Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății s-a obligat să adopte în acest an modificările la un set de legi, care să prevadă o serie de restricții la comercializarea produselor din tutun. Până acum proiectul legii nu a fost prezentat pentru dezbateri publice, iar unii funcționari se arată sceptici că documentul va fi legiferat în cele patru luni care au mai rămas până la sfârșitul anului. Motivul – sunt prea mulți bani în joc.

Proiectul de modificare a mai multor legi care să reglementeze modul de plasare pe piață și comercializare a produselor din tutun va lovi puternic în agenții economici. Prevederile sunt foarte stricte, dar justificate. Cele mai importante prevederi ale documentului prevăd interzicerea oricăror scutiri de impozite la cultivarea, prelucrarea și comercializarea tutunului, interzicerea aditivilor care conferă gust și savoare țigărilor, mesajelor de avertisment privind riscurile fumatului să fie imprimate pe cel puțin 50 la sută din suprafața pachetului, interzicerea calificării produsului precum light, medium, ultra, extra, slim.

Totodată, pachetele unice ar urma să fie marcate cu un semn de identificare unic, iar agenții economici vor achita o taxă unică pe sănătate. Proiectul de lege interzice orice formă de publicitate a țigărilor și plasarea acestora în spațiile comerciale vizibile și mai interzice orice colaborare a autorităților publice locale cu firmele ce comercializează produse din tutun.

Potrivit Programului național privind controlul tutunului pentru anii 2012- 2016, noua lege urma să fie adoptată în acest an. Aceasta ar însemna că autoritățile mai au la dispoziție doar patru luni pentru a plasa proiectul pentru dezbateri publice și pentru a adopta legea. Șeful Direcției Sănătate de la Primărie, Mihai Moldovanu, este sigur că documentul nu va fi aprobat.

„Consider că a avut loc o înțelegere de cartel între producătorii de produse din tutun și agenții economici care le comercializează. Am încercat să promovez această lege pe vremea când dețineam funcția de președinte al Consiliului Național de Coordonare în domeniul controlului tutunului, dar nu am reușit. Au fost presiuni foarte mari din partea agenților economici față de Ministerul Economiei”, este de părere Mihai Moldovanu. Mai puțin optimist este și fostul viceministru al Sănătății, Mihai Magdei. „Am lucrat și eu la acest document pe când dețineam funcția de viceministru al Sănătății. Nu cred că se va face mare lucru în aceste patru luni. Documentul este unul complex. Chiar și dacă va fi adoptat printr-o minune, urmează să fie puse la punct și pârghiile de implementare a legii. Este vorba aici inclusiv despre ordine inter-ministeriale. Va dura cel puțin șapte-zece luni”, consideră fostul viceministru.

Deși agenții economici au cerut de mai multe ori ca documentul să fie modificat, invocând impactul economic, Veaceslav Ioniță, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe afirmă că partea de venituri este una secundară. „Vom  susține proiectul, deoarece primordială este sănătatea populației și abia pe al doilea loc sunt veniturile. Desigur, va trebui să găsim o cale de compromis, pentru ca să nu se ajungă la contrabandă”, a mai precizat Ioniță.

Potrivit experților din sănătate proiectul noii Legi privind controlul tutunului va fi plasat pentru dezbateri publice săptămâna viitoare. Ministerul Sănătății afirmă că cheltuielile pentru tratarea maladiilor provocate de fumat ajung anual la 340 de milioane de lei.

 

Articole relaționate:

Bătălie încinsă pentru afacerea cu tutunul. Un document ce prevede modificări la mai multe legi a fost respins