Redactor: Irina Miron

Aproape 1.400 de medici, care au fost acționați în judecată pentru malpraxis, au participat la un sondaj în care au mărturisit pentru ce anume au fost judecați, cum s-a desfășurat procesul și în ce mod acesta le-a afectat activitatea profesională, dar și viața personală.

Rezultatele cercetării, publicate pe site-ul medscape.com, au arătat că domeniile în care s-au înregistrat cele mai multe procese de judecată sunt medicina internă – 15%, medicina de familie – 13%, obstetrică și ginecologie – 9%, psihiatrie – 8%, gastroenterologie – 6%, cardiologie – 6% și pediatrie – 5%, medicina de urgență – 4%, oncologia – 4% și anesteziologia – 3%.

„În sistem, există mai mulți specialiști în medicina primară, de aceea și sunt înregistrate aceste cifre” a punctat Sam Rosenberg, avocat în cazuri de malpraxis.

 „În ceea ce privește medicii obstetricieni și ginecologi, aceștia au un volum de lucru mai mare, deoarece există mulți copii”, a adăugat avocatul.

Aproape 40% dintre participanții la sondaj au recunoscut că au fost citați la procese de judecată. 31% dintre medicii respondenți care au fost citați reprezentau una din părțile acuzate de malpraxis, iar alți 9% au fost implicați personal și direct.

„Există două motive pentru care medicii sunt citați în procese de judecată privind malpraxisul. Dacă acționezi în judecată un singur doctor, atunci riști să pierzi procesul”, a explicat Rosenberg. Diagnosticul stabilit târziu sau cel greșit a fost principalul motiv pentru care s-a ajuns la procese de judecată. Au existat însă și altele, unele legitime, iar altele pur și simplu oportuniste.  „O eroare medicală care a generat un rezultat neașteptat”, a declarat unul dintre medicii care a fost citat într-un proces de judecată pe un caz de malpraxis.

„Pacientul nu a mai venit la consultația stabilită, nu i s-a spus nimic despre diagnostic, nu a luat tratamentul, iar restul e deja istorie”, a spus alt medic.

„Bolnavul a înregistrat efecte adverse la tratament. Sunt reacții obișnuite, însă, de obicei majoritatea pacienților nu cred că asta li se poate întâmpla chiar lor. A fost vorba de un deces fetal la 19 săptămâni. Mama consuma cocaină. Au survenit complicații după laparoscopie. Pacienta m-a dat în judecată acuzându-mă că nu mai poate mânca copios și că a trebuit să renunțe la fripturi. Nu a spus însă că  a avut probleme la stomac”, au povestit alți doctori.

Deși 41% dintre medici au spus că procesele de judecată au fost experiențe dureroase, aceștia continuă să muncească și să-și vadă de viața lor. Totodată, pentru aproape un sfert dintre medicii intervievați, procesul de judecată a însemnat o experiență teribilă. „Bărbatul care m-a acționat în judecată și-a pus copiii să-mi trimită mesaje de amenințare pe telefonul mobil în care îmi spunea că sunt un asasin, pe când eu nu eram medicul copiilor lui”.

„Procesul aproape că m-a adus în pragul divorțului. Soția m-a rugat să evit mizeria procedurilor special prelungite de avocatul reclamantului, care pentru mine au însemnat o hărțuire nemotivată. Mi-a tăiat cheful de obstetrică la care am renunțat la scurt timp după procesul de judecată. Asemenea experiențe te transformă dintr-un om bun, în unul mediocru, cel puțin pentru o vreme, a mărturisit alt medic.

Potrivit studiului, 24% dintre doctorii judecați, au fost concediați înainte să depună cerere de demisie. De asemenea, în urma proceselor, 57% din reclamanți nu au fost despăgubiți, iar 18% și respectiv 16%, au primit câte 100 de mii și jumătate de milion de dolari, pe când 2% au primit câte puțin peste 2 milioane de dolari. 

 

Articole relaționate:

Diagnosticul greșit, cel mai des motiv pentru care bolnavii îi dau în judecată pe doctori 

Una din patru erori chirugicale, provocate de probleme tehnice din timpul intervențiilor 

Cele mai frecvente cazuri de malpraxis: cancerul nediagnosticat la timp și atacurile de cord