Autor: Irina Papuc

Șase persoane au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci culese din parcurile din Capitală. Medicii spun că după ce s-au întețit ploile au devenit mai frecvente și cazurile de intoxicații.

Cele șase persoane cu vârstele cuprinse între 17 și 69 de ani au ajuns la spital după ce au pregătit ciupercile în condiții casnice. Trei dintre acestea le-au cules din parcul „La izvor”, iar în celălalt caz - în apropiere de casă. Medicii spun că aceștia au fost aduși la spital aseară cu Urgența. Starea lor însă este satisfăcătoare și peste câteva zile urmează să fie externați. Potrivit doctorilor din secția Toxicologie de la Spitalul Sfânta Treime în doar două zile numărul celor internați cu intoxicații de la ciuperci a ajuns la 11.

Șefa secției Toxicologie, Ina Tucmo, afirmă că, de obicei, în luna septembrie cazurile de intoxicații sunt în creștere din cauza ploilor intense, dar și din cauza acutizării bolilor digestive, provocate în urma consumului de ciuperci, fie ele și neotrăvitoare.

Medicii recomandă să nu cumpărați ciuperci în locuri neautorizate. De asemenea, este important să nu permiteți copiilor să le culeagă și chiar ar fi bine să excludeți acest tip de mâncare din meniul lor. Ciupercile trebuie fierte în două sau chiar trei ape. Totodată, specialiștii atenționează că ciupercile conservate sunt periculoase pentru sănătate, deoarece pot conține bacterii care nu se distrug nici la fierbere și care pot provoca botulismul.

 

Articole relaționate:

 Numărul persoanelor care se otrăvesc cu ciuperci, în creștere 

Șase persoane au ajuns la spital în stare gravă după ce s-au intoxicat cu ciuperci 

Aglomerație în saloanele Spitalului de boli infecțioase pentru copii. Cei mai mulți, internați cu diaree