Autor: Sorina Bujarov     

În Republica Moldova, localurile publice unde fumatul este interzis în totalitate pot fi numărate pe degete. Barurile, restaurantele sau discotecile din ţară sunt obligate de Legea cu privire la tutun și articolele din tutun, doar să amenajeze săli pentru nefumători. Experții însă spun că delimitarea acestora nu este întotdeauna eficientă, mai ales dacă încăperile au aerisiri proaste sau nu sunt izolate prin uși. În mare parte, localurile unde nu se fumează sunt pizzerii, cafenele sau restaurante ale căror proprietari vor să promoveze un mod de viață sănătos.  

”Oliva”- unul dintre puţinele localuri din capitală în care nu se fumează. Administraţia spune că încearcă să promoveze un mod sănătos de viaţă atât prin bucatele incluse în meniu, dar şi prin interzicerea fumatului în incinta localului.

„Noi suntem adepţii unui mod sănătos de viaţă. Plus la aceasta, atragem o atenţie deosebită copiilor. Am conştientizat de la bun început că un părinte responsabil nu va veni într-un local unde este fum de țigară” spune managerul restaurantului, Elena Grigorenco.

Deşi în cele câteva luni de activitate au fost şi clienţi indignaţi de faptul că trebuie să iasă afară ca să fumeze, cei mai mulţi dintre vizitatorii restaurantului Oliva au acceptat decizia patronului. „Le place foarte mult că este în Chișinău în sfârșit un restaurant unde nu se fumează, ne laudă pentru faptul acesta” , spune Viorica Tracenco, chelner la acest restaurant.

Și la Tucano Coffee nu se fumează. Deși are cel mult doi ani de activitate acest cofee-shop a reușit să-și atragă susținători pentru un mod de viață sănătos. Patronii au găsit o soluție și pentru vizitatorii fumători. Le propun cafeaua la pachet. Cafeaua este un produs care absoarbe foarte ușor mirosul din exterior și pentru a nu servi clienții cu o cafea ce are aromă de tutun, au interzis fumatul.

Am găsit și un sport-bar în capitală unde fumatul este strict interzis. Asta chiar dacă inițial proprietarul l-a gândit și pentru împătimiții de țigări, care vin de obicei să privească meciurile de fotbal. Deși majoritatea clienților sunt mulțumiți de acest fapt, unii clienți par deranjați. ”Nu e ok pentru că ar trebui să fie împărțit localul în două, într-o parte pentru fumători, iar nefumătorii ar putea să meargă în cealaltă parte. Ori să fie aerisit ca să putem să fumăm și pe ceilalți să nu deranjăm”, spune Alex, unul din clienții barului.

 ”Acesta este un local sportiv și trebuie să susținem și să promovăm modul sănătos de viață, atât practicarea sportului, dar și renunțarea la fumat”, afirmă Dimitrie Romanciuc, administratorul barului ”Arena”, care a adăugat că bărbații care trec pragul localului au început să fumeze mai puțin. ”Fumătorii ies afară și fumează o țigară la o oră, când ar fi putut fuma chiar 5 sau 6 în acest răstimp”, susține acesta.

 

”Fumul care se adună în aceste localuri este periculos pentru sănătatea clienților acestor localuri, dar mai mult pentru angajații localului”, a declarat expertul Centrului PAS, Ghenadie Țurcanu.

Datele prezentate de Ministerul Sănătății arată că aproape 30 la sută din populația Moldovei este fumătoare. Deși tot mai multe țări au luat măsuri drastice privind fumatul în locurile publice, Republica Moldova încă bate pasul pe loc. Modificările legislative nici măcar nu au fost suspuse dezbaterilor publice. Asta în timp ce aceste schimbări ar trebui să intre în vigoare pe parcursul a cel mult doi ani, timp în care reprezentanții localurilor de alimentație publică să reușească să le ajusteze.

Potrivit specialiștilor, fumatul se face vinovat de majoritatea cazurilor de cancer pulmonar, al cavităţii bucale şi al vezicii urinare. În Moldova 9 din 10 cazuri de cancer la plămâni sunt provocate de fumat. Lista nu se termină aici. Experții spun că tutunul provoacă şi boli respiratorii acute precum traheitele, bronşitele sau pneumoniile și chiar disfuncția organelor reproductive. De asemenea, consecinţele nefaste ale fumului de ţigară se înregistrează şi la nivelul aparatului digestiv. Astfel, ulcerul gastroduodenal este de două ori mai fecvent în cazul fumătorilor. Reportajul integral îi puteți vizualiza pe Sănătate TV.

Reamintim că în Programul Național privind controlul tutunului pentru anii 2012-2016 prevederea reducerea cu 10% a numărului de fumători, timp de 10 ani.

 

Articole relaționate:

Companiile producătoare de tutun duc în eroare opinia publică cu privire la beneficiile țigărilor fără fum. Dimpotrivă, acestea sunt dăunătoare și atrag tot mai mulți tineri 

O nouă lege privind controlul tutunului, poticnită în drum spre Legislativ. Unii funcționari au dubii mari că legea va fi adoptată în acest an, pentru că ar exista înțelegeri de cartel 

Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal