Redactor: Irina Miron

Designerii norvegienii au creat simulatoare de nașteri, niște dispozitive cu ajutorul cărora speră să reducă numărul nou-născuților și mamelor care mor la naștere. Acestea conțin chiar și sânge artificial pentru ca moașele să fie pregătite în cazul unor sângerări survenite în timpul nașterilor adevărate. Datorită utilizării unor asemenea dispozitive în Tanzania, de exemplu, s-a redus în jumătate numărul nou-născuților decedați prin asfixiere.

Simulatoarele pot părea rupte din filmele SF, însă colecția e de mare ajutor moașelor, care muncesc în țările în curs de dezvoltare, scrie dailymail.co.uk. 

Compania norvegiană a lansat produsele anume pentru a ajuta moașele să intervină mai ușor atunci când au de salvat viețile  salvat viețile copiilor și proaspetelor mămici, mai ales în condițiile în care majoritatea moașelor de aici nu au acces la instruire permanentă. 

Colecția conține un simulator de naștere, un dispozitiv de aspirare și un simulator de nou-născuți. 

Compania a conceput proiectul ca urmare a statisticilor alarmante potrivit cărora zilnic mor din cauza asfixierii, 3.000 de nou-născuți și cel puțin 1.000 de mame. Invenția oamenilor de știință din Norvegia este ușor de utilizat și simulează chiar și uterul femeii. 

Dispozitivul de aspirare poate fi utilizat de moașe pentru a aspira nasul bebelușilor și a-i ajuta astfel să respire fără probleme. Acesta este transparent și foarte ușor de dezinfectat.

Inventatorii au creat și manechine care seamănă cu un nou-născut. Aceștia nu au uitat să facă cât se poate de reale articulațiile capului, cordonul ombilical precum și respirația și bătăile inimii. 

„Dispozitivele nu costă mult, sunt practice și constituie o metodă bună de instruire pentru moașele, care trebuie să asiste la nașterea copiilor” a spus Katinka Von Der Lippe, unul dintre inventatori. Ea a mai subliniat importanța acestor tehnologii care pot îmbunătăți calitatea vieții și implică munca în echipă. Potrivit reprezentanților companiei producătoare, datorită acestor dispozitive noi instruirea moașelor și asistentelor medicale devine o plăcere.

 

 

Articole relaționate:

În Moldova mor la naştere de trei ori mai multe femei decât în ţările europene. Majoritatea acestor decese se datorează unor hemoragii sau infecții 

De ce fug femeile de nașterea naturală

Naşterea provocată sau indusă ar putea creşte riscul de autism la copii