Publicăm astăzi o scrisoare integrală a unui specialist în domeniul sănătății publice, expediată redacției noastre, ca răspuns la apelul nostru către lucrătorii medicali de a menționa care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă în sistemul medical și ce drepturi li se încalcă. Vom păstra anonimatul, în conformitate cu solicitarea persoanei:

Bună ziua! Riscând să-mi pierd locul de muncă unde am lucrat amar de ani, nefiind convins sută la sută de faptul că îmi veți păstra anonimatul (scuze, dar la noi totul e posibil ),o să încerc să „dezbat” o problemă foarte actuală din sistemul de Sănătate și anume reforma în domeniul Sănătății Publice.

Aşa se face că Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice (fostul  Serviciu Sanitar de Stat) a suferit multe schimbări în ultimii 20 de ani, fiind  redenumit în diverse feluri. Totul a început de la înlăturarea specialiştilor în  domeniu (cu facultatea Igienă şi Epidemiologie, a fostului Institut de Stat de  Medicină, mai apoi USMF „Nicolae Testemițanu”) din Ministerul Sănătăţii. Acest  fapt automat a redus competenţele din domeniu la nivel de Minister, cu toate că la nivel local (Centrele de Sănătate Publică), dar şi republican (CNSP) au rămas  graţie specialiştilor cu studii şi stagiu în domeniu, care-şi fac cu cinste datoria. Părerea mea este că transformarea facultăţii respective în cea de „Management  în  sănătate publică” a fost o greșeală. Când întrebi studenţii de-acolo ce vor fi după  absolvire, adesea primeşti răspunsul: medic şef sau manager.

Cred că a fost o ipocrizie atunci când s-a creat Agenţia şi Direcţiile raionale de  Siguranţă a Alimentelor pe baza Serviciului Veterinar de Stat, pe vremea Guvernului Filat. La începuturi au fost predate acestui Serviciu o parte din competenţele de supraveghere a siguranţei alimentelor de la CSP, iar în ultimul  timp au fost preluate aproape toate. Nu am nimic contra acestui Serviciu, dar rămân la părerea  personală că Serviciul Veterinar avea competenţa  supravegherii produselor animaliere şi (poate şi fitosanitare) până la etapa sacrificării animalelor şi predarea lor în realizare. Competenţa Serviciului Sanitar de Stat intra după acest proces. De ce spun asta? Fiind că în structura aceasta  intră specialişti - medici, cu categorii superioare, cu reprofilări în domeniu la cele  mai bune şcoli internaţionale. Nu a fost să fie ...

Reforma Sănătăţii Publice a început, de fapt, cu centralizarea laboratoarelor  microbiologice şi sanitaro-chimice din centrele raionale în cele regionale în vara  anului 2016. Procesul a adus foarte mari dificultăţi, atât în aspect organizatoric (transport, cadre), cât şi în calitatea probelor, în timpul de „răspuns” a rezultatelor, mai  ales pe dimensiunea  analizelor de la pacienţi. Acesta o conştientizează toţi, dar „dacă-i de sus, n-ai ce-i face.”

Recent a fost publicată şi Hotărârea de Guvern care aprobă Regulamentul privind  organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică (o struţo-cămilă, cum a fost, pe bună dreptate, numită de către cineva din persoanele care au scris opinii pentru Dumneavoastră), care este grandioasă la nivel central, dar unde Centrele raionale automat dispar şi se coagulează cu cele 10 centre  regionale. Nu se ştie ce va fi cu personalul încă apt de muncă (mai ales cel care nu a atins vârsta de pensionare), ce va fi cu edificiile, cine va efectua supravegherea   problemelor de Sănătate Publică în general şi pe domenii, în  particular, la nivel  de localitate rurală, raion ?

În fine, vreau să mai spun că medicii şi asistenţii din acest domeniu au fost şi au rămas până astăzi unii dintre cei mai puţin salarizaţi bugetari, cei care s-au  pensionat cu cele mai mici pensii din domeniu, iar perspectiva, în vreo două săptămâni este în general pierderea locurilor de muncă pentru un contingent  extrem de mare...

Cu toate că riscăm să mergem în şomaj forţat, rămânem oameni şi Vă aducem redacţiei dumneavoastră urări de bine de Crăciun. Să aveți Sănătate bună şi La Mulți Ani cu Sănătate (Publică)!

Scrie-ne și tu!

Credem că una din datoriile noastre este să ascultăm opinia fiecărui medic. Anunțăm că suntem gata să primim scrisori din partea lucrătorilor medicali, fie semnate, fie anonim. În scrisorile pe care le veți expedia, vă rugăm să răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care credeți că sunt cele mai grave probleme ale sistemului medical din Republica Moldova acum?
  2. Ce drepturi vi se încalcă în calitatea dumneavoastră de medic/asistent medical de către administrație sau de către alte structuri responsabile?
  3. Care sunt lipsurile în activitatea dumneavoastră de zi cu zi?
  4. Dacă vedeți că un coleg a admis o greșeală sau o eroare, o veți raporta? Dacă nu, de ce?
  5. Ce credeți că autoritățile trebuie să facă pentru a vă asigura un lucru decent, dar și condiții decente pentru pacienți?
  6. Ce ați vrea să-i transmiteți premierului prin intermediul acestei scrisori?

Precizăm că în cazul doctorilor care nu vor dori să-și spună numele le va fi asigurat anonimatul.

Ne puteți contacta pe:

E-mail: redactia@e-sanatate.md

Paginile de Facebook: Sanatate INFOPlatforma E-Sanatate

Telefonul redacției: (022) 23 42 22