Redactor: Sorina Bujarov

Vaccinul antigripal reduce în jumătate riscul de a suferi de un atac cardiac. Deşi gripa nu sporește riscul maladiilor cardiace, vaccinul antigripal pare să aibă un efect protector împotriva acestora, susţin unii cercetători australieni. Aceştia mai consideră că toate persoanele cu vârsta de peste 50 de ani trebuie să fie vaccinate împotriva gripei.

Savanții au lansat un apel către autorităţi pentru a extinde programul de vaccinare la toate persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, deoarece problemele cardiace sunt foarte răspândite, scrie descopera.ro.

„Chiar şi un efect minor al vaccinării antigripale în ceea ce priveşte prevenirea atacurilor de cord ar putea duce la beneficii uriaşe la nivelul întregii populaţii”, subliniază cercetătorii australieni.

Problemele cardiace se numără printre principalele cauze ale deceselor în Europa, iar în Marea Britanie provoacă 1 din 5 decese în rândul bărbaţilor şi 1 din 10 decese în rândul femeilor. Riscul de probleme cardiace creşte pe măsură ce îmbătrânim şi ca rezultat al unui stil de viaţă nesănătos: fumat, absenţa exerciţiilor fizice, o dietă precară.

Studiul, realizat pe 559 de pacienţi cu vârste mai mari de 40 de ani, dintre care jumătate au suferit un atac de cord, a demonstrat că vaccinul antigripal reduce cu 45% acest risc. 

„Datele noastre ar trebui să fie luate în calcul în elaborarea politicilor de vaccinare, iar cardiologii ar trebui să fie conştienţi de oportunităţile ratate de a vaccina persoanele ce suferă de boală cardiacă ischemică împotriva gripei”, adaugă oamenii de ştiinţă.

În Marea Britanie, previziunile publicate de Guvern arată că în 2030 trei sferturi dintre adulţi ar putea suferi de probleme cardiace, diabet şi alte boli asociate din cauza epidemiei de obezitate.

„Gripa poate duce la probleme grave de sănătate, astfel că vaccinarea antigripală devine esenţială în cazul problemelor cardiace” a spus în final Thembi Nkala, specialist în probleme cardiace în cadrul British Heart Foundation.

 

Articole relaţionate:

În ultimii 6 ani, vaccinurile antigripale au prevenit în SUA aproximativ 13,6 milioane de îmbolnăviri

Un nou vaccin împotriva malariei. Eficiența acestuia i-a uimit chiar și pe oamenii de știință

170 de mii de americani salvați anual, pentru că le este administrat un vaccin anti-pneumonie