Redactor: Irina Miron

Autoritățile din Marea Britanie preferă să angajeze tot mai mulți medici instruiți în cele mai sărace țări ale lumii, acolo unde nu se cere o calificare medicală înaltă așa cum se întâmplă în Anglia. Astfel, în timp ce unii dintre cei mai buni studenți englezi nu-și pot găsi de lucru acasă, responsabilii de ocrotirea sănătății angajează o treime dintre specialiști de peste hotare. Printre ei sunt doctori din țări grav afectate de sărăcie, cum ar fi Liberia, Belize și Congo.

Unii dintre medicii  din străinătate care au ajuns să lucreze în spitalele din Marea Britanie și-au făcut studiile în universități în care existau puține computere și manuale, iar orele erau predate de la tablă în săli de clasă mici în care erau nevoiți să stea pe jos pentru a însuși temele, scrie site-ul dailymail.co.uk. Situația este aspru criticată de experții britanici în sănătate. Aceștia consideră că serviciile de sănătate au devenit deja dependente de doctorii din alte țări. Mai mult, unii sunt de părere că majoritatea acestor specialiști cunosc prea puține lucruri despre sistemul de sănătate din Anglia și sunt pregătiți insuficient.

Medicii străini, instruiți în țara lor, sunt expuși unui risc de patru ori mai mare de a fi atacați de colegi sau șefi, dar și de a fi suspendați din funcție, în comparație cu cei care sunt instruiți în Marea Britanie. Totodată, doctorii care și-au făcut studiile în afara țărilor membre ale UE, sunt obligați să susțină un examen pentru a-și testa cunoștințele medicale de bază și să obțină 7 din 7 puncte la testul de limbă engleză înainte să devină specialiști cu acte în regulă. În același timp, medicii emigranți trebuie să obțină o calificare la una din universitățile recunoscute de Consiliul General Medical al Marii Britanii. De cealaltă parte, medicii care au obținut o calificare într-o țară din UE sunt acceptați mult mai ușor să lucreze în domeniu, iar unii experți nu susțin acest lucru deoarece, spun ei, aceștia nu vorbesc engleza și nu au suficientă pregătire.

„Printre principalele plângeri care vin din partea pacienților se referă la faptul că doctorii nu cunosc limba de stat și nu se pot înțelege”, a precizat Roger Goss, unul dintre militanții pentru drepturile pacienților din Anglia.

„Se întâmplă totuși și ca unii din acești medici să știe engleza, însă nu înțeleg dialectele, iar pacienții nu îi pot înțelege din cauza accentului pe care îl au” , a mai spus Goss.

Cei mai mulți doctori străini vin din India - 25.336, în timp ce 8.998 sunt din Pakistan, 5.695 din Africa de Sud, 4.010 din Irlanda și 3.936 din Nigeria. Alți 727 de medici sunt din Libia, unde sunt puține computere, iar studenților le sunt predate lecțiile de la tablă, 383 vin din Ghana și 123 din Columbia.

Deși au criticat faptul că în Marea Britanie există un flux mare de medici din străinătate, unii experți britanici recunosc faptul că fără acești specialiști nu ar fi reușit să ofere bolnavilor asistență medicală la timp. Asta în condițiile în care în Marea Britanie există un deficit de specialiști în medicina de urgență, hematologie și geropsihiatrie.  

 

Articole relaționate:

Cadrele medicale din Marea Britanie ar putea fi urmărite penal pentru indiferență față de pacienți 

Criză de asistenți medicali în România. În ultimii cinci ani, sectorul sanitar a rămas fără 23.000 de astfel de specialiști 

Moldova, sursă de cadre medicale pentru statele europene. Topul țărilor preferate de medicii moldoveni