Autor: Irina Papuc

Administrația Spitalului Raional Ungheni a reacționat după articolul publicat ieri de redacția Sănătate INFO. Managerul spitalului precizează că până în luna septembrie s-au plătit toți indicatorii de performanță pentru doctori, asistente și personal auxiliar. În luna octombrie s-a înregistrat prima neplată pentru indicatorii de performanță. Bani ar putea să nu ajungă nici pentru lunile noiembrie și decembrie. Administrația se află în așteptarea unui contract adițional cu CNAM care ar putea debloca problema.

În articolul precedent: „Mai mulți medici și asistente medicale ne-au scris că nu sunt plătiți pentru indicatorii de performanță: „Răbdarea e pe muchie de cuțit”. Administrația spitalului confirmă că bani nu sunt * redacția Sănătate INFO scria că doctorii și asistentele medicale nu și-au mai primit salariile complete de 9 luni, adică fără indicatorii de performanță. Reporterul nostru a discutat pe data de 13 noiembrie cu managerul instituției, care a spus următoarele:

„Noi pe 9 luni am făcut totalizările, fiecare știe foarte bine că am depășit fondul de salarizare cu 2,9 procente, ceea ce constituie 900 de mii de lei. Asta este. La noi totul e oficial, a fost doamna președinte a consiliului raional, i-am arătat toate finanțele care sunt. E transparență absolută. Fiecare spital reiese din resursele pe care le are. La noi principala resursă de finanțare este CNAM (...) La CNAM demult am scris, am fost impuși de către minister atunci să plătim indicatorii absolut la toți, începând cu infirmiere, până la portar. Ne-am pomenit la 9 luni că fond de salarizare nu avem îndeajuns cum ni s-a cerut. (...) Vă spun, pentru 9 luni de zile noi avem restanțe la salariu de 900 de mii, acestea 2,9 procente pe care deja nu le acoperim”, a spus directorul Spitalului Raional Ungheni, Andrei Alexeev.

Astăzi, administrația Spitalul Raional Ungheni ne-a transmis documente confirmative, cu plata indicatorilor de performanță achitați până în luna septembrie. Luna octombrie este prima în care nu s-au plătit acești indicatori și este riscul de neplată pentru lunile noiembrie și decembrie. Respectiv, în articolul trecut a fost admisă o eroare de interpretare.

 Declarația directorului SR Ungheni, Andrei Alexeev:

„Timp de 9 luni toată lumea a primit indicatorii de performanță, începând cu portarul și terminând cu absolut toată lumea – aproximativ 500 de angajați. La 9 luni de zile am depășit plafonul de salarizare cu 2.9 procente, ceea ce constituie 900 de mii de lei. De aceea, pentru octombrie, noiembrie și decembrie noi nu avem de unde să dăm indicii de calitate. Noi avem plafonul de 55 de procente, nu mai putem depăși. Comisiile de validare lucrează acum și vedem dacă sunt cazuri de încălcări ale regulamentelor, protocoalelor etc. Dacă apare acel contract adițional cu CNAM, atunci revenim la acest subiect. Nu pot să spun acum care este suma necesară pentru SR Ungheni pentru a evita un deficit. Voi reveni cu această sumă”.

Menționăm că situații similare s-au înregistrat în mai multe instituții medicale. Tot ieri, Sindicatele au anunțat că au fost sesizați de către medicii din Bălți și Leova că nu sunt plătiți pentru indicatorii de performanță. Președintele Sindicatului a declarat că așteaptă o întâlnire oficială cu secretarul general de stat pe domeniul Sănătății, Boris Gîlca, pentru a discuta problema. 

„Săptămâna trecută ne-a venit sesizarea de la Bălți și Leova prin motivația că nu există finanțe. Suntem în proces de colectare a informațiilor practic din toate instituțiilor din țară și urmează să fie pusă în discuție la întâlnirea pe care o programez să o am cu secretarul de stat, Boris Gîlca”, susține Aurel Popovici, președintele Sindicatului Sănătatea.

Popovici spune că problema a apărut din cauza faptului că instituțiile nu sunt finanțate suficient de către CNAM și astfel spitalele nu reușesc să acopere cheltuielile suplimentare.

„Cheltuielile pentru serviciile care sunt solicitate de la instituție în mai mare parte sunt mai mari, decât cele contractate de CNAM. Spre exemplu, anul trecut Spitalul Raional din Bălți a avut un flux mai mare de pacienți cu 1.600 de cazuri decât au fost contractați de către CNAM. Atunci cine acoperă aceste servicii, dacă ele nu sunt acoperite de Companie?”, se întreabă Aurel Popovici.

 

 

 Articole relaționate:

Mai mulți medici și asistente medicale ne-au scris că nu sunt plătiți pentru indicatorii de performanță: „Răbdarea e pe muchie de cuțit”. Administrația spitalului confirmă că bani nu sunt *

Spitalele publice alocă mai puțini bani pentru salarii, decât norma stabilită de Ministerul Sănătății, CNAM și Sindicate

Salariile medicilor, între cifre și promisiuni. Ce lefuri ridică doctorii și câte mii de ore au lucrat peste program