Redactor: Sorina Bujarov

Bărbaţii care adoptă diete bogate în fructe, legume, carne de peşte şi nuci prezintă mai puţine simptome de deteriorare a ADN-ului din sperma lor. Optând pentru o alimentaţie sănătoasă bărbaţii ar putea să îşi protejeze fertilitatea de efectele negative ale procesului de îmbătrânire, susţin oamenii de ştiinţă din California.  

Calitatea scăzută a spermei bărbatului mai poate fi cauzată şi de înaintarea în vârstă. Potrivit unor studii anterioare, cu cât un bărbat este mai în vârstă cu atât el prezintă un risc mai mare ca ADN-ul lui să fie fragmentat, iar rearanjarea cromozomială din spermă să fie mai pronunţată. Aceste procese determină un risc mare de infertilitate sau de a avea copii cu diverse handicapuri. Tratamentele de fertilitate pot avea o rată mare de succes, însă ele sunt scumpe şi necesită timp. Astfel, oamenii de ştiinţă americani au făcut în ultimii ani tot mai multe studii încercând să afle dacă compuşii din alimentaţia zilnică ar putea fi de ajutor.

Cel mai recent studiu realizat în domeniu arătă că bărbaţii în vârstă de peste 44 de ani care prezentau în organismele lor cele mai ridicate concentraţii de vitamina C, existentă în portocale, ardei, căpşuni, broccoli şi cartofi, prezentau un risc cu 20% mai mic de a suferi deteriorări ale ADN-ului spermei, informează mediafax.ro.

Rezultate similare s-au înregistrat şi pentru bărbaţii care prezentau în organism concentraţii ridicate de zinc - element chimic prezent în carnea de peşte şi în crustacee, de vitamina E - prezentă în nuci şi seminţe, şi de acid folic - prezent în frunzele de legume.

Specialiştii californieni susţin însă că o dietă bogată în vitamina C, vitamina E şi în acid folic poate să protejeze structura ADN-ului spermei, în special pentru bărbaţii trecuţi de vârsta de 40 de ani.

"Compuşii asemănători estrogenului care se strecoară uneori în lanţul alimentar, prin intermediul cărnii, de exemplu, pot avea un efect dăunător asupra dezvoltării spermatozoizilor", susţine prof. Simon Fishel, directorul CARE Fertility Group.

Acesta mai susţine că vitamina C, indiferent dacă provine din fructe şi legume sau din suplimente, poate să împiedice distrugerile la nivelul ADN-ului spermei. Zincul, spre exemplu, joacă un rol important în menţinerea integrităţii structurale a spermei.

 

Articole relaţionate:

Bărbații afectați de infertilitate sunt mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer 

Copiii născuți de femeile cu probleme de fertilitate, mai predispuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer 

Simptomele ce prevestesc cele mai frecvente boli la bărbaţi