Autor: Irina Papuc

Analiza impactului de reglementare pentru modificarea mai multor legi în privința controlului tutunului a fost din nou respinsă de către membrii grupului de lucru pentru reglementarea activității de întreprinzător, de la Ministerul Economiei. Responsabilii din sănătate afirmă că aceștia joacă după interesele industriei de tutun și că vor să tărăgăneze cât mai mult posibil procesul de aprobare a modificărilor.

Într-o scrisoare oficială trimisă către președintele grupului de lucru pentru reglementarea activității de întreprinzător (AIR), Dumitru Godoroja, directorii companiilor de producere a articolelor din tutun solicită ca documentul să fie retras de pe agenda de zi a discuțiilor. Totuși, astăzi ședința a avut loc, iar pretențiile producătorilor de țigări s-au referit la faptul că aceștia nu au fost consultați în perioada elaborării documentului. Ei susțin că în urma adoptării modificărilor vor avea pierderi însemnate.

Pe de altă parte responsabilii în sănătate spun că angajamentele internaționale și anume Convenția Cadru a OMS privind controlul tutunului prevăd excluderea oricăror consultări cu mediul de faceri din industria de tutun.

„Era clar că ne vom confrunta cu val de rezistențe. Avizul AIR-ului are, însă, caracter consultativ și nu obligatoriu. Așa că vom trimite documentul spre avizare tuturor instituțiilor responsabile, fără să mai pierdem timpul. Ei vor ca procesul să fie tărăgănat”, a precizat Ion Șalaru, vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică.

Deși a venit să susțină documentul și să-i convingă pe membrii grupului AIR de necesitatea promovării lui, nici argumentele viceministrului Sănătății Svetlana Cotelea nu au fost ascultate.

„Avem argumente foarte convingătoare. Pagubele economice provocate de fumat ajung anual la 430 de milioane de lei. Bolile cronice constituie acum principala povară a sistemului de sănătate. Este clar de ce trebuie să schimbăm legislația din domeniu. Vom continua să menținem această poziție”, a precizat Cotelea.

După o oră de discuții, președintele grupului, Dumitru Godoroja a propus ca documentul privind analiza de reglementare a activității de întreprinzător prezentată de Ministerul Sănătății și Centrul Național de Sănătate Publică să fie retras, iar în următoarele luni să fie organizate dezbateri pe marginea acestui subiect, pe motiv să domeniul este unul sensibil care implică, pe de o parte sănătatea publică, iar pe de alta - economia națională și încasările la buget.

Analiza impactului de reglementare asupra necesității modificării mai multor legi privind controlul tutunului a fost elaborată în luna mai de către un grup de experți. Documentul prevede o serie de modificări la Legea cu privire la tutun și articolele din tutun, a Legii  cu privire la publicitate, a Codului Contravențional, Legea privind supravegherea Sănătății Publice. Astfel, au fost propuse o serie de măsuri drastice ce control al consumului de tutun printre care interzicea completă a publicității la tutun și articole din tutun, interzicerea vânzării țigărilor cu diverse arome și clasificări, precum, „mild” sau „lights”, interzicerea ierburilor pentru fumat, acoperirea în proporție de cel puțin 75 la sută din pachet cu pictograme care să atenționeze asupra efectului nociv al fumatului. Totodată, autorii documentului au propus să fie introdusă o taxă pentru sănătate pentru producători și importatori, dar și să fie instituit un sistem de trasabilitate și urmărire cu semne de securitate a produselor de tutun înregistrate legal. 

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică consumul mediu pe zi a unui fumător este de 29 de țigări. Totodată, statisticile arată că peste 50 la sută din bărbații moldoveni sunt fumători, iar peste 11 la sută - femei.

 

Articole relaționate:

State europene care s-au transformat în scrumiere mondiale. Moldova se află printre ele 

Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal 

Zeci de milioane de vieți spulberate din cauza fumatului. Decesele ar putea fi prevenite, dacă ar crește prețul produselor din tutun, iar fumatul ar fi interzis în spațiile publice