii de performanță.

Nu mai sunt bani pentru salariile doctorilor. Mărturii și documente secrete confirmă o lipsă de zeci de milioane de lei pentru plata acestora

Pe 1 iulie 2016, Guvernul a decis majorarea cu 20 la sută a salariilor cadrelor medicale și a operat modificări la metodologia de calcul a acestora. Conform documentului, lucrătorii medicali au început să primească salariile conform indicatorilor de performanță, așa cum se practică în multe țări ale lumii, iar pentru minim de indicatori aceștia ar fi trebuit să primească un adaos la salariu de aproximativ 15 la sută. Încă anul trecut unii directori de spitale își exprimau îngrijorarea că nu vor putea plăti salarii angajaților, dacă nu vor avea finanțare suficientă din partea statului.

Acest lucru s-a și întâmplat. La începutul anului 2017, instituțiile medicale au trebuit să semneze contracte cu Compania Națională de Asigurări în Medicină la valoarea celor de anul trecut, cu promisiunea că pe viitor Compania le va oferi diferența de bani solicitată. Între timp, Compania a contractat servicii neprevăzute iar directorii instituțiilor au fost lăsați să se descurce cum pot.

Mai mult, la începutul acestui an, ex-ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, a anunțat că medicii primesc salarii majorate cu 20 la sută. Astfel, medicii ar primi salarii între 8.000 și 11.000 de lei.

*Nota redacției! Acest articol a fost modificat la solicitarea administrației Spitalului Raional Ungheni, deoarece conținea o eroare de interpretare. Astfel, în conținutul textului anterior era menționat termenul de „9 luni” ca fiind perioada în care angajații instituției nu și-au primit adaosurile la salarii. Lucrătorii medicali au primit adaosul la salariu pentru primele 9 luni ale anului, prima reținere fiind înregistrată în luna octombrie - lucru recunoscut inclusiv de administrația spitalului

 

  Articole relaționate:

Spitalele publice alocă mai puțini bani pentru salarii, decât norma stabilită de Ministerul Sănătății, CNAM și Sindicate

Salariile medicilor, între cifre și promisiuni. Ce lefuri ridică doctorii și câte mii de ore au lucrat peste program

Doctorii din Moldova au primit salarii cu 300 de lei mai mari, în timp ce leafa directorilor de spitale a crescut cu 1.600 de lei