Autor: Irina Papuc

După ce mai mulți doctori de la Spitalul Raional Ungheni s-au plâns că au rămas fără indicatorii de performanță pentru ultima lună, astăzi câțiva directori recunosc că nu i-au plătit deloc, deoarece cheltuielile pentru plata suplimentară n-au fost prevăzute. Astfel, sute de doctori au rămas fără acel adaos de 15 procente prevăzut legal.

La Edineț și Leova indicatorii de performanță au fost plătiți numai pentru lucrătorii din secțiile Consultative ale celor două instituții. În rest, pentru staționare, indicatorii nu au fost achitați.

„Sunt achitați numai cei pentru secția Consultativă, în rest i-am calculat, dar nu i-am plătit, deoarece n-avem posibilități financiare. Noi avem nevoie peste 1 milion de lei. Era vorba să încheiem contracte adiționale acum la sfârșit de an și din acele sume să plătim toți indicatorii. Ar fi fost bine să putem da și ajutorul material, dar asta e. Măcar pentru indicatori să avem bani suficienți”, spune Ion Gușanu, directorul Spitalului Raional Leova. În instituție lucrează aproximativ 200 de persoane.

La Sângerei, directorul spune că depășise deja pentru luna septembrie fondul de salarizare, ajungând la 58,3 la sută, peste limita prevăzută de 55 la sută. Managerul spune că a dat indicatorii în ultimele luni din resursele din servicii contra plată. „Noi avem stabiliți indicatori de performanță suplimentari celor stabiliți pentru care sunt prevăzute 15 la sută. Am reușit să-i achităm pe toți, până în luna octombrie, inclusiv, însă am luat bani din serviciile contra plată”, spune Lilian Brânză, directorul Spitalului Raional Sângerei. Managerul spune că a expediat o scrisoare Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în care solicită resurse suplimentare.

La Edineț, managerul spune că este nevoie vitală de un contract suplimentar. Doctorii, în afară de cei din secțiile consultative, nu și-au ridicat banii pentru indicatorii de performanță deloc. „Dacă spitalele mici poate se mai descurcă, la noi este foarte complicat. Nu este niciun secret – nu am putut plăti acești indicatori pe staționar pentru 2017. Dacă în secția consultativă mai putem face ceva, de exemplu să dăm al 13-lea salariu, pe staționar nu putem. Despre problema în cauză știe Ministerul Sănătății, ne-a chemat și am discutat despre asta, dar bani nu sunt. N-am cum fugi de situația reală. Asta este. Noi avem aproximativ 500 de angajați. Am redus cum am putut. Așteptăm un contract adițional. Știm că s-au acumulat aproximativ 100 de milioane la fondul de bază la CNAM, dar întâi să vedem cât vor lua rechinii republicani și apoi după aceea vom vedea cât ne-a ajunge și nouă”, spune Anatolie Guțu, directorul Spitalului Raional Edineț.

Boris Gîlca: „Dacă este să privim retrospectiv, noi am avut niște dispute cu ministerul anterior, în momentul când se discuta despre introducerea acestor noi formule de stimulare”

În această situație sunt mai multe spitale. Am solicitat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să ne comunice care este deficitul înregistrat de către spitale la plata salariilor și indicatorilor de performanță pentru întregul sistem medical. Deocamdată nu am obținut un răspuns.

Secretarul general de stat în domeniul Sănătății și Protecției Sociale dă de înțeles că problema a fost generată din cauza fostei conduceri a Ministerului Sănătății.

„Avem informația că în unele instituții medicale sunt într-adevăr întârzieri la plata indicatorilor de performanță. Acum noi ne documentăm din ce cauză s-a întâmplat. Probabil este un management financiar mai puțin eficient. Despre acest lucru știe și CNAM. Dacă este să privim retrospectiv, noi am avut niște dispute cu ministerul anterior, în momentul când se discuta despre introducerea acestor noi formule de stimulare. Acum se pare că am ajuns în momentul când nu au fost poate suficient și corect planificate resursele. Sigur că asta este o problemă majoră, pentru că oamenii dedicați, profesioniști, care într-adevăr înregistrează performanțe trebuie să fie motivați și aceasta este acel puțin cu care putem să menținem oamenii și să-i susținem în sistem. Avem discuții interne la Minister, ne documentăm la nivel național ceea ce știm noi că cu siguranță trebuie să găsim soluții. Trebui să facem tot posibilul pentru ca instituțiile medicale să implementeze acele politici pe care le-a propus Ministerul Sănătății în trecut”, a declarat Boris Gîlca pentru Sănătate INFO. Cum exact se vor găsi soluțiile nu este clar acum.

 

 Articole relaționate:

Mai mulți medici și asistente medicale ne-au scris că nu sunt plătiți pentru indicatorii de performanță: „Răbdarea e pe muchie de cuțit”. Administrația spitalului confirmă că bani nu sunt *

Nu mai sunt bani pentru salariile doctorilor. Mărturii și documente secrete confirmă o lipsă de zeci de milioane de lei pentru plata acestora

Salariile medicilor, între cifre și promisiuni. Ce lefuri ridică doctorii și câte mii de ore au lucrat peste program