Autor: Irina Miron

Persoanele care muncesc în condiții nocive și riscă să se îmbolnăvească din această cauză, ar putea beneficia de servicii medicale speciale pe care experții în domeniu le numesc simbolic, „servicii de sănătate ocupațională”. Ministerul Sănătății a elaborat în acest sens, proiectul unei hotărâri de Guvern. Astfel, oficialii își doresc ca sănătatea angajaților să fie mai bine  monitorizată.

În prezent, în Republica Moldova asistența medicală acordată angajaților la locul de muncă nu este reglementată în actele normative din domeniul sănătății populației. Starea acestor angajați este monitorizată de doctorii din obișnuitele spitale publice, care nu sunt instruiți în domeniul patologiilor profesionale. Asta deoarece sistemul de educație din țară nu prevede formarea unor astfel de specialiști.

În aceste condiții, Ministerul Sănătății și Centrul Național de Sănătate Publică intenționează să organizeze servicii de sănătate la locul de muncă destinate tuturor angajaților. Mai exact, autoritățile urmează să instruiască specialiști în domeniu, prin rezidențiat. Doctorii implicați vor evalua permanent starea sănătății angajaților din sectoarele care prezintă risc de îmbolnăvire. „Odată cu organizarea acestui serviciu, va fi mai ușor să fie monitorizată starea sănătății populației care are diverse probleme provocate de faptul că lucrează în condiții nocive”,  explică Veaceslav Vasiliev, șeful Secției sănătate ocupațională din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică. Vasiliev a mai menționat că medicii specializați în sănătate ocupațională vor trebui să identifice principalii factori de risc la locul de muncă și să informeze angajații despre modalitățile de control a acestor riscuri. Tot ei, vor trata bolile provocate de condițiile de lucru.

Potrivit documentului elaborat de Ministerul Sănătății, serviciile de sănătate ocupațională vor fi finanțate de către angajatori.

Cea mai mare pondere printre astfel de boli o deține osteocondroza și artroza cu o pondere de aproape 45%, urmate de tuberculoză și hepatite.   „Mecanizatorii și lucrătorii din domeniul medical sunt cel mai mult expuși riscului. În spitale, au loc îmbolnăviri în rândul medicilor sau altor angajați pentru că nu se respectă regulamentul de lucru”,  a mai spus Veaceslav Vasiliev.

În ultimii patru ani, în Moldova au fost înregistrate 87 de cazuri de boală profesională.

 

Articole relaționate:

Munca stresantă provoacă boli de inimă

Colegi prietenoși la muncă scad riscul de diabet

Profesii care te îngrașă