Redactor: Sorina Bujarov

Unii cercetători consideră că există o legătură între riscul complicațiilor chirurgicale și ziua efectuării operațiilor. Aceştia susţin că operațiile efectuate în week-end au mai multe riscuri de complicații post-chirurgicale decât cele efectuate în timpul săptămânii. Potrivit unui studiu, efectuat de către o echipă de cercetători de la Imperial College din Londra, acest risc începe să crească de marți și culminează la sfârșitul săptămânii. Cercetarea afost publicată în British Medical Journal, informează doctorulmeu.net

În acest studiu, autorii au analizat datele naționale privind spitalizările din Anglia, cuprinse în dosarele a 4.133.346 pacien’i care au suferit intervenții chirurgicale, dintre care peste 27.600 de decese au survenit în următoarele 30 de zile de la operație. Cercetarea a fost efectuată în perioada septembrie 2008 - noiembrie 2010. În final, s-a constatat că 4,5% dintre intervenții au fost efectuate în week-end. Savanții au cercetat în special cinci tipuri de intervenții dificile: chirurgia esofagului și/sau stomacului, ablația leziunilor canceroase colorectale, by-pass coronarian, anevrism al aortei abdominale și intervenții pulmonare.

Rezultatele au arătat că riscul global de deces la 30 de zile de la operație crește proporțional cu zilele săptămânii, iar riscul de deces este mai ridicat vineri decât luni. Proporția este 44% pentru ziua de vineri și 82% în week-end. În cazul intervențiilor menționate anterior ”efectul week-end” se manifestă prin:  mortalitatea după 48 de ore și o lună de la operație. Aceasta ar fi mai mare în cazul intervențiilor practicate la sfârșit de săptămână.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele studiului sugerează că la sfârșit de săptămână există o calitate mai slabă a îngrijirilor medicale. Însă acesta este un studiu observațional, mai susţin cercetătorii.

Până în prezent au mai fost efectuate studii care au demonstrat existența așa-numitului „efect de week-end”, care constă în creșterea semnificativă a riscurilor post-operatorii în cazul intervențiilor din zilele de sâmbătă-duminică. Unii specialiști explică acest fenomen prin: scăderea nivelului calitativ al îngrijirilor medicale la sfârșit de săptămână, reducerea personalului medical, lipsa de experiență a personalului de serviciu în week-end.

 

Articole relaționate:

Topul celor 10 specialități medicale în care s-au înregistrat cele mai multe procese de judecată 

Cele mai frecvente cazuri de malpraxis: cancerul nediagnosticat la timp și atacurile de cord 

Una din patru erori chirugicale, provocate de probleme tehnice din timpul intervențiilor