Redactor: Irina Miron

Acidul aristolochic, extras dintr-o plantă medicinală utilizată de mai multe secole în China pentru tratarea artritei și altor inflamații, este mai cancerigen decât tutunul,  potrivit unui studiu recent al cercetătorilor americani. Oamenii de știință spun că substanța generează cancerul căilor urinare, scrie Agerpres.

Acidul a fost recunoscut drept cancerigen și de Organizația Mondială a Sănătății. În aceste condiții, producerea acidului aristolochic este interzisă în mai multe țări, în special în Europa și Japonia.

Deși au fost interzise, iar Agenția Americană a Medicamentelor a emis mai multe avertismente referitoare la riscurile pe care le prezintă, aceste plante medicinale pot fi cumpărate în continuare online.

Oamenii de știință știau de mai mulți ani că acest acid provoacă unele mutații în sistemul renal. Totuși, nici ei nu au conștientizat amploarea problemei.

Pentru a realiza studiul, ei au separat tumorile canceroase ale rinichilor la 19 pacienți din Taiwan care au fost în contact cu acidul, de cele ale altor șapte bolnavi de cancer renal, care nu intraseră niciodată în contact cu această substanță.

Cercetătorii au constatat că acidul aristolochic (ingredient în remediile naturiste, pe bază de ierburi, din Asia) a provocat, în medie, 753 de mutații în fiecare tumoare expusă. Cancerul renal al celor șapte pacienți care nu fuseseră în contact cu acest acid, aveau doar 91 de mutații.

Potrivit oamenilor de știință americani, acest nivel ridicat al mutațiilor canceroase este mai important decât cele descoperite în melanom, un cancer al pielii provocat de razele ultraviolete ale soarelui sau în cancerele plămânului provocate de fumat. 

 

Articole relaționate:

Piersicile sunt benefice pentru reducerea ridurilor și stresului, iar roșiile sunt responsabile de prevenirea diverselor forme de cancer

Fructele de pădure, peştele gras sau legumele cu frunze verzi îţi pot îmbunătăţi memoria 

Afinele au efecte benefice asupra infecțiilor tractului urinar