Redactor: Irina Miron

Rata deceselor provocate de SIDA în Europa de Est și fosta Uniune Sovietică a  crescut considerabil în ultimul deceniu, deși Uniunea Europeană alocă în continuare sume importante de bani pentru prevenirea și tratarea bolii. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face un apel către UE să se implice mai mult în combaterea maladiei, scrie euractiv.com.

 Măsurile luate în ultimul deceniu de reprezentanții comunității internaționale în zona pustiului Sahara, din Africa s-au soldat cu rezultate îmbucurătoare, iar numărul persoanelor care mor din cauza acestui virus a scăzut simțitor în mai multe țări. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, între anii 2001-2011, în Etiopia, numărul deceselor provocate de SIDA, a scăzut cu 46%, în Botswana - cu 77%, iar în Zimbabwe - cu 61%.

Până acum nu au fost înregistrate însă aceleași rezultate și în Europa de Est.

Nicolas Cantau, expert al Fondului Global din Europa de Est, explică situația prin faptul că în această zonă, boala se transmite cel mai des, prin intermediul consumatorilor de droguri.

Totuși, comparativ cu Africa, unde numărul deceselor provocate de complicații ale SIDA este extrem de mare, numărul persoanelor din Europa de Est infectate cu această boală, este mai mic.

În Ucraina, de exemplu, în 2011, au murit din cauza infecției, 21 de mii de oameni, cu 144% mai mult decât un deceniu mai devreme, iar în Belarus, între anii 2001-2011, numărul deceselor, s-a majorat cu peste o mie de procente. În aceeași perioadă, a fost înregistrată o creștere a numărului de decese cu peste 200% în țări precum România, Bulgaria sau Armenia.

Boli tabu

Mario Raviglione, directorul Programului privind combaterea Tuberculozei din cadrul OMS,  este de părerea că în unele țări, rata îmbolnăvirilor prin contact sexual neprotejat sau consum de droguri, este determinată de motive religioase, dar și de discriminare și stigmatizare. „Un Guvern trebuie să aibă astfel curaj să facă investiții în populația care se droghează și să le pună la dispoziție ace sterile” a spus Cantau.

UE trebuie să adopte o altă atitudine

În timp ce țările în curs de dezvoltare din Africa luptă în continuare cu maladiile infecțioase, Raviglione susține că și politicile de luptă cu SIDA în țările din Europa de Est are trebui să includă un plan împotriva acestei boli.

„Fostele țări membre ale Uniunii Sovietice s-ar putea pomeni în situații mai problematice, dacă nu vor beneficia de ajutorul și susținerea UE”, a precizat oficialul Organizației Mondiale a Sănătății.

Uniunea Europeană a fost criticată și de unii militanți împotriva sărăciei.

„Este important ca UE să înțeleagă că Fondul Global nu este un instrument de combatere a sărăciei”, a menționat expertul Fondului Global.

La rândul său, comisarul UE pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a subliniat într-un comunicat, că Fondul Global rămâne pentru UE un instrument important în lupta cu virusului HIV, tuberculozei și malariei în țările sărace.

 

Articole relaționate:

Persoanele care trăiesc cu HIV, îngrijorate pentru viitorul lor: „Ministerul Sănătății ne decide soarta în lipsa noastră”

Tratamentul timpuriu al infecției HIV ar putea salva milioane de vieți

Autoritățile de la Chișinău ar putea rata 8 milioane de dolari, pentru că nu au programe de reducere a infecției HIV printre prostituate, gay și persoanele dependente de droguri