Redactor: Sorina Bujarov

Femeile cu vârsta de peste 40 de ani ar trebui să-şi facă în mod regulat mamografii pentru depistarea, încă din fazele incipiente, a cancerului la sân, arată rezultatele unui nou studiu.   

Cercetătorii care au realizat această cercetare au analizat informaţii adunate de la 7.301 femei care au fost diagnosticate cu cancer la sân la un spital din Boston, în perioada anilor 1990-1999. Specialiştii au monitorizat evoluţia stării de sănătate a acestor femei până în anul 2007, scrie agerpres.ro.  Pe parcursul perioadei de studiu, 609 femei au murit din cauza maladiei. Cercetătorii au constatat că doar 29% dintre acestea treceau în mod regulat controlul medical, iar 71% dintre ele nu făceau controalele medicale corespunzătoare.

Cancerul mamar are tendinţa de a se manifesta mai agresiv la femeile mai tinere, în comparaţie cu cele mai în vârstă, susţine dr. Blake Cady, profesor de chirurgie la Harvard Medical School din Boston. Rezultatele studiului arată că aproximativ 50% dintre femeile care şi-au pierdut viaţa din cauza cancerului mamar erau mai tinere de 50 de ani, în timp ce doar 13% dintre ele aveau vârsta de peste 70 de ani.

"Studiul dat sugerează realizarea de mamografii cu o frecvenţă mai mică pentru femeile cu vârste de peste 69 de ani, în timp ce femeile cu vârsta de până în 50 de ani ar trebui să se supună mai frecvent acestui tip de examinare medicală", spun autorii studiului.  

În anul 2009 U.S. Preventive Services Task Force şi-a schimbat reglementările în domeniu, recomandând ca femeile cu vârsta între 50 şi 74 de ani să facă o mamografie o dată la doi ani. De cealaltă parte, American Cancer Society recomandă în continuare realizarea mamografiei măcar o dată pe an, începând de la vârsta de 40 de ani.

 

Articole relaţionate:

Inhibarea emoţiilor creşte riscul apariţiei problemelor cardiace şi a cancerului 

Majoritatea femeilor nu cunosc dacă sunt sau nu predispuse să sufere de cancer la sân 

 Nordul Moldovei, cel mai afectat de cancer. Medicii explică de ce în raioanele nordice oamenii sunt răpuși de această boală