Redactor: Irina Miron

Valoarea plăților pentru malpraxis raportate la inflație, a scăzut în 2012, până la cel mai mic nivel înregistrat vreodată. Valoarea scăzută a acestor plăți  vine în contradicție cu vechiul argument potrivit căruia litigiile de malpraxis provoacă costuri exorbitante pentru serviciile de sănătate, scrie medpagetoday.com.

„Dacă în urma litigiilor pentru malpraxis, s-ar obține mulți bani, atunci aceste plăți mici, ar face ca și costurile pentru serviciile medicale să fie mai mici. Totuși, plățile pentru sănătate au crescut din 2003, numai până la 58,3%”, a precizat Taylor Lincoln, autorul raportului, intitulat Public Citizen.

Thomas Getzen, economist în sănătate la Universitatea Temple din Philadelphia, susține că a observat tendința așa ziselor „atitudini paralele” atât în comunitatea medicală cât și la nivel de guvern. „Bănuiesc că această scădere este determinată de ostilitatea medicilor față de cazurile de malpraxis, dar și de faptul că statul asigură prea puțină protecție în acest sens”, a spus Getzen.

Gail Wilensky, reprezentantul unei fundații internaționale pentru sănătate, este de altă părere. „Unul dintre motivele pentru care suma despăgubirilor este mică, este faptul că lumea merge mai puțin la medic”, a menționat acesta.

Raportul lui Lincoln a arătat că 32% din plățile pentru malpraxis au fost achitate în mod special după ce pacienții au murit în urma intervențiilor medicale. Alte 19% din valoarea totală a plăților sunt din cauza leziunilor provocate de doctori.

În raportul „Public Citizen” se specifică și că în timp ce plățile pentru  malpraxis au scăzut cu 28,8% din 2003, valoarea primelor pentru medici a scăzut în ultimii nouă ani doar cu 9%.

Lincoln a folosit aceste cifre pentru a demonstra că primele și plățile pentru cazurile de malpraxis au contribuit nesemnificativ la creșterea prețurilor pentru serviciile de sănătate. Autorul raportului a mai precizat că în multe cazuri de malpraxis, unele victime se aleg doar cu simple compensații.

Constatările au fost aproape similare cu cele dintr-un studiu mai vechi publicat în jurnalul „Health Affairs” în care se menționează că reclamațiile privind malpraxisul sunt mult mai puține decât consideră medicii.

 

Articole relaționate:

6,4 milioane de dolari, despăgubiri pentru un caz de malpraxis 

Topul celor 10 specialități medicale în care s-au înregistrat cele mai multe procese de judecată

Diagnosticul greșit, cel mai des motiv pentru care bolnavii îi dau în judecată pe doctori