Autor: Irina Papuc

Svetlana Cebotari va fi a treia femeie care va ocupa în acest an fotoliul de ministru al Sănătății, dacă aceasta va obține votul de încredere al deputaților până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare.

Fostul ministru Ruxanda Glavan a plecat în plină reformă a sistemului spitalicesc, după ce propriul partid și-a retras susținerea politică pentru demararea ei, iar actualul ministru, Stela Grigoraș, care a rămas să conducă două domenii extrem de complexe – Sănătatea și Protecția Socială – comasate prin reforma administrației publice centrale s-a dovedit a fi un candidat „de tranziție”. Experții cred că sistemul medical nu va suferi reforme serioase în următoarea perioadă, cel puțin până la alegerile din 2018 care ar putea schimba atât scena politică, cât și componența Guvernului. Astfel, ne îndeamnă ei, trebuie să privim schimbările de astăzi tot ca și schimbări de tranziție.

„Am avut ieri și în weekend mai multe ședință de analiză a activității reprezentanților noștri în Guvern. A fost o analiză bazată pe evaluări interne, pe sondaje de opinie, inclusiv focus-grupuri realizate pe unele domenii pentru a vedea în ce mod oamenii percep unele măsuri ale Guvernării. Am constatat progrese importante și reacții pozitive (...), dar nu este nici pe departe suficient pentru potențialul real pe care noi îl avem ca și guvernare. Tocmai pe acest semnal de creștere a credibilității Guvernului, este momentul să fim realiști. Unii poate se întreabă de ce facem schimbări tocmai acum. Răspunsul este simplu: pentru că noi vrem mai mult”, așa a început astăzi anunțul despre schimbarea a mai mult de jumătate din componența actualului Guvern. Declarațiile au fost făcute de președintele PD, Vlad Plahotniuc, în timp ce premierul Pavel Filip se afla alături.

„După reforma Guvernului am anunțat că va urma o perioadă de tranziție, apoi va urma schimbarea. Atunci câțiva colegi au acceptat să facă parte din acea perioadă de tranziție, preluând domenii importante. Acum perioada de tranziție s-a încheiat și încep schimbările”, aceasta pare a fi singura explicație pentru remanierile din Guvern, inclusiv a ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, lăudată astăzi pentru reformele pe care le-a început.

Astfel, astăzi am aflat numele celui de-al treilea ministru al Sănătății, desemnat în doar un singur an. Experții cred că noului ministru nu i-au rămas prea multe de făcut, decât să aplice politicile importante deja aprobate de predecesorii săi pentru 2018. Mai mult, noua funcție ar putea fi pentru o perioadă extrem de scurtă.

„Într-adevăr, nu s-a întâmplat niciodată până acum să avem trei miniștri diferiți într-un singur an. Totuși, este o tactică obișnuită a partidelor să vină cu oameni noi înainte de alegeri. Suntem pe sfârșit de an. Cele mai importante decizii privind administrarea sistemului au fost luate - s-a trecut la altă modalitate de finanțare a sistemului, Legea Fondurilor pentru 2018 este pe ultima sută de metri. Deci, tot ce trebuia să se producă s-a produs, iar noului ministru îi rămâne să suporte consecințele și îi va fi foarte greu”, este de părere Ghenadie Țurcanu, expert la Centrul PAS. Astfel, domeniul Sănătății se va menține, cel puțin până la alegeri, într-o stare incertă, fără mari reforme. O excepție este reforma sănătății publice, pentru care există și suport, și interes politic.

„Noi nu știm ce se va întâmpla după alegeri și ce abordare va avea guvernarea atunci. Consider că se mizează pe asigurarea unei bune funcționări a administrării sistemului sănătății până atunci”, a mai precizat Țurcanu.

Ministrul cu numărul 3

Numele Svetlanei Cebotari este asociat cu sistemul de transfuzie a sângelui și cu reforma din acest domeniu. Cei care au lucrat cu ea spun că marele ei avantaj este integritatea. O imagine păstrată curată și experiența unei reforme ample a Centrului Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS) par să creeze profilul unui ministru aproape perfect.

„Svetlana Cebotari a stat la baza reformei CNTS. Noi am conlucrat în cadrul unui proiect bilateral, cu susținerea USAID și apoi a Băncii Mondiale, în care am demarat foarte multe reforme. Ea a fost persoana care a depus foarte mult pentru ca toate activitățile prevăzute să fie implementate. Este o persoană care produce calitate și este un om integru”, crede Stela Bivol, director la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.

„De unul singur, un ministru nu va face nimic”

Larisa Catrinici, fost ministru al Sănătății, crede că astăzi nu poate fi găsită o persoană care să fie pregătită sută la sută pentru ambele domenii – cel social și cel medical. Totuși, e important ca toată lumea să vrea reforme, pentru că o singură persoană nu poate trage după sine schimbarea.

„În perioada 2005-2008 noi am muncit împreună în serviciul de sânge. Am început implementarea unui proiect cu Consiliul Europei și ea reușit să facă față, într-o perioadă în care exista doar scepticism. Astăzi Republica Moldova se poate lăuda cu o siguranță înaltă a serviciului transfuzional. Orice persoană străină care vine în țară vizitează în primul rând serviciul de transfuzie a sângelui. Eu cred că experiența ei de a lucra non-stop este foarte utilă. Astăzi, după toată experiența mea, pot spune că dacă nu ai echipă și dacă sistemul nu-și dorește schimbări, un ministru de unul singur nu va face nimic. Îi doresc, așadar, să reușească să adune în jurul ei oameni cu aceleași viziuni, care să vrea să facă schimbări alături de ea”, a adăugat Catrinici.

 

 Articole relaționate: 

Svetlana Cebotari, ex-director al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, va fi noul ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș: „Nu intenționez să plec nicăieri. Avem de muncit”

E oficial. Stela Grigoraș este noul ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Ruxanda Glavan a fost demisă. Igor Dodon a semnat un decret de revocare din funcție a ministrei Sănătății