Redactor: Irina Miron

Un milion și jumătate dintre români suferă de apnee în timpul somnului. Sunt datele Societății Române de Pneumologie, potrivit cărora asta înseamnă că aproape 6% din populație este afectată de această stare în timpul căreia, preț de câteva secunde, se oprește respirația.

La nivel mondial, de această afecțiune suferă 9% dintre femei și 24% dintre bărbați. Apneea se manifestă însoțită de somnolență în cazul a 2% din femei și 4% din bărbați.

„S-a constatat că la persoanele care suferă de somnolență riscul de face accidente crește de zece ori. Potrivit unor studii realizate pe șoferii profesioniști numărul de accidente rutiere crește de cinci ori, dacă nu chiar mai mult. Tratamentul reduce numărul de cazuri și gravitatea accidentelor. Un șofer care are această afecțiune și nu a dormit de 20 de ore, echivalează cu un șofer cu o alcoolemie de 0,08 și atunci reacțiile sunt încetinite. Șoferii tratați de sindromul de apnee în somn sunt șoferi normali. În alte țări șoferii profesioniști sunt testați o dată la trei luni”, a precizat Oana Deleanu, președintele secției de Somnologie din cadrul Societății Române de Pneumologie.

Pentru acest sindrom, există trei tipuri de tratamente. Unul din ele este realizat de pneumologi cu ajutorul unui aparat în presiune pozitivă continuă, care asigură libertatea căilor aeriene inferioare. Cel de-al doilea, este realizat de specialiștii ORL și constă în intervenții chirurgicale la nivelul căilor respiratorii inferioare, pentru lărgirea acestora. Și specialiștii în chirurgia buco-maxilo-facială, precum și stomatologii pot realiza o serie de proteze care lărgesc căile respiratorii, transmite Agerpres.

„Tratamentul este unul destul de scump. Astfel, un aparat costă între 600 și 1.500 de euro. De închiriat este 100 de lei, la care se adaugă prețul măștii -  100 de euro. În țară există 80 de medici pneumologi care tratează apneea în somn. Din 1996 încoace la Spitalul Marius Nasta au fost tratați o mie de pacienți de sindromul de apnee în somn”, a spus președintele Societății de Pneumologie, Florin Mihălțan.

Societatea Română de Pneumologie a elaborat chestionare, care vor fi puse la dispoziția persoanelor interesate de acest subiect, pentru ca astfel să fie identificați cei care suferă de somnolență.

 

Articole relaționate:

Telefoanele mobile și calculatoare stau la originea unui somn agitat

Sfaturi utile pentru un somn liniștit

Un orar de somn stabil pentru copil, îi dezvoltă abilitățile cognitive