Redactor: Irina Miron

Numărul cazurilor de cancer la gât, provocat de virusul uman Papiloma  crește dramatic în Canada, iar în următorii ani, problema ar putea deveni o adevărată povară pentru sistemul de sănătate. Situația pare să fie determinată de numărul în creștere al bărbaților care fac sex oral, iar acesta este unul dintre motivele pentru care este nevoie ca oamenii să se vaccineze împotriva virusului Papiloma, spun medicii unul spital londonez într-un raport publicat recent, scrie news.nationalpost.com.

„Epidemia de cancer la gât va avea un impact major asupra resurselor bănești alocate sănătății”, se anunță în raportul publicat în revista „Oncologia Curentă”. „Pacienții mai tineri și mai sănătoși au mai multe șanse să supraviețuiască, însă vor trebui să suporte tratamentul toxic  pentru mai mulți ani”, mai scrie în raport.

Și studiile realizate anul trecut în Canada au arătat că tipurile de cancer orofaringian, care apare la nivelul limbii și amigdalelor este în creștere, dar cercetătorii nu au putut demonstra legătura dintre boală și virusul uman Papiloma. În schimb, cei de la Institutul de Cercetări în domeniul Sănătății din Londra, au analizat minuțios tumorile pentru a identifica infecția. Ei au depistat că la pacienții cu cancer la amigdale, care astăzi sunt de două ori mai mulți decât în 1990, prezența în organism a virusului Papiloma este de trei ore mai mare decât în cazul altor tipuri de cancer.

Riscul de a contracta acest virus depinde de numărul partenerilor sexuali, spun oamenii de știință. Totuși, ei precizează că este expus acestui risc oricine practică sexul oral. „Mulți dintre pacienții noștri nu au avut decât câțiva parteneri. Nu e neapărat să ai un mod de viață dezordonat ca să faci cancer la gât”, a explicat David Palma,  unul dintre autori studiului.

Numărul cazurilor de cancer orofaringian nu este totuși atât de mare, spun cercetătorii. În 2009, se înregistrau 2,6 cazuri la 100.000 populație, scrie un studiu publicat anul trecut de Parteneriatul Canadian împotriva Cancerului. Asta înseamnă 860 de cazuri noi, un număr relativ mic în comparație cu peste 22.000 de cazuri de cancer la plămâni și la sân înregistrate în același an. În următorii 8 ani,  s-ar putea ca numărul cazurilor de cancer la gât să îl depășească pe cel al cazurilor de cancer cervical, a spus Palma.

Bolnavii de cancer orofaringian au șanse mari de a se trata însă pot înregistra  numeroase efecte la tratament, inclusiv pierd auzul, nu pot înghiți și sunt nevoiți să mănânce cu ajutorul unui tub special.

Acum câțiva ani, medicii au sesizat că tot mai mulți tineri fac cancer în partea din spate a gâtului. Aceștia au presupus că se întâmplă din cauza virusului uman Papiloma. Studiile au confirmat legătura dintre cele două în Europa și SUA.

Pentru a afla dacă același lucru se întâmplă și în prezent, David Palma și colegii lui au colectat mostre din 160 de tumori la amigdale de la pacienții care aveau peste 18 ani, pentru a demonstra că virusul se află în ADN-ul de cancer. Ei au constatat că numărul cazurilor de cancer la amigdale a crescut de la 32 între anii 1993-1999 la 68 între 2006-2011. În aceeași perioadă de timp, a crescut și ponderea tumorilor în care se regăsește virusul Papiloma de la 25% la 62%.

Nu toți savanții sunt de părere că populația din Canada se confruntă cu o epidemie de cancer provocată de virusul Papiloma. „Sunt puține cazuri, iar numărul acestora variază de la an la an. De aceea, nu poate fi stabilită o tendință”, a explicat Robert Nuttall, șeful serviciului pentru politici și control al cancerului, din cadrul Societății Canadiene de Cancer. Membrii Comitetului Național Consultativ prind problema imunizării recomandă ca atât femeile cât și bărbații să se vaccineze. În Canada, se vaccinează împotriva virusului uman Papiloma doar 50% dintre elevi, asta chiar dacă dozele sunt puse la dispoziție de către stat, iar pentru ele nu trebuie să achite nimic. 

 

Articole relaționate:

Femeile înalte sunt mai predispuse la cancer

Copiii născuți de femeile cu probleme de fertilitate, mai predispuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer

Savanții propun o nouă definiție a cancerului, actuală pentru secolul în care trăim